Επιστήμη

Εικόνα από το Hubble κόβει την ανάσα: Το αστέρι των... 200 Ήλιων (εικόνα, βίντεο)

Είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ουράνια σώματα που έχουν ανακαλυφθεί. Ένα άστρο γίγαντας, ίσο με 200 γήινους Ήλιους, που φωτίζει στον «ουρανό» του αχανούς Διαστήματος όπως ο Φάρος της Αλεξάνδρειας φώτιζε τη Μεσόγειο τα αρχαία χρόνια.

Το τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε μία από τις πλέον εντυπωσιακές εικόνες του Διαστήματος, αποτυπώνοντας το γιγαντιαίο άστρο RS Puppis, το οποίο έχει σχηματίσει γύρω του ένα εντυπωσιακά μεγάλο νεφέλωμα αερίων. Το σούπερ αστέρι RS Puppis διαθέτει δέκα φορές τη μάζα του Ήλιου και είναι τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερο σε έκταση από το άστρο του ηλιακού μας συστήματος. «Μοιάζει με... μικρό Γαλαξία», αναφέρει με εμφανή ενθουσιασμό ένας από τους επιστήμονες της NASA.

Ο κύκλος λειτουργίας του γιγαντιαίου αστεριού είναι εκπληκτικός. Η ένταση της φωτεινότητάς του αυξάνεται ρυθμικά, πριν «σβήσει» για ένα διάστημα έξι γήινων εβδομάδων, πριν επανέλθει εκ νέου φωτεινό και μεγαλοπρεπές. Η μέση εγγενής φωτεινότητά του υπολογίζεται ότι είναι 15.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του «δικού μας» Ήλιου!

Το εντυπωσιακό σκηνικό συμπληρώνεται με το νεφέλωμα που το περιβάλλει, στο οποίο αναπτύσσονται κάθε είδους χρωματισμοί, αποτυπώνοντας τα είδη αερίων που το συνθέτουν. Το Hubble «κατέβασε» μία σειρά από εικόνες και πληροφορίες, οι οποίες με την κατάλληλη επεξεργασία, έδωσαν μία από τις εκπληκτικότερες φωτογραφίες που έχει δώσει ποτέ η NASA στη δημοσιότητα.

Μέσω της ανάκλασης του φωτός, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίζουν με αξιοσημείωτη ακρίβεια την απόσταση του υπερμεγέθους άστρου από τη Γη. Το RS Puppis απέχει 6.500 έτη φωτός από τον πλανήτη μας, με ένα ελάχιστο περιθώριο σφάλματος.

Δείτε ολόκληρη τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA και το βίντεο από το τηλεσκόπιο Hubble...


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ