Εσωτερική Ασφάλεια

Διεθνές κύκλωμα σκληρών ναρκωτικών διακινούσε με εμπορικά πλοία μέσω Ελλάδας κοκαΐνη και ηρωίνη (εικόνες)

Εγκληματική οργάνωση που μετέφερε δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μέσω εμπορικών εταιρειών, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από την Νότιο Αμερική και ηρωίνης από την Ασία προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, είτε ως προορισμός είτε ως χώρα διαμετακόμισης , εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α. (D.E.A.) και ειδικότερα το Γραφείο D.E.A. της Πρεσβείας Η.Π.Α των Αθηνών, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή και του Σ.Δ.Ο.Ε.

Για την υπόθεση αυτή στην Ελλάδα συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, από τα οποία δυο  ημεδαποί, ένας υπήκοος Κίνας και ένας υπήκοος Τουρκίας. Σε παράλληλη επιχείρηση στο Εκουαδόρ συνελήφθη ένας επιπλέον αλλοδαπός ενώ αναζητούνται δύο επιπλέον αλλοδαποί, ηλικίας 34 και 38 ετών, μέλη του κυκλώματος

Κατασχέθηκαν συνολικά 176 κιλά κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο, στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, πριν εκκινήσει με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και 1 κιλό και 282 γραμμάρια κοκαΐνης στην Ελλάδα προοριζόμενα για διακίνηση στην εγχώρια αγορά

Τα 176  κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, όπως είχε εξακριβωθεί στο τελευταίο στάδιο της έρευνας, θα παραλαμβάνονταν στο λιμάνι του Πειραιά, από τα μέλη του κυκλώματος στην Ελλάδα, μέσα σε ειδικά μετασκευασμένα εμπορευματοκιβώτια, με νόμιμο φορτίο ψαριών.

 

Κατασχέθηκαν επίσης ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, τα χρηματικά ποσά των 118.231 ευρώ, 1.000.000 Ιρανικά ριάλ, 400 Ουγγρικά φιορίνια και 100 κορώνες Τσεχίας, 16 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και 2 μηχανήματα μέτρησης χαρτονομισμάτων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για παραβάσεις της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών (διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνικό επίπεδο) και τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους.

Ειδικότερα, η αρμοδιότητα των μελών της οργάνωσης, είχε ως εξής :

Ο 34χρονος αναζητούμενος αλλοδαπός ήταν ο διευθύνων την οργάνωση σε διεθνές επίπεδο, με άμεσους συνεργάτες του τον 74χρονο ημεδαπό και τον 48χρονο αλλοδαπό, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι στην Ελλάδα, με τον συντονισμό, έλεγχο και διεκπεραίωση της μεταφοράς των ναρκωτικών.

Ο 40χρονος αλλοδαπός μαζί με τον 38χρονο αναζητούμενο αλλοδαπό, ήταν υπεύθυνοι για την μεταφορά και παράδοση των χρηματικών πόρων που απαιτούντο για την χρηματοδότηση της εκάστοτε μεταφοράς ναρκωτικών.

Από τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα (5.000.000) ευρώ.

Σημειώνεται ότι από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, έχει αναπτυχθεί διεθνής συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ, για τη συνέχιση των ερευνών και την αποκάλυψη και άλλων μελών της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κυρία ανάκριση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ