Εξοπλίζεται η Άγκυρα: Ένα ακόμη βήμα στην κατασκευή του «εθνικού» μαχητικού TF-X

Δημοσίευση: 7 Δεκεμβρίου 2018, 8:45 πμ

Το TF-X, το λεγόμενο ” εθνικό μαχητικό αεροσκάφος” της Τουρκίας , που η ‘Αγκυρα παρουσιάζει ως αεροσκάφος 5ης γενιάς, ετοιμάζεται να μπει για ”τεστ αεροσύραγγας”.


Η εξέλιξη, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haber Türk εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να ολοκληρώσει το αεροσκάφος πιο γρήγορα, μπαίνοντας στην φάση που δίνεται η τελευταία μορφή στο σχέδιο του νέου μαχητικού. Κι αυτό καθώς θέλει να εμφανίζει το TF-X – που θα είναι φτιαγμένο γενικά από σύνθετα υλικά – ως “ένα από τα σημαντικότερα σχέδια μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς στην Ευρώπη”, κατά την εν λόγω εφημερίδα.To πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός συστήματος παροχής κινήτρων και η Αγκυρα φιλοδοξεί να έχει 400 παραγγελίες.

Παλιότερα, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Dünya», o γενικός διευθυντής της TAI, Τεμέλ Κοτίλ, είχε δηλώσει ότι θα εργαστούν μαζί με την βρετανική BAE Systems, η οποία διαδραματίζει διάφορους ρόλους στην σχεδίαση του αεροσκάφους F-35. «’Εχουμε προβλέψει μια τετραετή περίοδο για τη φάση της προκαταρκτικής σχεδίασης. Σ’ αυτή την φάση, θα καθοριστεί η δομή του αεροσκάφους. Η ανάπτυξη της μηχανικής, η τεχνολογία, οι υποδομές ελέγχων και η διαδικασία πιστοποίησης του αεροσκάφους και η απόκτησης της ικανότητας για τον σχεδιασμό του μαχητικού αεριωθούμενου ειναι τα στάδια αυτής της φάσης» δήλωσε ο Κοτίλ- τώρα γίνεται μια προσπάθεια επιτάχυνσης.Πριν 1,5 μήνα ο Πρεσβευτής της Βρετανίας στην Άγκυρα, Dominick Chilcott, δήλωσε ότι το Σχέδιο TF-X προσδίδει μεγάλη εμπιστοσύνη μεταξύ της Άγκυρας και του Λονδίνου

Κατά τον αρχικό σχεδιασμό το πρώτο πρωτότυπο TF-X θα πρέπει να είναι έτοιμο για την πρώτη πτήση μέσα στο 2023. Στόχος να το εντάξουν σε υπηρεσία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο διάστημα 2031- 33, λένε ειδικοί αναλυτός και εμπειρογνώμονες.

militaire.gr