Εσωτερική Ασφάλεια

Βόμβα στον ΣΚΑΙ: Οι κάμερες δεν κατέγραψαν τους δράστες -Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ

Τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν περιμετρικά του κτιρίου του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής μελετούν εξονυχιστικά τα στελέχη της ΕΛΑΣ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» το σημείο όπου τοποθετήθηκε το σακίδιο με την ισχυρότατη βόμβα είναι «τυφλό»: Οι κάμερες έχουν καταγράψει τα οχήματα που διέρχονται μπροστά από το κτίριο της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο Νέο Φάληρο, όχι όμως και τις κινήσεις των δραστών που τοποθέτησαν το σακίδιο με τη βόμβα στο προστατευτικό κιγκλίδωμα του δρόμου.

Παράλληλα η Αντιτρομοκρατική ερευνά και το στίγμα του κινητού τηλεφώνου (από τον αριθμό που ήταν εμφανής, προκύπτει ότι ήταν καρτοκινητό), από το οποίο έγιναν οι δύο προειδοποιητικές κλήσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και στο zougla για τη βόμβα που τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΙ

Οπως έχουν εκτιμήσει οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από περίπου 10 κιλά ισχυρής εκρηκτικής ύλης κάτι που δείχνει ότι οι δράστες ήθελαν να ισοπεδώσουν το κτίριο.

Η βόμβα ήταν μέσα σε σακίδιο πλάτης και οι δράστες τη στερέωσαν στο προστατευτικό κιγκλίδωμα είτε χρησιμοποιώντας πλαστικό tire up ή με λουκέτο μηχανής.

Επιπλέον, ενισχύονται οι υποψίες ότι το καμένο Opel που εντοπίστηκε στα Ανω Πετράλωνα, είναι αυτό με το οποίο οι βομβιστές προσέγγισαν και διέφυγαν από το σημείο της επίθεσης. Το αυτοκίνητο βρίσκεται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, περίπου 15 λεπτά μετά την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, οι επιβάτες του εν λόγω οχήματος το στάθμευσαν πρόχειρα στη μέση του δρόμου και του έβαλαν φωτιά. Το Ι.Χ. απομακρύνθηκε από το σημείο με γερανό και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, σχετίζεται με τη σημερινή βομβιστική επίθεση.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Πρόκειται για την οργάνωση που έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος, της Eurobank στην οδό Σανταρόζα καθώς επίσης και το κτίριο του Εφετείου της Αθήνας, πριν από ένα χρόνο.

Το χρονικό

Η έκρηξη, που έγινε στις 2:30, 45 λεπτά μετά τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε Zougla και ANT1 στα οποία οι δράστες επέμεναν ότι δεν πρόκειται για φάρσα. Είχαν καλέσει μάλιστα από εμφανές νούμερο και όχι από απόκρυψη για να δείξουν ότι δεν αστειεύονται.

Ευτυχώς η ΕΛ.ΑΣ. πρόλαβε και εκκένωσε εγκαίρως το κτίριο και ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς.

Η έκρηξη ωστόσο ήταν ισχυρότατη. Ακούστηκε μέχρι τη Νέα Σμύρνη, ενώ έκανε τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού να μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο. Χαρακτηριστικό της έντασης της βόμβας είναι το βίντεο που δείχνει τη στιγμή της έκρηξης.

https://youtu.be/5uYJ4gIFQDY

Τα τζάμια της πρόσοψης έσπασαν, σοβάδες έπεσαν, τα γραφεία στο εσωτερικό υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Μάλιστα, στο σημείο που είχε τοποθετηθεί η βόμβα, άνοιξε κρατήρας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Η ΕΛ.ΑΣ. χαρακτήριζει το τρομοκρατικό χτύπημα «σοβαρό».

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μάλιστα, εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΓΓ των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος εκτίμησε για τη βόμβα στο ΣΚΑΪ ότι «η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι πάνω από 6 κιλά. «Έχει κάνει ένα κρατήρα και το ωστικό κύμα δείχνει ότι έχει μπει χειρουργικά αυτή η βόμβα. Έχει γίνει σχεδιασμός με το ωστικό κύμα που γίνεται ισχυρότερο όσο ανεβαίνει πιο ψηλά. Ήθελαν να κατεδαφίσουν το ΣΚΑΪ αυτό έχω καταλάβει». «Αν την είχαν βάλει πιο μέσα δεν θα υπήρχε κτήριο, ευτυχώς που ελήφθησαν όλα τα μέτρα και αποκλείστηκε το σημείο» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...