ΗΠΑ

Αμερικανικό «χτύπημα» κατά Τουρκίας: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την Γενοκτονία των Αρμενίων» - «Οι Οθωμανοί έσφαξαν 1,5 εκατ. ανθρώπους»

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν να «πονέσουν» βαθιά τον Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, είτε με μια δήλωση Τραμπ σαφώς υπέρ των Αρμενίων, είτε ακόμη και με την πρόθεση αναγνώρισης της αιματηρής γενοκτονίας 1,5 εκατ. Αρμενίων το 1915, μετά από πιέσεις Αμερικανών γερουσιαστών.

Το θέμα είναι ότι το ζήτημα αυτό έχει ωριμάσει στην αμερικανική πολιτική σκηνή, ειδικά μετά το σόου των Τούρκων σωματοφυλάκων κατά την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bob Menendez δήλωσε στην επιτροπή της Γερουσίας για το θέμα αυτό: «Έχουμε μια ιστορική πραγματικότητα, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σφαγιάστηκαν. Αυτό είναι γενοκτονία. Και όμως, στέλνουμε ένα πρέσβη στην χώρα, που ενώ πάει στο μνημείο του ολοκαυτώματος των Αρμενίων δεν θα είναι σε θέση να το ονομάσει γενοκτονία και αυτό είναι αρκετά ειρωνικό».

«Ήρθε η ώρα για εμάς να ξυπνήσουμε και να το ονομάσουμε αυτό που ήταν [Γενοκτονία]. Αυτό μας βοηθά να έχουμε αξιοπιστία στο μέλλον», δήλωσε ο έτερος γερουσιαστής Ed Markey .

Η Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με επικεφαλής τους γερουσιαστές Bob Menendez και Ed Markey, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκαναν πρόταση στον Πρόεδρο Τραμπ να δώσει εντολή στην πρέσβειρα  στην Αρμενία, Lynne Tracy, να πράξει το αυτονόητο σχετικά με την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο γερουσιαστής Markey τόνισε για το θέμα αυτό: «Ήρθε η ώρα για εμάς να σηκωθούμε  και να το ονομάσουμε ως αυτό που ήταν, δηλαδή γενοκτονία».

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να  εξάρουν την πολιτική μετάβαση της Αρμενίας, να ενθαρρύνουν τους πολιτικούς και να  λάβουν  συγκεκριμένα μέτρα για να αναθερμανθεί η σχέση ΗΠΑ-Αρμενίας, ξεκινώντας με μια διμερή φορολογική συνθήκη, ανέφερε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA).

«Η κυβέρνηση Τραμπ  αναγνωρίζει προσωπικά τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τις μαζικές δολοφονίες, τις αναγκαστικές απελάσεις και τις θανατηφόρες  πορείες που στοίχισαν την ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ζωές Αρμενίων», κατέληξε η Αρμενική  Επιτροπή .

Πρόκειται για ένα θέμα ταμπού για τις ΗΠΑ, το οποίο λόγω των κάκιστων σχέσεων Άγκυρας και Ουάσιγκτον, θα χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» πιθανόν από τον Τραμπ, κατά των βλέψεων και των επιδιώξεων του Ερντογάν.

Κυρίως όμως θα αποτελέσει μια σαφή προειδοποίηση στην Άγκυρα για τις κινήσεις της που αφορούν την σύμπραξη της με τον άξονα Τεχεράνη-Μόσχα-Πεκίνο, το οποίο αντιστρατεύονται σφόδρα οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας, αναφέραμε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τον Τραμπ (αναγνώριση)   θα ήταν βέβαιο ότι θα «γκρέμιζε τα φτερά» της Τουρκίας σε μια εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη σε ιστορικό χαμηλό .

Ο  Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα, φυλακίζοντας Αμερικανούς πολίτες, εκδιώκει Χριστιανούς, απειλεί να καταστρέψει το Ισραήλ και ακόμη απειλεί τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.

Για όλα αυτά θέλει να λάβει τα F-35 και να κάνει ότι θέλει σε Συρία, Αιγαίο, Α.Μεσόγειο.  Δεν νομίζουμε ότι αυτή η τακτική θα επιβραβευτεί ειδικά από τον Τραμπ σε καμία περίπτωση.

Υπενθυμίζουμε για την ιστορία, ότι το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και οδηγήθηκαν με πορείες να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν συστηματικά την περίοδο εκείνη και πολλοί ιστορικοί καθώς και περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Από την πλευρά της, η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

Η αναγνώριση της «επώδυνης Ιστορίας», θα είναι ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την ανοικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος από όλες τις χώρες του κόσμου.

Αν οι ΗΠΑ λάβουν αυτό το βήμα , το επόμενο θα είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας  των Ποντίων την ίδια περίοδο, κάτι που θα στιγματίσει ακόμα περισσότερο την Τουρκία που αποτελεί εδώ και χρόνια ένα κράτος όνειδος για  ολόκληρη την ανθρωπότητα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...