Κόσμος

Αυτή είναι ναυαρχίδα – «Βασίλισσα» του Ναυτικού της Βρετανίας (βίντεο)


Το HMS Queen Elizabeth, η μελλοντική ναυαρχίδα του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρεατνίας επέστρεψε χθες στη Βρετανία μετά από μια τετραήμηνη αποστολή στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και πραγματοποίησε μια σειρά από επιχειρησιακές δοκιμές, μάλιστα μαζί και με τα νέα υπερσύγχρονα stealth μαχητικά F-35 τύπου B.

Το βρετανικό αεροπλανοφοόρο συμμετείχε σε πτητικές δοκιμές μαζί με αμερικανικά αεροπλανοφόρα, πλοία και μαχητικά αεροσκάφη από τον Σεπτέμβριο, μετά από μια επιτυχημένη διέλευση του Ατλαντικού Ωκεανού.

Το αεροσκάφος F-35B προσνηώθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο στη γέφυρα του νέου βρετανικού αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth.

Η προσνήωση ολοκληρώθηκε από αμερικανικά αεροσκάφη, τα οποία πετούσαν οι βρετανοί πιλότοι.

Τα αεροσκάφη F-35B του Ηνωμένου Βασιλείου θα προσνηωθούν στο κατάστρωμα του πλοίου, μετά την επιστροφή της HMS Queen Elizabeth στη Βρετανία.

Η πρόσφατη ιστορία του αεροπλανοφόρου

Το αεροπλανοφόρο παραδόθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό με το όνομά του στις 7 Δεκεμβρίου 2017.

Το πρώτο αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού έφτασε στο νέο του σπίτι στο Πόρτσμουθ στις 16 Αυγούστου 2017.

Το πλήρωμα του πλοίου προετοιμάζεται εδώ και καιρό εντατικά για να αναλάβει τα καθήκοντα του, συμμετέχοντας τα τελευταία χρόνια σε κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ

Στην άσκηση Saxon Warrior 2017, τα στελέχη του πληρώματος του HMS Queen Elizabeth συμμετείχαν σε επιθετικές ασκήσεις από το κατάστρωμα του USS George HW Bush για να προετοιμαστούν για την άφιξη του HMS Queen Elizabeth.

Το HMS Queen Elizabeth είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ στη Βρετανία.

Το HMS Queen Elizabeth μπορεί να θεωρηθεί ως μια θαλάσσια αεροπορική βάση και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 72 αεροσκάφη.

Το HMS Queen Elizabeth αναμένεται να υπηρετεί στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας για τα επόμενα 50 χρόνια και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε όλες τις μελλοντικές υπερπόντιες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βρετανίας, από πολέμους μεγάλης έντασης μέχρι και σε ανθρωπισιτκές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών σε όλο τον κόσμο.

Το αεροπλανοφόρο έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τα πληροφοριακά συστήματα του, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες επλήγη από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο το Μάιο, αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας του, τα οποία αμφισβητήθηκαν μετά την προσγείωση ενός μη εξουσιοδοτημένου drone στο κατάστρωμά του.

Νούμερα κλειδιά:

Η κατασκευή του HMS Queen Elizabeth και του αδελφικού πλοίου HMS Prince of Wales θα κοστίσει περισσότερα από 6 δισ. λίρες αγγλίας.

Το αεροπλανοφόρο ζυγίζει 65.000 τόνους και έχει μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβων.

Το κατάστρωμα του πλοίου έχει μήκος 280 μέτρα και πλάτος 70 μέτρων - αρκετός χώρος για τρια γήπεδα ποδοσφαίρου.

Είναι το δεύτερο πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού που ονομάζεται Βασίλισσα Ελισάβετ.

Το πλοίο θα έχει πλήρωμα περίπου 700, το οποίο θα αυξηθεί σε 1.600, όταν θα ξεκινήσει όλες τις επιχειρήσεις του και θα έχουν παραδοθεί σε αυτό όλα τα βρετανικά F-35B και τα ελικόπτερα Crowsnest.

Υπάρχουν 364.000 μέτρα σωλήνων μέσα στο πλοίο.

Τόσο το HMS Queen Elizabeth όσο και το HMS Prince of Wales θα διατηρούν φαγητό για τα πληρώματά τους που θα φτάνουν για 45 ημέρες.

Ολόκληρο το πλήρωμα του πλοίου μπορεί να σιτιστεί μέσα σε 90 λεπτά, και σε 45 λεπτά όταν το πλοίο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Η έξοδος από το λιμάνι του Rosyth, από όπου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αμερική, ήταν μια από της πιο επικίνδυνες κινήσους του πλοίου κατά τις θαλάσσιες δοκιμές, αφού το πλοίο απείχε μόλις 50 εκατοστά από τον πυθμένα της θάλασσας.

Η ιστορία των αεροπλανοφοόρων του Βρετανικού Στόλου

Το Βασιλικό Ναυτικό έχει 16 διαφορετικές κατηγορίες αεροπλανοφόρων από το 1918, με κάθε κατηγορία να απαρτίζεται από 1 έως και 10 πλοία.

Το HMS Queen Elizabeth είναι και ένα νέο πλοίο και μια νέα κλάση αεροπλανοφόρων και δίπλα του θα βρεθεί το αδελφό πλοίο το HMS Prince of Wales εντός του 2019.

Μέχρι πρότινος, η Βρετανία βασιζόταν στα αεροπλανοφόρα κλάσης Invincible, η οποία περιελάμβανε το HMS Invincible, το HMS Illustrious και το HMS Ark Royal, που ναυπηγήθηκαν το 1980, το 1982 και το 1985.

Σε αντίθεση με τις παλαιτότερες κατηγορίες αεροπλανοφόρων, αυτές οι δύο νεώτερες κατηγορίες χρησιμοποίησαν κινητήρες αεριοστροβίλων.


HMS Argus (αριστερά), HMS Furious (πάνω δεξιά), HMS Eagle (κάτω δεξιά)

Οι κινητήρες των παλαιότερων αεροπλανοφόρων τροφοδοτούνταν από λέβητες και στροβίλους.

Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Βρετανίας ήταν το HMS Argus, το οποίο καθελκύθηκε το 1914 και τελικά τέθηκε σε λειτουργία το 1918 και μπορούσε να μεταφέρει 18 αεροσκάφη.

Η δεύτερη κλάση αεροπλανοφόρων ονομαζόταν Glorious και μπορούσε να μεταφέρει 36 έως 48 αεροσκάφη. Το HMS Glorious, το HMS Courageous, το HMS Furious καθελκύθηκαν μεταξύ του 1916 και του 1917.

Τα Βρετανικά αεροπλανοφόρα, πήραν την γνωστή σημερινή τους μορφή, με τον πύργο ελέγχου που προεξέχει πάνω από το κατάστρωμα πτήσης, με το HMS Eagle που καθελκύθηκε ως το μοναδικό πλοίο στην κλάση του το 1924.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ