Οικονομία

Αναδρομικά στρατιωτικών: Τι προβλέπει η ΚΥΑ και πότε θα κατατεθούν τα ποσά

Εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανάβει το πράσινο φως για την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια χθες το βράδυ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι τα οφειλόμενα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν εφάπαξ και με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση.

Επιπροσθέτως η ΚΥΑ ορίζει σαφώς ότι για να μπορέσουν να γίνουν οι πληρωμές εντός του Δεκεμβρίου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων θα πρέπει να αποστείλουν τις παραπάνω καταστάσεις στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών πριν τις 21 του μήνα.

Αναφορικά με τις κρατήσεις και την φορολόγηση των ποσών, η ΚΥΑ ορίζει ρητά ότι τα ποσά που θα αποδοθούν στους δικαιούχους τους θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες ασφαλιστικές και άλλες κρατήσεις που ίσχυαν κατά την περίοδο από 01/08/2012 έως 31/12/2016, ενώ το ποσό θα φορολογηθεί με συντελεστή 20%.

Στη συνέχεια, η ΚΥΑ αναφέρει ότι ως έτος κτήσης των ποσών θα θεωρηθεί το φορολογικό έτος 2018. Αυτό σημαίνει ότι τα εφάπαξ επιδόματα δεν θα φορολογηθούν τμηματικά για κάθε προηγούμενο έτος από το 2012 ως και το 2016, όπως θα ήταν λογικό, αλλά θα φορολογηθούν το 2019 ως πρόσθετο εισόδημα του 2018.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η 27 Ιανουαρίου 2019 ορίζεται ως τελευταία η ημερομηνία μέχρι την οποία οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν, υποχρεωτικά, καταβάλει τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά στους δικαιούχους.

Η πρόθεση, πάντως, του Υπουργείου Άμυνας είναι το χρήματα να έχουν καταβληθεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται, ότι στο νομοσχέδιο με το οποίο επιστρέφονται τα αναδρομικά ορίζεται ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ