Κόσμος

Tρέχουν για βοήθεια οι Τούρκοι: Εκτάκτως στη Μόσχα ο αρχηγός της ΜΙΤ & ο Χ. Ακάρ - Στο «τραπέζι» Turk Stream και κυπριακή ΑΟΖ


Ραγδαίες εξελίξεις θα έχουμε σίγουρα μετά την αναχώρηση σήμερα το πρωί για την Μόσχα του επικεφαλής της MIT Χακάν Φιντάν και του υπουργού άμυνας της Τουρκίας, Χ.Ακάρ, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.

https://twitter.com/i/status/1064846553125462016
https://twitter.com/abdbozkurt/status/1064844504878981120?ref_src=twsrc%5Etfw

Το ένα θέμα που σίγουρα συζήτησαν οι δύο πλευρές αφορά την άσχημη κατάσταση στην Ιντλίμπ και την τύχη της αποστρατικοποιημένης ζώνης αλλά και τα προβλήματα με τους τζιχαντιστές.   

Το άλλο αφορά πιθανότατα τα σχέδια των Τούρκων για πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ μετά και την παράνομη είσοδο του Barbaros συνοδεία 4 πολεμικών πλοίων στο τεμάχιο 4.

Η σημερινή κίνηση της Άγκυρας εκτιμάται ως απάντηση στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Ρωσία έχει λόγο στην Α.Μεσόγειο και η Άγκυρα θέλει την συγκατάθεση της για οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα διαταράξει ενδεχομένως την γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.

Με τις ΗΠΑ θεωρητικά απέναντι τους οι Τούρκοι αναζητούν συμμάχους στα άνομα σχέδια τους. Δεν είναι προς παρόν γνωστή οποιαδήποτε ρωσική αντίδραση για την σημερινή πρόκληση των Τούρκων στην Κύπρο, διότι προέχει το τεράστιο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream ο οποίος αποτελεί μέγα θέμα για την ρωσική πλευρά, μετά και την χθεσινή παρουσία του Πούτιν στην Τουρκία.

Το άλλο που φοβούνται οι Τούρκοι είναι οι πιθανές εγγυήσεις του ΝΑΤΟ για την κυπριακή δημοκρατία και τα ενεργειακά σχέδια της στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε την σύνδεση της χώρας με το ΝΑΤΟ, αντικαθιστώντας τις εγγυήσεις ασφαλείας (στις οποίες συμμετέχουν οι Τούρκοι-Έλληνες και Βρετανοί), οι οποίες αποτελούν εμπόδιο στις μυστικές συνομιλίες επανένωσης της Κύπρου.

Οι Τούρκοι «τρέμουν» στο γεγονός αυτό, να βρεθούν δηλαδή εκτός «εγγυήσεων» στην Κύπρο και να χάσουν πολλά δικαιώματα από αυτά που επικαλούνται σήμερα.

Οι ΗΠΑ θέλουν για τα δικά τους συμφέροντα το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» που ονομάζεται Κύπρος ως έδρα μιας μεγάλης χερσαίας και αεροπορικής δύναμης τους, η οποία θα ελέγχει με ασφάλεια την Μ.Ανατολή.

Σύμφωνα με άρθρο μας («Τύμπανα» πολέμου από Τούρκο αναλυτή: «Έρχεται σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας για την Κύπρο» – «Θα “πέσει” ο Ερντογάν» -Πως εμπλέκεται η Ρωσία), είχαμε αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Cengiz Aktar γνωστό Τούρκο πολιτικό επιστήμονα, η σημερινή Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν προετοιμάζεται για πολεμική σύγκρουση με την Κύπρο και την Ελλάδα κατ΄επέκταση, σε μια προαποφασισμένη κίνηση εδώ και μεγάλο διάστημα.

Η Τουρκία λόγω των πολλών και διαφορετικού τύπου εσωτερικών της προβλημάτων, θα κινηθεί με πολεμικές διαθέσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ουσία όμως του άρθρου του είναι ότι ο Τούρκος ειδικός που ζει στο εξωτερικό έχοντας δικές του έγκυρες πηγές στο εσωτερικό της χώρας, ομιλεί με πλήρη σαφήνεια για πολεμική ρήξη της Τουρκίας και με τις ΗΠΑ στον γεωγραφικό χώρο της Κύπρου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ο ίδιος ότι «όταν οι αυτοκράτορες τύπου Ερντογάν κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους σε εγχώρια προβλήματα όπως η οργάνωση FETO, τότε ταυτόχρονα συνηθίζουν να προκαλούν ή ακόμη και να ξεκινούν εξωτερικές πολεμικές συγκρούσεις για να επανασυνδέσουν τις μάζες γύρω από τον σοβινισμό, για να τις κάνουν να ξεχνούν το γεγονός ότι λιμοκτονούν, αλλά και για να τις κρατήσουν αδύναμες και παραλυμένες στα κελεύσματα τους.

Όλοι οι Τούρκοι πολίτες σήμερα, έχουν πλέον την πεποίθηση ότι η χώρα τους περιβάλλεται από εχθρούς, για αυτό είναι πάντα έτοιμοι να ενταχθούν στις τάξεις των ΕΔ, για να πολεμήσουν αυτούς τους εχθρούς.

Δεν πρόκειται όμως για στρατιωτικούς «περιπάτους». Η σύγκρουση για παράδειγμα με κράτη του Καυκάσου είναι αδύνατη, το Ιράν και το Ιράκ είναι εξίσου πολύπλοκοι αντίπαλοι και η Τουρκία είναι ήδη απασχολημένη στη Συρία.

Δεν μπορεί επίσης κανείς να δικαιολογήσει έναν πόλεμο με τη Βουλγαρία και σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ελλάδα, η Αθήνα όχι μόνο θα διαμαρτυρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά διαθέτει και ως χώρα ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, ο μόνος πιθανός στόχος μιας εξωτερικής πολεμικής κλιμάκωσης φαίνεται να είναι η Κύπρος, για πολλούς λόγους.

Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου εδώ και αρκετό καιρό διαμαρτύρονται δυναμικά και απειλούν όλες τις προσπάθειες εξερεύνησης φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο.

Μια τέτοια κίνηση δεν θα συμβάλλει μόνο στην άμβλυνση των οικονομικών και ενεργειακών δυσχερειών της χώρας, αλλά θα σημάνει έναν άγριο πόλεμο για το φυσικό αέριο.

Έτσι, η μόνη άμεση επιλογή θα ήταν μια ταχεία προσάρτηση της ΤΔΒΚ στην Τουρκία. Αν αυτό δεν θα είναι αρκετό, η Άγκυρα θα ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το μόνο ερώτημα που μένει πως ακριβώς θα αντιδράσουν Ρώσοι και Αμερικανοί σε αυτό ενδεχόμενο σύμφωνα πάντα με τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης