Κόσμος

Η Τερέζα Μέι «παγώνει» τη ψηφοφορία για το Brexit - Τα σύνορα με Ιρλανδία στη «μέση» - Ένταση στο βρετανικό κοινοβούλιο - Δείτε βίντεο


Σε έκτακτη ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε πως προς το παρόν ματαιώνεται η ψηφοφορία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε στην ομιλία της, από τα ζητήματα που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή, ήταν το λεγόμενο «backstop», το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων για το οποίο, όπως εξήγησε, «πρέπει να βρεθεί λύση, βιώσιμη και λειτουργική».

«Η πρόκληση αυτή πρέπει να λυθεί όχι με ρητορική αλλά με ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ένα σκληρό σύνορο κι αν αυτή η βουλή ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της εθνικής μας ενότητας, πρέπει να ακούσει τους πολίτες, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει μόνο με τη δική τους συναίνεση».

«Θα επιχειρήσω να εξασφαλίσω περαιτέρω εγγυήσεις», τόνισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, υπογραμμίζοντας πως, μετά το δημοψήφισμα, γνώρισε πως το κοινοβούλιο έπρεπε να φέρει σε πέρας αυτό για το οποίο είχε ψηφίσει ο λαός, που μεταφραζόταν στην πάταξη των κοινωνικών ανισοτήτων και τη δημιουργία μίας χώρας που λειτουργεί για όλους. «Κι αυτό μπορούσε να συμβεί μόνον αν η κυβέρνηση κατάφερνε να υλοποιήσει το Brexit», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο μπορεί να «ακυρώσει» το Brexit.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F10downingstreet%2Fvideos%2F656903164707665%2F&show_text=0&width=560
https://twitter.com/ChrisMasonBBC/status/1072152748500623360

Ιρλανδός πρωθυπουργός: Η Βρετανία δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία του Brexit

Η Βρετανία δεν μπορεί μερικώς να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία του Brexit, στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και κάποιες διευκρινίσεις ίσως είναι πιθανές, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Η συμφωνία αποχώρησης, περιλαμβανομένου του ιρλανδικού διχτυού ασφαλείας (backstop) είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξει εκ νέου κάποια πτυχή της συμφωνίας χωρίς να ανοίξουν εκ νέου όλες οι πτυχές», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους.

«Δεν έχω καμία δυσκολία με δηλώσεις που διευκρινίζουν τι περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης, αλλά καμία διευκρινιστική δήλωση δεν μπορεί να αντικρούει αυτό που περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης», πρόσθεσε ο Βαράντκαρ.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας κατηγορεί την Μέι για «αξιολύπητη δειλία»

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγόρησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία», λόγω της απόφασής της να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών), η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Η συμφωνία της Πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως, έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρι (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό κοινοβούλιο.

«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσoυν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, το SNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί - τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

https://twitter.com/NicolaSturgeon/status/1072104613409644545

Στο μεταξύ, Βρετανός υφυπουργός δήλωσε σήμερα πως η Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επιδιώξει να διαπραγματευθεί εκ νέου το λεγόμενο ιρλανδικό backstop (δίχτυ ασφαλείας) της συμφωνίας εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι αποφάσισε ξαφνικά σήμερα να ματαιώσει μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία της για το Brexit, τινάζοντας στον αέρα το σχέδιο της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ την παραμονή της ψηφοφορίας, έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις βουλευτών ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφή.

«Η Τερέζα Μέι άκουσε τους συναδέλφους και θα πάει στις Βρυξέλλες για να αποκρούσει το backstop», ανέφερε στο Twitter ο Ναντίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ