Κύπρος

Tα πλοκάμια του Σόρος στην Κύπρο και η πάταξη της «Ισλαμοφοβίας»

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τον «σκοτεινό  ρόλο»  των ιδρυμάτων του πολυεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος που κατηγορείται για χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) οι οποίες υποβοηθούν τα δίκτυα λαθρεμπόρων να μεταφέρουν μετανάστες από  μουσουλμανικές χώρες για εγκατάσταση κυρίως σε χώρες της Ε.Ε.  Κατά πόσο αυτές οι εικασίες έχουν ρεαλιστική βάση ή αποτελούν  προϊόν  θεωριών συνωμοσίας; Ποια η σχέση των ιδρυμάτων του Σόρος με την Κύπρο και το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα. Ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που εντοπίστηκαν από ανοικτές πηγές στο διαδίκτυο.

«Ισλαμοφοβία» στην Κύπρο

Στην Κύπρο, μεταξύ 30 Ιουνίου του 2016 μέχρι 30  Νοεμβρίου του ίδιου έτους διοργανώθηκε το πρόγραμμα  «Αναχαιτίζοντας την Ισλαμοφοβία στην Κύπρο» το ο οποίο  είχε χρηματοδότηση από το ίδρυμα Open Society (Ανοικτή Κοινωνία) που ανήκει στον ίδιο στον  Σόρος. Ανάμεσα στα συμπεράσματα και εισηγήσεις της έκθεσης ήταν να αρχίσει μια σειρά δράσεων  σε διάφορους θεσμούς του κράτους όπως τα σχολεία, η Βουλή και τα ΜΜΕ  για αντιμετώπιση του «κινδύνου της ισλαμοφοβίας».

Συγκεκριμένα για τα σχολεία της Κύπρου αναφέρει «Τα δημόσια σχολεία βασίζονται στην προϋπόθεση ότι είναι μια ελληνική ορθόδοξη κοινωνία. Οι μαθητές μπορούν επιλέξουν να μην παρακολουθούν τα μαθήματα θρησκευτικής εκπαίδευσης, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στιγματισμό. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί υπό το πρίσμα της εξέλιξης της δικής μας κοινωνία σε μια πολυπολιτισμική και πολύ-θρησκευτική κοινωνία», αναφέρει και τονίζεται η ανάγκη παροχής δραστηριοτήτων, σεμινάρια και κατάρτιση που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας.

Προτείνεται επίσης η υιοθέτηση ενός  κώδικα  συμπεριφοράς για πολιτικά κόμματα / μέλη του εκτελεστικού και νομοθετικού σώματος για αποχή από «τη δημοσιοποίηση δηλώσεων ισλαμοφοβικής φύσης».

Όσον αφορά τα ΜΜΕ  γινεται λόγος για ανάγκη εκπαίδευσης των  δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ισλαμοφοβία και ενίσχυση της ικανότητάς τους να παρουσιάσουν ειδήσεις «με τρόπο που δεν είναι ισλαμοφοβικός (π.χ. όταν παρουσιάζονται νέα τρομοκρατία / τρομοκρατία)»

Ολόκληρα τα συμπεράσματα της έρευνας μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

Εκθέσεις για Κυπριακό

Το International Crisis Group είναι μια δεξαμενή σκέψης (think tank) που συχνά δημοσιεύει εκθέσεις για το Κυπριακό χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Open Society.  Ορισμένα από αυτά είναι

Υπάρχουν και άλλες εκθέσεις όπως το  Μanaging intractable conflicts: Lessons from Moldova and Cyprus στην οποία συμβάλουν και τουρκικά πανεπιστήμια οι οποίες και πάλι χρηματοδοτούνται από το συγκεκριμένο ίδρυμα.

Διπλωματικές υπηρεσίες

σε ψευδοκράτος

Ο Σόρος βοήθησε επίσης στη χρηματοδότηση της μη κερδοσκοπικής ομάδας με το όνομα Ιndependent Diplomat  που αντιπροσωπεύει μεταξύ άλλων  το Κοσσυφοπέδιο και το ψευδοκράτος παρέχοντας διπλωματικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει μάλιστα δούλεψε μαζί με τον πρώην κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «για να παράσχει ανεξάρτητες και εξειδικευμένες πληροφορίες και διπλωματικές συμβουλές στις προσπάθειές του να διαπραγματευτεί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος στη νήσο της Κύπρου μετά την αποτυχία των προτάσεων του σχεδίου Ανάν του 2004».

«Ανατροπή Τραμπ;»

Εν κατακλείδι, τον  Δεκέμβριο του 2017, δημοσίευμα του Salon  αναφερόταν σε σχέδιο από ανθρώπους κοντά στον Σόρος να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Τραμπ  και λειτουργούν μέσω Κύπρου.

«Ο Maguire βρισκόταν στην ομάδα Τραμπ  και είναι προφανώς πεπεισμένος ότι  φορείς  από το βαθύ κράτος των ΗΠΑ σχεδιάζουν να «κλωτσήσουν τον πρόεδρο εκτός γραφείου μέσα σε ένα χρόνο» και πρέπει να σταματήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο άτομα πιστεύουν ότι ο σύμβουλος (πρώην)  της Εθνικής Ασφάλειας, HR McMaster, διέταξε την επιτήρηση των Bannon, Eric Trump και Donald Trump Jr. και ‘’χρησιμοποίησε ένα τηλέφωνο που δεν εντοπίζεται για να στείλει πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν μέσω επιτήρησης σε μια εγκατάσταση στην Κύπρο που ανήκει στον George Soros»

Η Κύπρος μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των ξένων ΜΜΕ για το πρόγραμμα απόκτησης βίζας μέσω επενδύσεων. Τα ονόματα μερικών  ξένων καταθετών αποκάλυψαν μάλιστα διάφορες εφημερίδες με την συνδρομή  του Journalism Fund το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Open Society», του Σόρος.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ