Απόψεις

Γιατί ο Τραμπ διέταξε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία;

Παναγιώτης Νάστος

Τις τελευταίες ήμερες τα ελληνικα και διεθνή μέσα ενημέρωσης έχει μονοπωλήσει η αποφαση Τραμπ για αποχωρηση των 2000 περίπου αμερικανών στρατιωτικων απο τη Συρια. Ορθως οι αναλυτες επισημαινουν με μια σειρα επιχειρηματων οτι η αποφαση αυτη θα προκαλεσεει παρα πολλα προβληματα στη Συρια και στην Μεση Ανατολη. Αυτά κυρίως συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. Εγκατάλειψη των μεχρι χθες συμμαχων τους ,κουρδων της Συριας στα χερια των τουρκων
2. Εγκατάλειψη του σχεδιου περι δημιουργιας κουρδικου κρατους
3. Έλλειψη αξιοπιστιας των ΗΠΑ εναντι των συμμαχων τους
4. Εγκατάλειψη της Συριας στα χερια τηςΡωσιας,Τουρκιας,Ιραν
5. Απομόνωση του Ισραηλ εναντι των Ιρανων πρωτιστως, Τουρκων και Ρωσων.

Τι ομως οδηγησε τον Τραμπ να λαβει μια τοσο λαθος αποφαση;

Ο Τραμπ σιγουρα τα παραπανω τα γνωριζε μεσω τωων Συμβουλων του και του ΥΠΑΜ του.Εντουτοις επραξε ακριβως το αντιθετο. Εδω θα αναλυσουμε το γιατι.

Οι ΗΠΑ θελουν την Τουρκια να ειναι συμμαχος χωρα και να εξακολουθισει να ειναι μελος του ΝΑΤΟ. Αρα θα πρεπει να την αποσπασουν απι τον εναγγαλισμο της Ρωσιας και της συμμαχιας της με το Ιραν. Τι θελουν διακαως οι Τουρκοι? Να μην δημιουργηθει κουρδικο κρατος. Αρα το σκεπτικο του Τραμπ συνοψιζεται ως εξης. Αν αποχωρησουν οι ΗΠΑ απο την Συρια ανοιγει ο δρομος για την Τουρκια να εισβαλλει στη Συρια και να διαλυσει τους κουρδους.Αυτο ομως θα ειχε ως αποτελεσμα την καταληψη Συριακων εδαφων απο τους τουρκους. Ποια θα ηταν τοτε η Ρωσικη και η Συριακη αντιδραση; Θα το επετρεπαν,?Μαλλον οχι..Αυτο θα αποτελουσε το πρωτο βημα στο να ψυχρανθουν οι φαινομενικα καλες Ρωσοτουρκικες σχεσεις.Το αλλο βημα αφορα την αγορα Patriot απο τις ΗΠΑ με τον ορο της μη αγορας ,S-400 απο τη Ρωσια, η τουλαχιστον της μη ενεργοποιησης τους στο εδαφος της Τουρκιας. Συνεπως η αποσυρση των ΗΠΑ απο τη Συρια και η θυσια των κουρδων, εχει ως κυριο σκοπο την ρηξη των σχεσεων Τουρκιας-Ρωσιας. Αν με καποιο τροπο η Τουρκια καταφερει να πεισει την Ρωσια να επιτρεψει την εισβολη της στη Συρια, τοτε ειναι βεβαιο οτι η Συρια θα ψυχρανθει με την Ρωσια. Παραλληλα θα διαφανει περίτρανα αν η Τουρκια ειναι συμμαχος με τις ΗΠΑ ,η οποια σημεωτεον της εκανε ολα τα χατηρια με κουρδους, Patriot, μηδε και αυτης της παραδοσης του Γκιουλεν σε δευτερο χρονο, η οχι. Τα παραπανω γιατην Ελλαδα και Κυπρο καταδεικνυουν περιτρανα οτι η αμερικανικη σταση θα εξαρτηθει εν πολλοις απο τις εξελιξεις στη βόρεια Συρία , και δεν θα πρέπει σε καμμια περίπτωση να θεωρείται δεδομένη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ