Κόσμος

Αγριεύουν τα πράγματα στη Συρία: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Άγκυρα με αντίποινα αν επιτεθεί στους Κούρδους - Η Ρωσία χρησιμοποίησε Iskander-M σε επιχειρήσεις

Αγριεύουν πολύ τα πράγματα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας με απειλές και λεονταρισμούς από Τούρκους υπουργούς.

"Οι ΗΠΑ προσπάθησαν επίσης να μας θέσουν υπό διεθνή περικύκλωση, αλλά το ξεπεράσαμε", πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΣ.

"Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εμποδίσουν την στρατιωτική επιχείρηση στα εδάφη της Συρίας, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόυλου.

«[Οι Ηνωμένες Πολιτείες] προσπάθησαν να μας εμποδίσουν στο βόρειο Ιράκ, προσπάθησαν να μας εμποδίσουν στην Αφρίν και τώρα προσπαθούν να μας εμποδίσουν ανατολικά του Ευφράτη. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί αυτή τη φορά", δήλωσε ο Σόυλου σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πακιστανική πρωτεύουσα, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Η Μόσχα όμως «σιγοντάρει» συνεχώς την Τουρκία στην σχεδιαζόμενη επίθεση της ανατολικά του Ευφράτη, με σκοπό να κτυπήσει τους Κούρδους αλλά και να έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία έκανε ευρεία χρήση πυραύλων Iskander στην Συρία, σε μια επίδειξη δύναμης, προκαλώντας πανικό στις αμερικανικές, βρετανικές και άλλες δυνάμεις που ευρίσκονται στην περιοχή.

Ο Πολτάτ Μπον, ανώτερος διοικητής των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πιέζει ασφυκτικά την Τουρκία να επιτεθεί στην πόλη Manbij στα ανατολικά του Ευφράτη για να έλθει σε αντιπαράθεση εκτός των Κούρδων και με τις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία έχει διακόψει κάθε πολεμική προσπάθεια στο Idlib επειδή η Τουρκία δεσμεύθηκε να πολεμήσει τους Κούρδους στο Manbij και στα Ανατολικά του Ευφράτη. Η Μόσχα το έκανε στην Αφρίν και θέλει να επαναλάβει το σενάριο και εδώ. Οι Ρώσοι θέλουν να επωφεληθούν με πολλούς τρόπους συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του Twitter την Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με ταχεία εισβολή στην περιοχή όπου επιχειρούν οι δυνάμεις των Σύρων Κούρδων και οι αμερικανικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ απάντησαν έντονα στα τουρκικά σχέδια και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις τουρκικής επιθετικότητας. Οι Τούρκοι όμως ετοίμασαν χιλιάδες δικούς τους αντάρτες για επίθεση στην Βόρεια Συρία σε έναν «proxy war» μετρώντας αντιδράσεις από το αμερικανικό πεντάγωνο.

Το Σάββατο αξιωματούχοι των ΗΠΑ απείλησαν τις ομάδες των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία να μην συμμετάσχουν στην τουρκική επίθεση, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε άμεση σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι ότι ο Κούρδος υπαρχηγός ανέφερε ότι η Ρωσία θέλει να εκδικηθεί τους Κούρδους, οι οποίοι «δεν ακολούθησαν τις εντολές της», για να δημιουργήσουν προβλήματα στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2018, η Ρωσία ζήτησε από τους Κούρδους να παραδώσουν στη βορειοδυτική περιοχή του Afrin στην κυβέρνηση της Συρίας για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στην περιοχή. Ωστόσο, οι ίδιοι αρνήθηκαν.

Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία επέτρεψε στην Τουρκία να επιτεθεί στην Αφρίν. Επιπλέον, στις 17 Σεπτεμβρίου, Ρωσία και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την πόλη Ιντλίμπ, αν και η Δαμασκός αρνούνταν σφόδρα την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων.

Μόσχα και Άγκυρα έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως από τότε που η Τουρκία, με ρωσική έγκριση, ξεκίνησε την επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη στη Συρία τον Αύγουστο του 2016.

Ως αποτέλεσμα, τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αμερικανική παρουσία η οποία έχει σχέση με την υποστήριξη των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, εκτιμά ο Κούρδος υπαρχηγός.

Σύμφωνα με τον διοικητή των κουρδικών δυνάμεων του συνασπισμού SDF, η Ρωσία σκοπεύει να δημιουργήσει μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ της Τουρκίας, της Δύσης και των Κούρδων και να μετατρέψει τους Κούρδους σε έναν κοινό εχθρό για όλες τις περιφερειακές δυνάμεις.

Ο Νούρι Μαχμούντ, εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kurdistan 24 ότι "η ρωσική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με το συριακό λαό ή τη συριακή ενότητα. Αφορά μόνο τα ρωσικά συμφέροντα».

«Υποτίθεται ότι μια μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία θα έπρεπε να βρει λύση για την κρίση και όχι μόνο να πολεμά να εξασφαλίσει μια θέση στις [ρωσικές] εταιρείες», πρόσθεσε, ο ίδιος αναφερόμενος στη ρωσική εταιρεία Wagne, η οποία ανήκει στον Yevgeny Prigozhin, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν.

Οι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner στις αρχές Φεβρουαρίου μαζί με τον συριακό στρατό επιτέθηκαν στις δυνάμεις του συνασπισμού SDF που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ κοντά στην πόλη Deir al-Zor.

Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, κάλεσαν αεροπορικές ενισχύσεις, οι οποίες εξουδετέρωσαν 100 άτομα και η επίθεση αναχαιτίστηκε. Συνολικά, σκοτώθηκαν τέσσερις Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι.

Σύμφωνα επίσης με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX, η Ρωσία χρησιμοποίησε το σύστημα πυραύλων Iskander-M κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία, ανέφερε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ.

«Το σύστημα πυραύλων Iskander-M, καθώς και οι εκτοξευτές πυραύλων Tornado-G και Smerch, επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους μετά από ταξίδι στη Συρία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η εμβέλεια των πυραύλων Iskander-M ανέρχεται στα 500 χλμ.

Όλα αυτά αποτελούν το προοίμιο ενός έργου που ίσως δούμε σύντομα στην Συρία, διότι οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμα να «τραβήξουν» από τα χέρια της Ρωσίας την Τουρκία.

Κάτι τέτοιο όμως κρίνεται ανέφικτο διότι το σχέδιο δημιουργίας του Κουρδιστάν από Ισραήλ-ΗΠΑ και η φιλοσοφία του Ισλαμιστή Ερντογάν, τερματίζουν σιγά-σιγά την όποια ουσιαστική σχέση Τούρκων και Αμερικανών.

Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν το νέο πεδίο δράσης του Ερντογάν που θέλει να στρέψει την χώρα του στην Ασία πλέον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ