Επιστήμη

Εντόπισαν γονίδιο που θα επιτρέπει να τρώμε όσο θέλουμε χωρίς να παίρνουμε βάρος!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων για απώλεια βάρους και για να μην παίρνουν μετά κιλά όσο και τρώνε, έχει φτάσει σε επίπεδα εμμονής στις δυτικές κοινωνίες.
Η έμφαση στο να είναι κανείς αδύνατος, έως και υπερβολικά αδύνατος σε βαθμό κακής υγείας, συνεχίζει να “τροφοδοτεί” μια γιγαντιαία “βιομηχανία απώλειας βάρους” σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τώρα, μια νέα νέα μελέτη μπορεί να φέρει σύντομα μια λύση στην διαχείριση του σωματικού βάρους που θα διαλύσει κάθε ανταγωνισμό σε αυτήν τη βιομηχανία. Η έρευνα μπορεί μια μέρα να δείξει τον τρόπο που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να τρώνε όσο θέλουν χωρίς να πάρουν βάρος. Το κλειδί έγκειται στην ανακάλυψη ενός και μόνο γονιδίου, γνωστού ως RCAN1.

Το γονίδιο RCAN1 στους ανθρώπους
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Flinders διαπίστωσαν ότι όταν το εν λόγω γονίδιο αφαιρέθηκε τεχνητά από ποντίκια πειραματόζωα, τότε αυτά δεν πήραν καθόλου περιττά κιλά, παρά την διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στην οποία υποβλήθηκαν για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Τώρα, η επιστημονική ομάδα πίσω από το εύρημα αυτό ελπίζει ότι η αναστολή του γονιδίου στους ανθρώπους θα παράγει παρόμοια αποτελέσματα, επιτρέποντας μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με το βάρος, όπως ο διαβήτης.
"Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι παλεύουν να χάσουν βάρος, ή ακόμα και να ελέγξουν το βάρος τους για διάφορους λόγους. Τα ευρήματα σε αυτή την μελέτη θα μπορούσαν να σημαίνουν την ανάπτυξη ενός χαπιού που θα στοχεύει στην λειτουργία του γονιδίου RCAN1 και θα οδηγήσει τελικά σε απώλεια βάρους”, επισήμανε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Damien Keating του πανεπιστημίου Flinders.

Καφέ και λευκό λίπος
Η έρευνα βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο τύποι λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Το καφέ λίπος είναι το “καλό λίπος” και χρησιμοποιείται για την καύση ενέργειας, ενώ το λευκό λίπος είναι το “κακό λίπος”, που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την αποθήκευση ενέργειας.

Αλλά αποδεικνύεται ότι η παρεμπόδιση λειτουργίας του γονιδίου RCAN1 βοηθάει στην μετατροπή του ανθυγιεινού λευκού λίπους σε υγιές καφέ λίπος, παρέχοντας μια πραγματική λύση στην ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους.

"Έχουμε ήδη αναπτύξει μια σειρά φαρμάκων που στοχεύουν εκείνη την πρωτεΐνη που παράγει αυτό το γονίδιο και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης αυτών για να διαπιστώσουμε εάν όντως αναστέλλουν το γονίδιο RCAN1 και αν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματά μας, τα φάρμακα που αναπτύσσουμε για να στοχεύσουμε το γονίδιο RCAN1 θα βοηθάνε τους ανθρώπους να καίνε περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή χωρίς να ασκούνται.

Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός θα αποθηκεύει λιγότερα λιπαρά χωρίς να χρειάζεται κάποιος να μειώσει την κατανάλωση τροφής ή να ασκείται περισσότερο”.
Το καλύτερο απ' όλα είναι, ότι η έρευνα έδειξε ότι η αναστολή του εν λόγω γονιδίου είχε παρόμοιες θετικές επιδράσεις ανεξάρτητα από τη διατροφή των υποκειμένων.

“Εξετάσαμε μια ποικιλία από διαφορετικά διατροφικά μοντέλα για διάφορες χρονικές περιόδους που κυμαίνονταν από δύο έως έξι μήνες και σε κάθε περίπτωση είδαμε βελτιώσεις στην υγεία των πειραματόζωων όταν απουσίαζε το γονίδιο RCAN1”, εξήγησε ο καθηγητής Keating.

Τώρα, ο ίδιος και η ομάδα του μελετούν εάν το γονίδιο αυτό μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο και στον ανθρώπινο οργανισμό

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση EMBOreports.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ