Ελληνοτουρκικά

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αναβολή της εισβολής στη Συρία: «Έχουμε τα μάτια μας και αλλού» - Έρχονται εξελίξεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο

Αιφνιδιαστική απόφαση και στάση από τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πριν λίγο ότι αναβάλλει προσωρινά την εισβολή στην Συρία, χωρίς να γνωστοποιήσει επίσημα για ποιο λόγο.

«Η Τουρκία δεν έχει τα μάτια της μόνο στην περιοχή της Συρίας. Ωστόσο, η ασφάλεια είναι απαραίτητη για εμάς και η θέση μας εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων είναι σαφής. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποφάσισε να ακυρώσει προς το παρόν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία λόγω των τελευταίων εξελίξεων!

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ διέταξε την Τετάρτη όλες τις δυνάμεις των Η.Π.Α. στη Συρία να αποχωρήσουν από τη χώρα, λέγοντας ότι η ήττα του ISIS ήταν ο μοναδικός λόγος για να βρεθούν στη χώρα αυτή.

Καλά όλα αυτά που δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος σαφώς και θα αναμένει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από κρίσιμα σημεία του συριακού εδάφους για την αποφυγή απωλειών στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, αλλά με την Ελλάδα τι θα κάνει;

Η απαγκίστρωση των ΗΠΑ από την Συρία και η ταυτόχρονη ένταση των προκλήσεων της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αποδεικνύει κατά τον καθηγητή γεωπολιτικής στην Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνο Γρίβα, ότι αποδυναμώνει το επιχείρημα , ότι μεγάλοι παίκτες ισχύος θα προστατέψουν Ελλάδα και Κύπρο, αν αυτές ταυτιστούν απόλυτα μαζί τους, όπως είπε στον 98.4.

Κατά τον ίδιο, επειδή μαθηματικά μια κορύφωση της σύγκρουσης με την Τουρκία με οποιοδήποτε τρόπο, είναι αναπόφευκτη σταδιακά, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την άλλη πλευρά , ότι τυχόν υπέρβαση της κόκκινης γραμμής θα σημαίνει απρόβλεπτες εξελίξεις για όλους, είναι μια ολιστική στρατηγική αποτροπής όχι μόνο προς Ανατολάς, αλλά σε όλο το εύρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=320&v=YFQpQVCqHZE

Χθες και σήμερα είχαμε στο τουρκικό τύπο μπαράζ δημοσιευμάτων για τις δηλώσεις Καμμένου και του ΑΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Αποστολάκη, οι οποίες ενδεχομένως να θορύβησαν τον Τούρκο πρόεδρο και τα σχέδια του σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Χθες οι Τούρκοι έβγαλαν στον αέρα 35 αεροσκάφη F-16 από τα οποία οπλισμένα ήταν τα 14 υλοποιώντας 110 παραβιάσεις του FIR ενώ έκαναν και 10 υπερπτήσεις πάνω από Καστελόριζο, Οινούσες και Παναγιά.

Περίπου 18 ελληνικά F-16 αναχαίτισαν τα τούρκικα δείχνοντας στους Τούρκους γιατί οι Έλληνες πιλότοι είναι οι καλύτεροι στο ΝΑΤΟ.

Μετά το κρεσέντο παραβιάσεων πάνω από Καστελόριζο, Παναγιά και Οινούσες, οι Τούρκοι έστειλαν UAV να περιπολούν πάνω από τα Δαρδανέλια και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος κοντά στο ελληνικό FIR.

Επίσης σύμφωνα με άρθρο μας, αναφέραμε ότι χθες πραγματοποιήθηκε άσκηση για την κατάληψη βραχονησίδας από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις, δείχνοντας πως έχουν σκοπό να αυξήσουν κατακόρυφα την ένταση.

Με τη συμμετοχή των περιβόητων μελών των ειδικών δυνάμεων SAT–SAS που ανήκουν στην Διοίκηση της Στρατιάς του Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος με την συνδρομή  τουρκικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της δύναμης της διοίκησης Αμφίβιων επιχειρήσεων, εκπαίδευση (όπως την ονόμασαν) κατάληψης βραχονησίδας στο πλαίσιο της εντατικής εκπαίδευσης των τουρκικών δυνάμεων.

Όλα αυτά αποτελούν προοίμιο άσχημων εξελίξεων στην περιοχή μας μεταξύ υμών και των Τούρκων, ειδικά μετά την ανακοίνωση Τσίπρα, Νετανιάχου, Αναστασιάδη - της δημιουργίας του αγωγού East Med, αλλά και των ερευνών νοτίως της Κρήτης.   

Ο Ερντογάν ίσως να άλλαξε γνώμη και πιθανόν να θελήσει, πριν εισβάλλει στην Συρία, να προχωρήσει σε «διευθέτηση» στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Ήταν άλλωστε πάντα απρόβλεπτος και επικίνδυνος αλλά ταυτόχρονα αλαζόνας και υπερόπτης και αυτό θα του κοστίσει πολύ ακριβά με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...