Υγεία

Έρευνα αποκαλύπτει: Ο καρκίνος αγαπάει το χρυσό...

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια περίεργη διαφορά μεταξύ του DNA των καρκινικών κυττάρων και και εκείνων που προέρχονται από υγιή κύτταρα, και αυτό το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα εξέταση αίματος για τον καρκίνο.

Η διαφορά θα σας αφήσει άφωνους!

Το DNA του καρκίνου έχει μάλλον ισχυρή συγγένεια με τον χρυσό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτό το χαρακτηριστικό φαίνεται να είναι κοινό, ανεξάρτητα από τον τύπο του καρκίνου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Επωφελούμενοι από αυτό το εύρημα, οι ερευνητές σχεδίασαν μια νέα δοκιμασία που χρησιμοποιεί νανοσωματίδια χρυσού για τον εντοπισμό του καρκίνου.

Τα σωματίδια χρυσού αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι καρκίνος.

Αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα κάπου στο σώμα, ένα υγρό που χρησιμοποιείται στο τεστ, αλλάζει χρώμα σε ροζ και αποκαλύπτει έτσι την παρουσία τους αμέσως, ενώ αν υπάρχουν μόνο υγιή κύτταρα, το υγρό παίρνει μπλε χρώμα.

Η μέθοδος βασίζεται στο ότι το DNA των καρκινικών κυττάρων προσκολλώνται γερά στα νανοσωματίδια του χρυσού, πράγμα που δίνει μια άμεση ένδειξη κατά πόσο υπάρχει καρκίνος σε ένα άνθρωπο, ακόμη και αν δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα της νόσου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν το DNA πλήττεται από τον καρκίνο διπλώνονται σε 3D «νανοδομές» που έχουν συγγένεια για τον χρυσό.

Στους υγιείς, διπλώνει με έναν κάπως διαφορετικό τρόπο, ο οποίος δεν έχει ως αποτέλεσμα μια τέτοια ισχυρή συγγένεια με τον χρυσό, λένε οι ερευνητές.

Έτσι, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια δοκιμή που εκμεταλλεύεται αυτή την ικανότητα του DNA του καρκίνου να κολλάει στο ευγενές μέταλλο. Εάν υπάρχει DNA καρκίνου, τα νανοσωματίδια χρυσού θα αλλάξουν χρώμα που θα αποτελεί την ένδειξή ασθένειας.

Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει την τεχνολογία τους σε περίπου 200 δείγματα από ασθενείς με καρκίνο και υγιείς ανθρώπους, διαπιστώνοντας ότι η δοκιμή ήταν έως 90 τοις εκατό ακριβής στην ανίχνευση του καρκίνου .

Ιδίως για καρκίνους όπως του παγκρέατος ή των ωοθηκών, που δίνουν ελάχιστα προειδοποιητικά σημάδια, προτού οι όγκοι εξαπλωθούν, το νέο τεστ μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Απλό, γρήγορο και φθηνό, μπορεί προς το παρόν μονο να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε 10 λεπτά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες(4 Δεκεμβρίου) στο περιοδικό Nature Communications.

Προς το παρόν δεν μπορεί να διαφανεί σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται ο καρκίνος, ούτε πόσο προχωρημένος είναι, όμως, δίνει μια έγκαιρη προειδοποίηση στους γιατρούς για να ψάξουν περισσότερο το ζήτημα. Μέχρι στιγμής έχει ευαισθησία περίπου 90%, δηλαδή είναι σε θέση να ανιχνεύσει περίπου 90 στις 100 περιπτώσεις καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Ματ Τράου του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», εξέφρασαν αισιόδοξοι ότι το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει σχεδόν οποιονδήποτε καρκίνο.

«Η τεχνική μάς επιτρέπει τη μη επεμβατική ανίχνευση του καρκίνου μέσα σε μόνο δέκα λεπτά από το πλάσμα του αίματος και τo DNA μέσα σε αυτό. Πιστεύουμε ότι η απλή αυτή μέθοδος μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνικές για τη διάγνωση του καρκίνου», δήλωσε ο Τράου. Αν αυτό όντως συμβεί, τότε πολλές διερευνητικές βιοψίες (π.χ. του προστάτη) θα καταστούν περιττές, αφού ο γιατρός θα ξέρει ήδη αν κάποιος έχει καρκίνο ή όχι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...