Άγιο Όρος

Γεωπολιτικό οδοιπορικό στο Άγιο Όρος - Οι κόντρες Ρώσων-Ουκρανών, η ανάμειξη των ΗΠΑ, οι κατηγορίες για χρηματισμό μοναχών, οι σχέσεις με το Φανάρι και οι κίνδυνοι

To κατά πόσο οι εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αγγίζουν το Άγιο Όρος απασχολεί σημερινό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

Σημειώνει πως στον Άθωνα αυτήν την στιγμή το πνεύμα της καταλλαγής με αφορμή το ουκρανικό έχει παρέλθει.

"Η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα και αξίζει τη δική της εκκλησία", δήλωσε ένας μοναχός στην βρετανική εφημερίδα. Από την άλλη πλευρά ένας άλλος μοναχός αποκάλεσε αυτούς τους Ουκρανούς που τάσσονται υπέρ μιας ανεξάρτητης εκκλησίας "σχισματικούς και αιρετικούς" λέγοντας ότι η ουκρανική εκκλησία πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο της Μόσχας .

Παρόλο που οι περισσότεροι από τους μοναχούς του Αγίου Όρους είναι Έλληνες, πολλοί Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι, πραγματοποιούν προσκύνημα στο Άγιο Όρος και ανάμεσά τους όπως λέει ο Guardian διάφοροι “ολιγάρχες και κυβερνητικές ελίτ”

Λίγες εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Guardian, ο μοναχός Μακάριος με τον οποίον μίλησε η εφημερίδα είπε ότι φιλοξένησε έναν ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο της Λευκορωσίας, έναν αριθμό βουλευτών της Ουκρανίας και αρκετούς πλούσιους Ρώσους.

Έρχονται αναζητώντας ευλογίες, συγχώρεση και, μερικές φορές, συμβουλές από ψηλά για επιχειρηματικές αποφάσεις. "Απαντώ στις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τον Θεό και με τη ζωή και με το θάνατο, αυτό πιστεύω ότι είναι το καθήκον μου, αλλά δεν είμαι επιχειρηματίας. Πώς θα έπρεπε να απαντήσω σε ερωτήσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις; "είπε.

Στη συνέχει ο Guardian υπογραμμίζει πως ο Πατριάρχης Μόσχας απαγόρευσε στους Ρώσους να λάβουν ιερή κοινωνία στις εκκλησίες του Άθωνα,οδηγώντας σε ένα δίλημμα τους Ρώσους επισκέπτες.

Ένας Ρώσος που ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στον Άθωνα είναι ο Konstantin Malofeev, ένας επιχειρηματίας γνωστός ως Ορθόδοξος ολιγάρχης, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε καταλόγους κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ για τον υποτιθέμενο ρόλο του στη χρηματοδότηση της αυτονομιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μαλόφεεφ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος το 2004 και «αισθανόταν την παρουσία της Παναγίας» στη χερσόνησο. Μετά από αυτό επισκεπτόταν τουλάχιστον ετησίως, μέχρις ότου οι κυρώσεις περιέκοψαν τα ταξίδια του.

Το 2013 οργάνωσε την μεταφορά των Δώρων των Μάγων, κειμήλια που φιλοξενούνταν στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος, για να περιηγηθούν στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Οι πιστοί έμειναν σε αναμονή για 15 ώρες σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις για να προσκυνήσουν.Υπήρχαν φήμες στον ρωσικό Τύπο ότι κατά την μεταφορά των Δώρων στην Κριμαία διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για την επικείμενη προσάρτηση.

Το 2016, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε τον Άθωνα και παρέστη σε λειτουργία στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου οι περισσότεροι μοναχοί είναι Ρώσοι.

"Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να προσπαθήσουν να γίνουν άγιοι και να αφήσουν πίσω τους τις δυσκολίες του κόσμου", δήλωσε ο πατήρ Πορφύριος, 27χρονος Έλληνας μοναχός. "Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να σκοτώσεις τη θέλησή σου. Προσπαθούμε να την καταστρέψουμε, να φτάσουμε στο επίπεδο της υπακοής του Ιησού Χριστού ".

Ωστόσο, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο να παρατηρήσουμε ότι όλοι οι μοναχοί δεν ζουν σε πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο. Ο πατέρας Αλέξανδρος, 52χρονος από το Luhansk της ανατολικής Ουκρανίας, φοράει την πορτοκαλί-μαύρη κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, σύμβολο των αυτοκράτορων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Ένας πρώην Σοβιετικός στρατιωτικός πιλότος που συμμετείχε στις εργασίες καθαρισμού γύρω από το Τσερνομπίλ και στη Σοβιετική στρατιωτική δράση στο Αφγανιστάν, αργότερα πέταξε με ελικόπτερα στο πλαίσιο του στρατού της Ουκρανίας και σε αποσπάσεις σε διάφορες πολεμικές ζώνες έγινε μοναχός και μετακόμισε στο Άγιο Όρος το 2011, ζώντας στην Μονή Κουτλουμουσίου, ένα από τα 20 κύρια μοναστήρια,

Όταν ξέσπασε σύγκρουση στην περιοχή καταγωγής του το 2014, επέστρεψε στο σπίτι για να παράσχει υποστήριξη στους αυτονομιστές που αγωνίζονταν για τις δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Αλέξανδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι ο Βαρθολομαίος, χορηγώντας ανεξαρτησία στην ουκρανική εκκλησία, "στέλνει 5 έως 7 εκατομμύρια ανθρώπους κατευθείαν στην κόλαση" και δήλωσε ότι ήταν "πνευματικά δύσκολο" να συνεχίσει να προσεύχεται στις λειτουργίες όπου μηνονεύεται ο Βαρθολομαίος.

Οι συζητήσεις σχετικά με το Άγιο Όρος ακούγονται ακόμα πιο δυνατά έξω από τη χερσόνησο, καθώς τα δυτικά έθνη υποπτεύονται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον Άθωνα για να κερδίσει έδαφος σε μια χώρα της ΕΕ. Ο Geoffrey Pyatt, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, πραγματοποίησε ένα ταξίδι στο Άθω τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Ο Pyatt προέκυψε ως ρωσική φιγούρα μίσους μετά την επανάσταση του Maidan κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κίεβο.

Ο Pyatt είπε ότι από την άφιξή του στην Ελλάδα είδε πολλές από τις ίδιες ρωσικές τακτικές στην εργασία με αυτές που είδε στην Ουκρανία, με επιχειρηματίες να αγοράζουν στρατηγικά συμφέροντα και να δημιουργούν αμφίβολα δίκτυα πολιτικής και οικονομικής επιρροής. "Φυσικά, οι Ρώσοι δεν έχουν τους ίδιους μοχλούς επιρροής στην Ελλάδα όπως στην Ουκρανία, αλλά το playbook είναι το ίδιο", ανέφερε.

Οι Έλληνες , λέει πάντα ο Guardian, απομάκρυναν δύο Ρώσους διπλωμάτες τον Αύγουστο, κατηγορώντας τους για δωροδοκία και ανάμιξη στις ελληνικές υποθέσεις. Ένας από αυτούς που απελάθηκαν ήταν υπεύθυνος για μια θρησκευτική κοινωνία που φροντίζει για το συντονισμό μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών.

Ο Μαλόφεεφ κατηγόρησε τους Αμερικανούς για την αναταραχή, ισχυριζόμενος ότι «ο Παιάτ προσπαθεί να δημιουργήσει τα ίδια πράγματα που έκανε στην Ουκρανία» στην Ελλάδα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι στο περιβάλλον του Βαρθολομαίου είχαν «διεισδύσει πράκτορες της CIA» και δήλωσε ότι η απόφαση να χορηγηθεί ανεξαρτησία στην ουκρανική εκκλησία θα μπορούσε να οδηγήσει σεβία στην Ουκρανία και να χωρίσει το Άγιο Όρος από τον Οικουμενικό πατριάρχη.

Στο Άγιο Όρος, πολλοί μοναχοί αρνήθηκαν να μιλήσουν για αυτή την πιθανότητα. Στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου επισκέφθηκε ο Πούτιν, ο ηγοένος ζητά γραπτές ερωτήσεις, οι οποίες επιστράφηκαν με μια σημείωση ότι δεν ήταν «αρκετά πνευματικές» για να απαντηθούν.

Ο Μακάριος δήλωσε ότι τα ρωσικά σχέδια στο Άγιο Όρος δεν ήταν τίποτε νέο, με τη Μόσχα να βρίσκεται στη χερσόνησο από τους τσαρικούς χρόνους. "Οι Ρώσοι δεν συμπαθούν αυτό το μέρος μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς. Είναι ένα ωραίο μέρος για στρατιωτικούς σκοπούς, στο Αιγαίο. "

Επέμεινε ότι οι περισσότεροι Αθωνίτες είναι ενωμένοι με την πίστη τους στον οικουμενικό πατριάρχη, αλλά παραδέχθηκε ότι το αίσθημα αυτό δεν ήταν ομόφωνο. «Υπάρχουν μερικοί μοναχοί που αγαπούν τα ρωσικά χρήματα», είπε με αναστεναγμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ