Κόσμος

ΕΕ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Προετοιμάζονται για έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία

Οι συζητήσεις για τη συμφωνία για το Brexit συνεχίζονται στο βρετανικό κοινοβούλιο, όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν... πεινάσουν μαγειρεύουν!

Έτσι Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί το Brexir στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει την επόμενη εβδομάδα τη συμφωνία για το Brexit.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που τόνισε πως «χρειάζεται να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης στο βρετανικό κοινοβούλιο. Προετοιμαζόμαστε για τη συμφωνία για το Brexit. Έχουμε καταλήξει στη συμφωνία με την κυβέρνηση. Διασφαλίζουμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί – και παράλληλα έχουμε εκπονήσει κάποια σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Η συμφωνία για το ιρλανδικό “δίχτυ ασφαλείας” μπορεί να διαρκέσει επ΄ αόριστον

Η Βρετανία μπορεί να παγιδευτεί «επ΄αόριστον» σε μια τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν οι βουλευτές υποστηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σύμφωνα με λεπτομέρειες της πλήρους νομικής γνωμοδότησης που έλαβε η κυβέρνηση η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Παρά τις δηλώσεις στο Πρωτόκολλο ότι δεν έχει σκοπό να είναι μόνιμη και τη σαφή πρόθεση των μερών ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από εναλλακτικές, μόνιμες διευθετήσεις, στο διεθνές δίκαιο το Πρωτόκολλο θα διαρκεί επ΄ αόριστον έως ότου μια συμφωνία αναστολής πάρει τη θέση του», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

Το Πρωτόκολλο αναφέρεται στη συμφωνία για το λεγόμενο ιρλανδικό «backstop», το «δίχτυ ασφαλείας» στο κείμενο που συμφώνησε η Μέι με την ΕΕ για το Brexit ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Η γνωμοδότηση αναφέρει επίσης πως η Βρετανία κινδυνεύει να εμπλακεί σε «παρατεταμένους και επαναλαμβανόμενους γύρους» διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν εισέλθει στη συμφωνία για το backstop.

Δυσαρεστημένο το DUP για το “backstop”

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το πλήρες κείμενο της νομικής γνωμοδότησης της κυβέρνησης για το Brexit συντριπτικό για τη συμφωνία για το Brexit. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) είναι δυσαρεστημένο με τη πρόβλεψη του λεγόμενου backstop, η οποία περιλαμβάνεται στη συμφωνία διαζυγίου και θα φέρει τη Βόρεια Ιρλανδία πιο κοντά στην ΕΕ σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν καταστεί δυνατό να βρεθεί άλλος τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

«Συντριπτικό», ανέφερε ο Νάιτζελ Ντοτζ σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης. «Η νομική γνωμοδότηση που μόλις δημοσιοποιήθηκε αποδεικνύει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρως εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ ενώ η Μεγάλη Βρετανία όχι».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...