Απόψεις

Γαλλική εξέγερση: Ποιοι θέλουν να κάνουν το χαβιάρι...κεμπάπ; Τα πραγματικά αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων»

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Ένα σύνθημα σε έναν παριζιάνικο τοίχο κι ένα “μανιφέστο” αιτημάτων που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αποτυπώνει πλήρως την επόμενη μέρα του κινήματος των “Κίτρινων Γιλέκων”.

Όσα θλιβερά συνέβησαν το Σάββατο στη Γαλλία ήταν αναμενόμενα και είχαμε αναλύσει την δομή και την ρίζα τους, αλλά και το πιθανό αποτέλεσμά τους σε προηγούμενα άρθρα. (βλέπε εδω και εδω )

Γράφαμε λοιπόν προ ημερών μεταξύ άλλων πως “Προς το παρόν το “Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων” τίθεται υπό παρακολούθηση. Όταν αρχίζουν να ασχολούνται τακτικά με τις δημόσιες σχέσεις, όταν θα παρουσιάσουν τους όρους και πιθανώς το όραμά τους για το μέλλον της Γαλλίας εν είδει πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου τότε θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα”

Και πλέον έχουμε και τα πρώτα δείγματα... Ένας νέος κατάλογος αιτημάτων (ο οποίος δεν είναι "επίσημος") αρχίζει να κυκλοφορεί στο Facebook και μεταξύ άλλων ζητείται FREXIT, δηλαδή έξοδος της Γαλλίας από την ΕΕ, αλλά και έξοδος από το ΝΑΤΟ!!!

Η γεωγραφία των "προτάσεων για τον τερματισμό της κρίσης" στη Γαλλία έχει αρχίσει σε μεγάλο βαθμό να εξαπλωνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρόλο που απέχει πολύ από ένα αμιγώς επίσημο έγγραφο το...ντοκουμέντο υποδηλώνει τους σκοπούς που θέτει το 'Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων” παρόλο που δεν έχει (ακόμη) εθνική δομή, κεντρική οργάνωση και επίσημους αντιπροσώπους. Τι κι αν στερείται προς ώρας όλων αυτών δεν κωλυσιεργεί και παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα αιτημάτων.

Αυτά αποτυπώνονται σε κατηγορίες.

Αναφορικά με την οικονομία και την εργασία οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν

- πλήρη διαφανή φορολογική επανεξέταση, εξαιρουμένων εκείνων που θα φορολογούνταν για περισσότερο από το 25% των εσόδων ·

- άμεση αύξηση κατά 40% για τους κατώτατους μισθούς, συντάξεις και παροχές ·

- "μαζικοί μισθοί" στον κρατικό τομέα προκειμένου να αποκατασταθεί η ποιότητα των υπηρεσιών σε ασθενείς, σχολεία κλπ. ·

- πέντε εκατομμύρια νέα σπίτια.

Αλλά και άλλα μέτρα κατά των τραπεζών κλπ

Όσον αφορά στην πολιτική ζητούν

- Το γαλλικό Σύνταγμα να μεταστραφεί "από τον λαό για το συμφέρον του λαού".

- να απαγορεύεται η άσκηση πίεσης ·

- Frexit, δηλαδή η Γαλλία να εγκαταλείψει την ΕΕ.

- να ανακτήσει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που χάνονται κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή ·

- να σταματήσουν ή να αντιστραφούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις.

- πλήρης μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος ·

- να σπάσουν τα μονοπώλια των μέσων ενημέρωσης και να σταματήσουν τις «ευνοϊκές» σχέσεις μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής τάξης

Σχετικά με την την Υγεία και το περιβάλλον ζητούν μέτρα υπέρ των προϊόντων που είναι σε "απαξίωση", απαγόρευση πλαστικών φιαλών, να περιοριστεί η ισχύς των φαρμακευτικών εταιρειών, την απαγόρευση κάποιων τροφίμων, των καρκινογόνων παρασιτοκτόνων και των μονοκαλλιεργειών, μείωση εισαγωγών κλπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως και τα αιτήματα που αφορούν στην Γεωπολιτική. Το εν λόγω έγγραφο που δεν ξέρουμε πόσα από τα “Κίτρινα Γιλέκα” εκφράζει ζητάει:

- να αποσυρθεί η Γαλλία από το ΝΑΤΟ και τους ξένους πολέμους,

- να τελειώσει η λεηλασία των αφρικανικών χωρών όπου μιλιούνται τα γαλλικά ·

- να αποφευχθούν οι μεταναστευτικές ροές που δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην τρέχουσα κρίση του πολιτισμού ·

Κι εδώ έρχεται ακόμη μια επιβεβαίωση όσων προ ημερών γράφαμε: “οι αναταραχές στη Γαλλία και η οργή για την υψηλών επιπέδων φορολογία μπορεί σήμερα να μοιάζει με μια ρομαντική «επανάσταση του πολίτη”, αλλά αύριο μπορεί να διανθιστεί με θέματα όπως το μεταναστευτικό και άλλα κοινωνικά ζητήματα”.

Η διαμαρτυρία των «Κίτρινων Γιλέκων» έχει διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες και σε κάθε κοινό νου πλέον μπορεί να γίνει αντιληπτό αν πρόκειται για μια ταξική εξέγερση, που θέλει απλά να τελειώνουμε με το χαβιάρι και να δοξάσουμε το κεμπαπ -όπως γράφει και το σύνθημα στον παριζιάνικο τοίχο στην πιο πάνω φωτογραφία- ή αν στοχεύει σε ουσιαστικότερες ανατροπές....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ