Κύπρος

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Η Άγκυρα ανοίγει «πυρ» μία «ανάσα» από τη γεώτρηση της Exxon - Προκλητική NAVTEX από την Τουρκία, αψηφά τις ΗΠΑ

Δεν έχουν τέλος οι Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο. Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα την κατάσταση με σλπό να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει υπόγειος πολέμος Γερμανίας-ΗΠΑ στην Κύπρο, με το Βερολίνο να εξυπηρετεί τα ύπουλα συμφέροντα της Άγκυρας.

Η Τουρκία εξέδωσε παράτυπη Nаvtex, "δεσμεύοντας" για δήθεν "πολυεθνική" άσκηση μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός των τεμαχίων 5,6,7 και 8 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα ενώ γίνεται επιδεικτικά αναφορά σε "πολυεθνικές ασκήσεις ναυτικού" στον τίτλο της Navtex στην συνέχει επεξηγείται ότι θα συμμετέχουν "τουρκικές και συνδεδεμένες" ναυτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την αναφορά η άσκηση θα πραγματοποιηθεί αύριο. Μάλιστα η άσκηση θα γίνει πολύ κοντά στο σημείο στο οποίο πραγματοποιεί την γεώτρηση για λογαριασμό της Exxon Mobil το γεωτρύπανο Stena Icemax, ενώ η άλλη τουρκική NAVTEX δεσμεύει όλη την θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, μέχρι τις... 15 Φεβρουαρίου 2019.

Δείτε χάρτες:

Όλα αυτά γίνονται την στιγμή που ο Ακάρ επανέλαβε στο «Ανατολού» ότι η Τουρκία θα «προστατεύσει τα συμφέροντα της στο Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Γαλάζια Πατρίδα» ,όπου βεβαίως το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι η Τουρκία θεωρεί δική της όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο πέραν των χωρικών υδάτων της Κύπρου και των ελληνικών νησιών.

Οι απειλές και οι προκλητικές επί του πεδίου κινήσεις της Τουρκίας εκδηλώνονται την στιγμή που η Ουάσιγκτον μέσω του Αμερικανού βοηθού Υπουργού εξωτερικών Γουες Μίτσελ, με συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής στέλνει σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της χώρας του να προστατεύσει καταρχήν τα συμφέροντα του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού αλλά συγχρόνως ξεκάθαρα να υποστηρίξει το δικαίωμα της Κύπρου στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της εντός της ΑΟΖ «με δίκαιο για όλους τρόπο».

Ο κ. Μίτσελ χαρακτηρίζει την «οπτική γωνία της Τουρκίας ως μειοψηφία του ενός έναντι όλου του υπολοίπου κόσμου» και προσθέτει ότι ο «υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή ευθεία άποψη για την ΑΟΖ της Κύπρου βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Μίτσελ συνεπής με την πάγια αμερικανική θέση συμπλήρωσε ότι ελπίζει «οι κύπριοι να τους συμπεριλάβουν όλους και να μην δούμε την εκμετάλλευση αυτών των πόρων να γίνει εμπόδιο στην πολιτική διαδικασία στο νησί».

Όμως η πιο σημαντική παρέμβαση του κ. Μίτσελ είναι με τη δήλωση του ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς όλους «συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων, ότι δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία..».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στις τριμερείς συνεργασίες εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για συμμετοχή και των ΗΠΑ στην Τριμερή Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ για θέματα ασφαλείας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ LEOPARD

Με δήλωσή του στην εφημερίδα μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση «έχει προβεί σε σειρά διαβημάτων προς το Βερολίνο και συνεχίζει να κρατά το θέμα ανοικτό». Ωστόσο, η γερμανική πλευρά αποφεύγει να σχολιάσει, αν και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ήγειρε το θέμα στο πιο υψηλό επίπεδο, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Κύπρος και Γερμανία βρίσκονται σε επαφή και διερευνούν το θέμα της μεταφοράς, από την Τουρκία, γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«No comment» από τους Γερμανούς

Παρ’ όλα αυτά, η ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου, επιχειρώντας να ανιχνεύσει και να καταγράψει τη θέση της γερμανικής Κυβέρνησης για το θέμα, επικοινώνησε με την γερμανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, για να εισπράξει ένα… μεγαλοπρεπές «No comment», όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, «δεν σχολιάζουμε», «δεν γνωρίζουμε», «δεν μας αφορά το θέμα». Οιοδήποτε και από τα τρία κι αν συμβαίνει, δηλοί την πρόθεση της γερμανικής πλευράς να μη δώσει προεκτάσεις στο θέμα, δεδομένης της πρόσφατης βελτίωσης του κλίματος στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, με την υπογραφή, μάλιστα, συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων Leopard του τουρκικού στρατού, καθώς και την άρση του «παγώματος» πώλησης νέων γερμανικών αρμάτων μάχης στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, τη θέση της γερμανικής Κυβέρνησης για την κάθοδο των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard στην κατεχόμενη Κυθρέα επιχείρησε να καταγράψει η «Σημερινή», επικοινωνώντας την περασμένη Τετάρτη (12 Δεκεμβρίου) με τη γερμανική πρεσβεία στη Λευκωσία. Το αίτημά μας, να λάβουμε, δηλαδή, προφορικές ή γραπτές απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα επί του θέματος, καταγράφηκε από τη συνεργάτιδα του Γερμανού Πρέσβη, που, όπως μας λέχθηκε, βρισκόταν σε σύσκεψη, ώστε να μεταβιβαστεί στον ίδιο. Τα ερωτήματα ήταν τα εξής:

1. Ήταν ενήμερη η γερμανική κυβέρνηση για τη μεταφορά των Leopard στην κατεχόμενη Κύπρο;

2. Δεν όφειλε η Τουρκία να ενημερώσει τη γερμανική εταιρεία για τη μεταφορά των αρμάτων σε άλλη χώρα;

3. Πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Γερμανία για τη μεταφορά των Leopard από την Τουρκία στην Κύπρο; Έχετε προβεί σε διαβήματα;

4. Βρίσκεστε σε επικοινωνία με την κυπριακή Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα;

5. Τι προβλέπει η γερμανική νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις;

Το πρωί της Πέμπτης (13 Δεκεμβρίου), η συνεργάτις του κ. Franz Josef Kremp επικοινώνησε με την εφημερίδα μας και μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Η απάντηση επί λέξει ήταν: «No comment» (Ουδέν σχόλιον).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ