Κόσμος

Ανατροπή πολιτεύματος φοβάται ο Μακρόν: Χιλιάδες διαδηλωτές απέναντι στον Γαλλικό στρατό - Προοίμιο αιματηρών συγκρούσεων στο Παρίσι


Ανατροπή του πολιτεύματος με πραξικόπημα φοβάται η γαλλική κυβέρνηση σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο που καταγγέλει πως δυνάμεις εκμεταλλεύονται τα Κίτρινα Γιλέκα για να ανατρέψουν την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Την στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτές ετοιμάζονται να βγουν ξανά στους δρόμους του Παρισιού, ο γαλλικός στρατός έχει σκορπιστεί και έχει εντολές να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές ακόμα και με πυρά.

Το αυθόρμητο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων έχει εξαπλωθεί ήδη στο Βέλγιο, ενώ συγκέντρωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί αύριο και στην Αθήνα. Στην Κύπρο, με πρωτοβουλία συστάθηκε επίσημα το κυπριακό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Η κοινωνική οργή για προγράμματα λιτότητας, μεταναστευτικό και πλήθος άλλων ζητημάτων, οδήγησε σε μια ξαφνική εξέγερση στη Γαλλία, όπου όλα δειχνούν πως με σταθερούς ρυθμούς εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για ένα νέο κύμα διαμαρτυριών, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι οι ριζοσπάστες χρησιμοποιούν το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους και ένας από αυτούς είναι να ανατρέψει την τρέχουσα ηγεσία.

Περίπου 89.000 αξιωματικοί, τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκουν στην στρατιωτική αστυνομία και αυξημένη επαγρύπνηση - βρίσκονται στους δρόμους για την "Τέταρτη Πράξη", το τέταρτο Σάββατο των αγώνων των Κίτρινων Γιλέκων. Αυτή τη φορά οι διαδηλωτές λένε ότι πρέπει να "παραμείνουν στην πορεία τους", παρά τις αρχές που συμφωνούν να εγκαταλείψουν την αύξηση του φόρου καυσίμων.

Υπενθυμίζοντας τη βία των προηγούμενων συγκεντρώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Benjamin Griveaux προειδοποίησε για προβοκάτορες. "Τα ριζοσπαστικά στοιχεία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κίνηση. Θέλουν να ανατρέψουν τις αρχές", δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien την Πέμπτη.

Πηγές επέμειναν ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και απόπειρα πραξικοπήματος. Ένας από τους ηγέτες των Κίτρινων Γιλέκων, έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι σχεδιάζουν να προσεγγίσουν την επίσημη κατοικία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει μάλιστα τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG», για να για να διατηρήσει την τάξη κυρίως απέναντι σε μικρές ομάδες της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς που φέρονται αποφασισμένα να τη διαταράξουν.

Στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. «Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ. Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.

https://twitter.com/mdenaxa/status/1071091913829306368

https://twitter.com/EcoSenseNow/status/1070740736553992192

https://www.youtube.com/watch?v=uCcKmdURMpg

Νέες συγκρούσεις σε μαθητικές διαδηλώσεις στην Λιόν – 39 συλλήψεις

Μια διαδήλωση μαθητών κατά των μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα και οι νέοι αποκλεισμοί λυκείων οδήγησαν και πάλι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης σήμερα στη Λιόν, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 39 άτομα.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και με ένα ελικόπτερο να την παρακολουθεί, η πορεία των μαθητών ξεκίνησε στις 10 το πρωί από τη συνοικία Ζαν-Μασέ και κατευθύνθηκε στην Πλατεία Γκισάρ.

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Μακρόν παραιτήσου”

“Μακρόν, παραιτήσου” και “Μια είναι η λύση, η επανάσταση”, φώναζαν οι περίπου 2.300 διαδηλωτές. Κάποιοι φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα “Λεφτά για την παιδεία, όχι για τ’ αφεντικά”. Οι αλλαγές στις απολυτήριες εξετάσεις, η μεταρρύθμιση για την οποία διαμαρτύρονται οι μαθητές, “ευνοεί τα ιδιωτικά σχολεία, σε βάρος των δημοσίων”, σχολίασε ένας από αυτούς.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 19 νέους κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης και άλλους 20 που συμμετείχαν σε αποκλεισμούς σχολείων στα προάστια. Συνολικά, περισσότεροι από 150 άνθρωποι –στην πλειονότητά τους ανήλικοι– έχουν συλληφθεί από τις αρχές της εβδομάδας στη Λιόν και τα περίχωρά της.

Όπως αναφέραμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, θα χυθεί αίμα στο Παρίσι σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας που επισημαίνει πως «αν χρειαστεί θα πυροβολήσουμε». Από γαλλικά ΜΜΕ μεταδόθηκε πως «ένοπλοι ακτιβιστές θέλουν να σκοτώσουν πολιτικούς».

Aρκετά κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Γαλλία και ο φόβος να χυθεί αίμα πλέον είναι διάχυτος. Πριν λίγο, ο Αρχηγός της Γαλλικής αστυνομίας Richard Lizurey, δεν απέκλεισε τους πυροβολισμούς κατα διαδηλωτών για αύριο, προκειμένου να… ηρεμήσουν τα πλήθη!

Σε επιφυλακή και το Βέλγιο για τις αυριανές διαδηλώσεις

Προβληματισμός υπάρχει τόσο στην αστυνομία όσο και στο επιτελείο της βελγικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων κατά τη διάρκεια των αυριανών κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» στο κέντρο των Βρυξελλών.

Στον σημερινό βελγικό Τύπο σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σαφείς οργανωτές ούτε καταλήγουν σε ξεκάθαρα αιτήματα ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία ασχολείται, εξάλλου, η εφημερίδα De Tijd στο κύριο άρθρο της, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι εάν ο πρόεδρος Μακρόν δεν καταφέρει να βρει το συντομότερο δυνατό μία λύση, η πολιτική καριέρα του θα αποτελεί παρελθόν και οι μέρες του στην εξουσία θα είναι «μετρημένες».

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα το Σάββατο

Σε συγκέντρωση συμπαράστασης στα «Κίτρινα Γιλέκα», την ίδια ώρα που θα γίνεται η μεγάλη διαδήλωση αύριο το μεσημέρι στο Παρίσι, καλούν πολλοί πολίτες μέσω των social media.

Μέσα από αναρτήσεις τους δίνουν ραντεβού το Σάββατο στο Σύνταγμα, στις 13:00 ακριβώς, όπως και στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η «πρωτοβουλία πολιτών για αλληλεγγύη στα κίτρινα γιλέκα», καλεί τον κόσμο να διαλέξει, όπως λέει το χρώμα του γιλέκου και να στείλουν όλοι μαζί από την Ελλάδα «μήνυμα αλληλεγγύης στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» της Γαλλίας. Ένα μεγάλο κίνημα, που σημειώνει νίκες και αναγκάζει τον Μακρόν σε άτακτη οπισθοχώρηση».

https://www.facebook.com/mary.alxe/posts/2135497060036531&width=500
https://www.facebook.com/eleftheria.christopoulou.5/posts/1475850119215098&width=500

Τα κυπριακά Κίτρινα Γιλέκα είναι γεγονός

Αρκετές μέρες τώρα ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τα όσα διαδραματίζονται στη Γαλλία με τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων, κατά της ακρίβειας στα καύσιμα και όχι μόνο.

Διαμαρτυρίες μάλιστα που έπληξαν ιδιαίτερα την εικόνα του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος παρακολούθησε την δημοτικότητά του να πέφτει πέραν των 20 μονάδων κάτω από εκεί που βρισκόταν πριν κάποιες μέρες.

Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι η Κύπρος δεν καταλαβαίνει από αυτά και ότι οι πολίτες παρακολουθούν απαθείς, απέναντι στα όσα διαδραματίζονται στη δική τους χώρα. Ήρθε το γκρουπ στο Facebook για να μας διαψεύσει.

Ξυπνητήρι Κοινωνικής Αφύπνισης από τον Σταύρο Γιαλλουρίδη σε μια αυθόρμητη κίνηση λοιπόν και η Κύπρος πλέον έχει τα δικά της Κίτρινα Γιλέκα.

kitrina gileka

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ