Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: «Πάγωσε» η χορήγηση – Ασυνεννοησία ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ

Στα γρανάζια των γραφειοκρατικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ «κόλλησε» η έκδοση δύο πολύ σημαντικών υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης.

Η μία απόφαση προβλέπει τη χορήγηση πρόσθετης επιδότησης 15 εκατομμυρίων ευρώ για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποίησαν την περίοδο 15-10-2017 έως 30-4-2018 χιλιάδες οικονομικά ασθενείς φορολογούμενοι που διαβιούν σε ορεινές περιοχές της χώρας όπου τον χειμώνα επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η δεύτερη απόφαση καθορίζει τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την τρέχουσα περίοδο, δηλαδή για το χρονικό διάστημα από 15-10-2018 έως 30-4-2019, και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσού του επιδόματος περισσότερο για τις ορεινές περιοχές, όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, και λιγότερο για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Εξαιτίας των προβλημάτων στην έγκαιρη έκδοση των συγκεκριμένων αποφάσεων, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα στερούνται του δικαιώματος να επιδοτηθούν για να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης και αδυνατούν να προμηθευτούν το καύσιμο, καθώς δεν μπορούν να το πληρώσουν στις σημαντικά αυξημένες τιμές λιανικής πώλησης στις οποίες διατίθεται φέτος.

Η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί ο ακριβής υπολογισμός του επιπλέον δημοσιονομικού κόστους που θα προκαλέσει η πρόσθετη ενίσχυση για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018 η οποία προορίζεται εξ ολοκλήρου για τους ορεινούς δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα, δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων της πρόσθετης αυτής ενίσχυσης, ο οποίος είναι αυξημένος λόγω της προσθήκης νέων δήμων στην κατηγορία των «ορεινών περιοχών» την οποία προκαλεί η εφαρμογή του νέου Αυτοδιοικητικού Χάρτη που φέρει την ονομασία «Κλεισθένης».

Ο μη προσδιορισμός του αριθμού των δικαιούχων οφείλεται στο ότι δεν έχει γίνει σωστή συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξε έντονο παρασκήνιο με μετάθεση ευθυνών από το υπουργείο Οικονομικών προς την ΑΑΔΕ και… τανάπαλιν. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών επέρριψε ευθύνες στην ΑΑΔΕ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για την επιπλέον επιδότηση των 15 εκατ. ευρώ έχει «κολλήσει» στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία πρέπει να δώσει στοιχεία για τους εν δυνάμει δικαιούχους, που κατοικούν στους νέους ορεινούς δήμους, όπως αυτοί προστέθηκαν με τον νέο Αυτοδιοικητικό Χάρτη, τον αποκαλούμενο «Κλεισθένη».

Τα στοιχεία αυτά κρίνονται αναγκαία, για να υπολογιστεί το επιπλέον κόστος. Η ΔΗΛΕΔ από την πλευρά της παρέπεμψε για το θέμα αυτό το υπουργείο Οικονομικών στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε ότι τα στοιχεία είναι ήδη διαθέσιμα στο υπουργείο Οικονομικών!

Εξαιτίας αυτού το απίστευτου πινγκ-πονγκ, έχουμε φθάσει στα μέσα Δεκεμβρίου, 2 μήνες μετά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη καταφέρει να εκδώσει ούτε την απόφαση για τη διανομή 15 εκατ. ευρώ σε κατοίκους ορεινών περιοχών που είναι δικαιούχοι πρόσθετης επιδότησης της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης κατά την προηγούμενη περίοδο ούτε την απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 15-10-2018 έως 30-4-2019.

Και στις δύο αποφάσεις ο άγνωστος Χ είναι οι δικαιούχοι των ορεινών δήμων οι οποίοι προβλέπεται να λάβουν τα επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018 καθώς και σημαντικά αυξημένα ποσά επιδομάτων θέρμανσης για την περίοδο από 15-10-2018 έως 30-4-2019.

Σημειώνεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «κουτσούρεψε» συνολικά κατά 155 εκατ. ευρώ τη δημοσιονομική δαπάνη για τη χορήγηση επιδομάτων θέρμανσης από το 2015 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, περιέκοψε τα ποσά που διατίθεντο από τον κρατικό προϋπολογισμό για επιδόματα θέρμανσης από 210 εκατ. ευρώ που είχαν φθάσει το 2014 (επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) στα 110 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016 και στα 55 εκατ. ευρώ το 2017 και το 2018. Κι ενώ επέβαλε αυτή την πολύ μεγάλη περικοπή στα επιδόματα θέρμανσης αδυνατεί να διανείμει εγκαίρως ακόμη και τα πενιχρά ποσά επιδομάτων που έχει αποφασίσει να δίνει.

eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...