Τις πληγές τους προσπαθεί να υπολογίσει ο επιχειρηματικό κόσμος της Βρετανίας – Προετοιμάζονται για έξοδο χωρίς συμφωνία

Δημοσίευση: 19 Δεκεμβρίου 2018, 1:00 μμ

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν πονοκεφαλιάζει μόνο τους Ευρωπαίους αλλά και τους Βρετανούς. Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αβεβαιότητας και αναβρασμού.


«Guardian»: Η Βρετανία δεν είναι έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία – Τι προειδοποιούν εταιρείες και κορυφαίες εργοδοτικές ενώσεις.

Εκατό ημέρες πριν από το Brexit, η Βρετανία είναι «βυθισμένη» στο χάος και την οικονομική αβεβαιότητα με τις επιχειρήσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Τερέζα Μέι, ζητώντας δράση και όχι πολιτικούς διαξιφισμούς.

Την ώρα που η κυβέρνηση του Λονδίνου προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς επιχειρεί να εκτιμήσει τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα «Guardian», επιχειρήσεις και κορυφαίες εργοδοτικές ενώσεις προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι η Βρετανία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.


Το BBC γράφει χαρακτηριστικά ότι ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της Μέι για το Brexit με τις ευλογίες των Βρυξελλών.

Χθες, οι Βρετανοί υπουργοί συμφώνησαν να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα για το ενδεχόμενο μη διαπραγμάτευσης για το Brexit.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων λιρών για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε για να θωρακιστεί κατάλληλα η χώρα σε περίπτωση που γίνει Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, δήλωσε ότι 3.500 στρατιωτικοί θα τεθούν σε ετοιμότητα ώστε να είναι έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση εάν η χώρα εγκαταλείψει την Ε.Ε χωρίς συμφωνία.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Συντηρητική πρωθυπουργό της Βρετανίας. ‘Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», θα πρέπει να…δαμάσει τους «αντάρτες» του κόμματός της αλλά και την αντιπολίτευση μέσα στις γιορτές προκειμένου να υπερψηφιστεί η συμφωνία στο κοινοβούλιο την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Στις 29 Μαρτίου του 2019, στις 11 μ.μ. ώρα Λονδίνου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχαιρετήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυόμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα με το 51,9% των Βρετανών να τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωπαική οικογένεια, η διαδικασία για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τις Βρυξέλλες παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές. Το χάος και ο πανικός είναι διάχυτα στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας με πολλές εταιρείες να αγωνιούν για τις επικείμενες συνέπειες.