Εκκλησία της Ελλάδος

Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της ΔΙΣ – Πρόσωπο με πρόσωπο Αρχιεπίσκοπος – Μητροπολίτες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή, κρίσιμη εκ των πραγμάτων, συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία θα συνέλθει μέχρι και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, έχοντας ως πλεονέκτημα τις διεργασίες που έχουν γίνει στον πρώτο κύκλο του διαλόγου που άνοιξε μετά τον «ιερό» ή κατ’ άλλους «ανίερο» πόλεμο που είχε το προγούμενο διάστημα ξεσπάσει την ανκοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι παρηκούντες στην Ιερουσαλήμ θεωρούν ότι ιδιάζουσας σημασίας θα είναι η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος  μέσα στον «καταιγισμό των πυρών» μεταξύ Ιεραρχών, κληρικών και πολιτειακών παραγόντων, επέλεξε όλο αυτό τον καιρό τη σιωπή κάνοντας μόνο τη λακωνική, αλλά μεστή νοήματος δήλωση: «Θα μιλήσω τελευταίος και θα δείτε ότι όλος αυτός ο θόρυφος ήταν φούσκα».

Μάλιστα την ώρα που η …διγλωσσία κυβερνητικών στελεχών, αυξάνει τους ενδοιασμούς για την προωθούμενη συμφωνία μεταξύ των Μητροπολιτών και των Κληρικών, ο Αρχιεπίσκοπος φρόντισε να κατευνάσει τα πνεύματα στη συνάντηση με τους ιερείς την περασμένη Παρασκευή ξεκαθαρίζοντας αφ’ ενός μεν ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από την Ιεραρχία, και αφ’ ετέρου υπερασπιζόμενος τις επιλογές του με το ρητορικό: «50 χρόνια δίνω μάχη για τα δικαιώματα. Τι έχω να αποδείξω».

Χαρακτηριστικό άλλωστε, του κλίμαστος της συνάντσης ήταν και το υπόμνημα που ο κ. Ιερώνυμος έδωσε στους κληρικούς, το οποίο μπορει να μην περιείχε κάποιο νέο στοιχείο ως προς τη συμφωνία, ξεκινούσε, ωστόσο με το εύγλωτο: «Καλώς ήρθατε, αν και κάπως καθυστερημένα», το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο.

Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Μακαριώτατος έχει αναλάβει έντονη δράση συνομιλώντας και διερευνώντας όλες τις απόψεις του διαλόγου, σε μια προσπάθεια να βρει το «παράθυρο» εκείνο που θα μπορούσε να οδηγήσει προς την εξέλιξη του διαλόγου προς όφελος της Εκκλησίας, χωρίς «ρίξει λάδι στη φωτιά» που έχει ανάψει τόσο το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, όσο και η θρησκευτική ουδετερότητα.

Φυσικά, εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχουν κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και οι τοποθετήσεις των Συνοδικών, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι Μητροπολίτες υπεραμύνθηκαν σε όλους τους τόνους των αποφάσεων της Ιεραρχίας… σηκώνοντας σε κάθε ευκαιρία το γάντι….

Το τι θα ειπωθεί και από ποιους, αναμένεται να έχει ζωηρό ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν πρόσωπό με πρόσωπο με τον Αρχιεπίσκοπο μετά την ιστορική συνεδρίαση της Ιεραρχίας, την οποία έχουν στιγματίσει οι έντονοι διάλογοι και οι αποχωρήσεις.

Η Σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Πατρών κ. Χρυσόστομος
Κυθήρων κ. Σεραφείμ
Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς
Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας
Κορίνθου κ. Διονύσιος
Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος
Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων
Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος
Ιωαννίνων κ. Μάξιμος
Ελασσώνος κ. Χαρίτων
Γρεβενών κ. Δαβίδ

Ο Αρχιγραμματεύς
Ο Μεθώνης Κλήμης

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

dogma.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ