Ο Ακιντζί προκαλεί: Οι Τούρκοι της Κύπρου πρέπει να έχουν ουσιαστικό λόγο για την τύχη του νησιού

Δημοσίευση: 26 Δεκεμβρίου 2018, 1:55 μμ

Προκλητικές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο. Θεωρεί πως οι Τούρκοι δικαιωματικά πρέπει να έχουν λόγο για την τύχη του νησιού και δεν αποτελούν «μπάλωμα» ως προς το μέρος της Κύπρου που ζουν Ελληνοκύπριοι.


Πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα και χθες συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον λεγόμενο «υπουργό γεωργίας», του ψευδοκράτους.

Δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποτέ το καθεστώς η μια πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως «μπάλωμα», ως μειονότητα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε διάλογο που είχε ενώπιον των ΜΜΕ κατά την συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Μπεκίρ Πακντεμιρλί ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία, ως μια εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει, όπως πάντα, να στηρίζει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου.

Πλέον είναι προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο Τούρκος Υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα και χθες συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον λεγόμενο «υπουργό γεωργίας», του ψευδοκράτους Ερκούτ Σιαχαλί.


Ο κ. Πακντεμιρλί δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία και στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των Τουρκοκυπρίων και θα βρίσκονται πάντοτε δίπλα τους.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε άδικο αποτέλεσμα κάνοντας λόγο στο ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004, η ελληνοκυπριακή πλευρά που είχε πει όχι, έγινε αποδεκτή ως μέλος της ΕΕ.

Υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης λέγοντας ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ πραγματοποιεί επαφές με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες χώρες. Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, υπάρχουν κάποια σημεία που αποτελούν την «λυδία λίθο» και σε αυτά προεξέχει η πολιτική ισότητα.

Ποτέ δεν έγινε και μπορεί να γίνει αποδεκτό το καθεστώς η μία πλευρά να είναι ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως μπάλωμα, ως μειονοτική κοινότητα, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί,

Στο σύστημα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα του ΟΗΕ ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας, είναι καταγεγραμμένο ότι οι δύο κοινότητες θα έχουν σχέσεις πολιτικής ισότητας, συνέχισε.

Η πολιτική ισότητα περιέχει κατά τον Μ. Ακιντζί και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης στο θέμα της λειτουργικότητας του κράτους αναπτύσσει ένα αφήγημα προσπαθώντας να περάσει μια αντίληψη πως το κοινό κράτος (ομοσπονδιακό) θα το διοικούν οι ίδιοι (οι Ελληνοκύπριοι) και οι
Τουρκοκύπριοι θα υπάρχουν εκεί ως μειονότητα.

«Αυτό δεν είναι εφικτό για μας ούτε να το κατανοήσουμε ούτε να το αποδεχτούμε. Κανένας Κύπριος ηγέτης στην Κύπρο δεν μπορεί να το εγκρίνει αυτό. Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ξεπερνά αυτή την νοοτροπία, κρίμα που δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος», ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μια σωστή και δίκαιη λύση που θα εμπεριέχει την πολιτική ισότητα, θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο από πεδίο έντασης, σε περιοχή συνεργασίας,
προσθέτοντας ότι στον τομέα της ενέργειας θα φανεί πως αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, δεν μπορεί να φτάσει (η ελληνοκυπριακή πλευρά) πουθενά.

Θα πρέπει να ανοιχθούν δρόμοι, ώστε να μπορέσει και το νερό (από την Τουρκία) να χρησιμοποιηθεί σε όλο το νησί, πρόσθεσε.

Στην ενεργειακή πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία δεν πρέπει να αφήνονται εκτός γιατί αυτό θα δημιουργήσει νέες εντάσεις. Όλες οι προειδοποιήσεις του, συνέχισε, «έμειναν στον αέρα» λέγοντας ότι την Κύπρο υπάρχουν προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν το όραμα της λύσης.