Πατριαρχεία

Επιστολή Βαρθολομαίου σε Ονούφριο: Να πάτε στην Σύνοδο ενοποίησης αλλιώς είστε σχισματικός-Τι απάντησε η κανονική Ουκρανική Εκκλησία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε επιστολή στον μητροπολίτη Ονούφριο, επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC, Πατριαρχείο Μόσχας), ενημερώνοντάς τον ότι δεν θα μπορέσει να έχει πλέον τον σημερινό τίτλο του αφότου ο νέος επικεφαλής της "τοπικής αυτοκέφαλης εκκλησίας" της Ουκρανίας εκλεγεί.

"Σας ενημερώνω ότι μετά την εκλογή της ουκρανικής εκκλησιαστικής αρχής από σώμα που θα αποτελείται από ιερείς και λαϊκούς, δεν θα μπορείτε από εκκλησιολογική και κανονική άποψη, να συνεχίσετε να φέρετε τον τίτλο του μητροπολίτη Κίεβου, το οποίο παρόλα αυτά συνεχίζετε να φέρετε σήμερα παραβιάζοντας τους όρους που περιγράφονται στα επίσημα έγγραφα του 1686 ", ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην επιστολή του.

Ο πατριάρχης ζήτησε από τον μητροπολίτη Ονούφριο να "συμμετάσχει αμέσως στο πνεύμα της συμφωνίας και της ενότητας" στην ιδρυτική Σύνοδο της ενοποιημένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Οικουμενικός πατριάρχης επέτρεψε επίσης στον μητροπολίτη Ονούφριο «να είναι υποψήφιος για αυτή τη θέση».

Ο πατριάρχης ζήτησε επίσης από τον μητροπολίτη Ονούφριο και άλλους επίσκοπους του UOC να έρθουν σε κοινωνία με τον ηγέτη του "Πατριαρχείου Κιέβου" Φιλάρετο και τον ηγέτη των άλλων σχισματικών Μακάριο.

Εν κατακλείδι, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος θα αναγνωρίσει την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης να θεραπεύσει το ουκρανικό σχίσμα δημιουργώντας μια νέα Ορθόδοξη εκκλησία στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος (Drabinko), ένας από τους λίγους επισκόπους της UOC που επιθυμούν η Ουκρανία να έχει ανεξάρτητη εκκλησία από το Πατριαρχείο της Μόσχας, δημοσίευσε φωτοτυπία της επιστολής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη σελίδα του Facebook την Πέμπτη το βράδυ.

Ωστόσο, η επιστολή είναι χρονολογημένη στις 12 Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι γράφτηκε την επόμενη ημέρα αφότου η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατήργησε το διάταγμα του 1686, ανακοίνωσε την έναρξη αποστολής στο Κίεβο , και αποκατέστησε τους ηγέτες των μη αναγνωρισμένων ουκρανικών ορθόδοξων εκκλησιών.

Άμεση ήταν η απάντηση του Μητροπολίτη Ονούφριου.

Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας και άλλοι Επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που έλαβαν προσκλήσεις για τη Σύνοδο ενοποίησης τις επέστρεψαν χωρίς απάντηση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οι φάκελοι που περιείχαν τις προσκλήσεις περιείχαν επίσης αντίγραφο επιστολής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Μητροπολίτη Ονούφριο, όπου αναφέρεται ότι η Κωνσταντινούπολη θα θεωρήσει τον μητροπολίτη Ονούφριο σχισματικό αν δεν παραβρεθεί στη συνέλευση.

Η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφερε ότι ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης «δεν έχει κανονικό δικαίωμα να συγκαλέσει συνάντηση στην Ουκρανία» και έχει απαγορεύσει στους κληρικούς και λαϊκούς της να παρευρεθούν στη λεγόμενη συνοδο ενοποίησης. «Είναι μια παράνομη συνάντηση γιατί θα περιλαμβάνει εκπροσώπους σχισματικών ομάδων», αναφέρει μια δήλωση μετά τη συνάντησή της στο Κίεβο την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ