ΗΠΑ

Αντίποινα Τραμπ σε Τουρκία: Aποκαλύψεις-«βόμβα» για Φλιν - Η Αμερικανική δικαιοσύνη «αγγίζει» Ερντογάν-Τσαβούσογλου για απόπειρα απαγωγής Γκιουλέν


Ραγδαίες εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Κατηγορίες εναντίον δύο πρώην συνεργατών του Μάικλ Φλιν, πρώτου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, απήγγειλαν οι εισαγγελικές Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της έρευνας για την τουρκική εκστρατεία άσκησης πίεσης στην Ουάσιγκτον που είχε στόχο την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Ο Μπιτζάν Κιάν και ο Καμίλ Αλπτεκίν κατηγορούνται για συνωμοσία για την παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι, δρώντας ως πράκτορες ξένης κυβέρνησης. Κατηγορούνται επίσης για ψευδείς δηλώσεις στο FBI.

Οι τρεις άνδρες ήταν υπεύθυνοι μίας εταιρεία επιχειρηματικών συμβουλών η οποία επιχείρησε να υπονομεύσει τον 77χρονο Γκιουλέν, με απώτερο στόχο την έκδοσή του στην Τουρκία.

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως οι κύριοι Κιάν και Αλπτεκίν επιχείρησαν να συγκαλύψουν τον ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης στο έργο τους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί εισαγγελείς «αγγίζουν» πλέον τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο τελευταίοι είχαν συναντηθεί με τον Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στο ξενοδοχείο Essex της Νέας Υόρκης και του πρόσφεραν 15 εκατομμύρια δολάρια για να απαγάγει και να στείλει πακέτο στην Τουρκία τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Άγκυρα καταλογίζει στον κ. Γκιουλέν την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το δίκτυο υποστηρικτών και οργανώσεων που συνδέονται με αυτόν.

Ο ιεροκήρυκας, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση Γκιουλέν. Το Σαββατοκύριακο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου υποστήριξε πως πριν δύο εβδομάδες, στην Σύνοδο Κορυφής του G20, κ. Τραμπ είπε στον ομόλογό του ότι απεργάζεται την έκδοση του ιεροκήρυκα.

Ο Φλιν παραιτήθηκε από τον Λευκό Οίκο έναν μήνα αφότου ανέλαβε καθήκοντα, αφότου παραδέχτηκε πως δεν ήταν ειλικρινής για τις επαφές του με τον πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ. Έκτοτε έχει συνεργαστεί εκτενώς με την ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, η οποία εξετάζει τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

https://twitter.com/sotiridi/status/1074702177623572486?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ