Κόσμος

Ενταλμα σύλληψης του δημοσιογράφου Ντουντάρ στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, πρώην διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, στο πλαίσιο των ερευνών για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ντουντάρ διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στις διαδηλώσεις, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, αναφέρουν ότι στήριξε μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης ενάντια στην αστυνομία, σύμφωνα με το Anadolu.

Δεν κατέστη σαφές πώς μπορεί να εκτελεστεί το ένταλμα καθώς ο Ντουντάρ βρίσκεται εκτός της χώρας.

Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του της εφημερίδας Cumhuriyet, Ερντέμ Γκιούλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσιοποίησαν βίντεο που δείχνει φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα στη Συρία.

«Ημασταν όλοι στο Γκεζί»
Αποφυλακίστηκαν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους και ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα.

«#HepmizGezideydik (Ημασταν όλοι στο Γκεζί), νιώθουμε περήφανοι» σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter την Τετάρτη ο τούρκος δημοσιογράφος, κοινοποιώντας το δημοσίευμα του Anadolu για το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

Πριν από δύο εβδομάδες, 13 άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ίδιων ερευνών.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον τούρκο επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, που φυλακίστηκε στην Τουρκία πριν από ένα και πλέον χρόνο, ότι χρηματοδότησε και οργάνωσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και πως συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κατηγορίες που ο Καβαλά αρνείται κατηγορηματικά.

Ο εισαγγελέας επίσης τόνισε ότι Ντουντάρ βρισκόταν σε επαφή με τον Καβαλά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...