Κίνα

Αμερική και Κίνα κηρύσσουν προσωρινή εκεχειρία στον εμπορικό τους πόλεμο

Ο εμπορικός πόλεμος του Donald Trump με την Κίνα φαίνεται ότι “μπαίνει στο ψυγείο”, τουλάχιστον για 90 μέρες. Τόσες θα είναι οι ημέρες που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Η.Π.Α. και Κίνα, και σε αυτό το διάστημα συμφωνήθηκε να μην επιβληθεί κανένας επιπλέον δασμός στις εισαγωγές αγαθών -και επομένως στα αυτοκίνητα- ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Η συμφωνία ήρθε στο δείπνο που παρετέθη στο περιθώριο της συνόδου των G20, και τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Donald Trump και του κινέζου ηγέτη Xi Jinping, στο Buenos Aires της Αργεντινής. Αυτή ήταν η πρώτη προσωπική συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που ξέσπασε ένας εμπορικός πόλεμος νωρίτερα φέτος.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αναστείλουν την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών όσο θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές τους σχέσεις. Ο Donald Trump δεσμεύθηκε να αυξήσει τον συντελεστή των δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά αγαθά, από το 10% στο 25%, αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, όπως είχε προαναγγείλει. Από την πλευρά του, ο Xi Jinping δεσμεύθηκε ότι η Κίνα θα αγοράσει μια πολύ σημαντική ποσότητα αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών των τομέων της γεωργίας, της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Φυσικά, στόχος της εκεχειρίας είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα σε 90 ημέρες. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος και Κίνα ξεκαθάρισαν ότι εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...