Κόσμος

Βάφτηκαν με αίμα οι εκλογές στο Μπανγκλαντές -Δύο νεκροί από συγκρούσεις

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο περιθώριο των εκλογών στο Μπανγκλαντές, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που αμαυρώθηκε από βιαιότητες.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μελών της αντιπολίτευσης στην πόλη Μπασχάλι (νότια) και ένας συμπαθών του κυβερνώντος κόμματος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην περιφέρεια Ρανγκαμάτι, σύμφωνα με την αστυνομία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν νίκη στις εκλογές και τέταρτη θητεία στο αξίωμα της πρωθυπουργού για τη Σέιχ Χασίνα Ουάζεντ.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας), υπό ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και καταγγελίες για ωμή καταστολή των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.

Στις εκλογές αναμετρώνται το κόμμα Λαϊκός Σύνδεσμος (Awami League) της Σέιχ Χασίνα Ουάζεντ με μια συμμαχία στην οποία συμμετέχει το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP) της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Χαλέντα Ζία.

Η Ζία τέθηκε εκτός μάχης ενόψει των εκλογών, μετά την καταδίκη της σε πέντε χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο που την έκρινε ένοχη της κατηγορίας περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων που προορίζονταν για ένα ορφανοτροφείο. Το κόμμα της επιδιώκει να επανέλθει στην εξουσία με μια εκστρατεία εναντίον της πρωθυπουργού προσωπικά: της προσάπτει αντιδημοκρατική συμπεριφορά και αυταρχισμό.

Το κόμμα συμμετέχει στη συμμαχία Μέτωπο Εθνικής Ενότητας (Jatiya Oikya Front), υπό τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Καμάλ Χουσάιν.

Στην ασιατική χώρα των 165 εκατομμυρίων κατοίκων, η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια. Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Ο Χουσάιν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε νοθεία στις εκλογές.

Οι αρχές έχουν αναπτύξει πάνω από 700.000 στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας για να επιβάλλουν την τάξη την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, 1.861 υποψήφιοι, ενταγμένοι σε κομματικά ψηφοδέλτια ή ανεξάρτητοι, διεκδικούν τις 300 έδρες του κοινοβουλίου και τις ψήφους των 104 εκατ. πολιτών με δικαίωμα συμμετοχής. Πενήντα έδρες που θα κατανεμηθούν σε γυναίκες θα κριθούν από τους εκλεγμένους βουλευτές.

Αν και έχουν δοθεί άδειες σε πάνω από 25.000 εκλογικούς παρατηρητές να επιτελέσουν το έργο τους, οι ξένοι παρατηρητές δεν ξεπερνούν τους πενήντα.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...