Κόσμος

Kilo-class: Όταν το ρωσικό υποβρύχιο των Ινδών «βύθισε» το USS City of Corpus Christi

Πως μπορεί ένα από τα ρωσικά υποβρύχια κατηγορίας Kilo του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας, να κατατροπώσει ένα υποβρύχιο κατηγορίας Los Angeles του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Κι όμως, το υποβρύχιο INS Sindhudhvaj (S56) φέρεται να "βύθισε" το υποβρύχιο USS City of Corpus Christi (SSN 705) κατά τη διάρκεια της άσκησης το 2015 “Malabar” που διεξάγεται ετησίως μεταξύ Ινδίας, Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τους Ινδούς, τα υποβρύχια είχαν ανατεθεί να παρακολουθούν το ένα το άλλο στον κόλπο της Βεγγάλης. "Αυτό που συνέβη ήταν ότι το Sindhudhvaj κατέγραψε το σήματα που εξέπεμπε το αμερικανικό υποβρύχιο στο σόναρ και κατάφερε να το εντοπίσει πριν “κλειδώσει” τον στόχο. Στη συνέχεια το ινδικό υποβρύχιο "βύθισε” εικονικά το USS City Corpus Christi χρησιμοποιώντας τις τορπίλες των 553 χιλιοστών.

Εάν η περιγραφή των γεγονότων είναι σωστή και ακριβής, πρόκειται για ένα πολύ θετικό σημείο για την κατά τα άλλα πολύ ατυχή και δυσλειτουργική υποβρύχια δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας. Τα τελευταία χρόνια, ο στόλος υποβρυχίων της Ινδίας έχει υποστεί πολλές καταστροφές.

Τα υποβρύχια έχουν χτυπηθεί, έχουν πιάσει φωτιά και έχουν βυθιστεί λόγω ανεπαρκών επενδύσεων, αμέλειας από την πολιτική ηγεσία και διαφθοράς. Ίσως το χειρότερο περιστατικό ήταν όταν το INS Sindhurakshak βυθίστηκε όταν βρισκόταν στο λιμάνι της Βομβάης μετά από μια σειρά εκρήξεων στον εμπρόσθιο τμήμα του υποβρυχίου όπου βρίσκονταν οι τορπίλες, που κόστισε τη ζωή σε δεκαοκτώ ναύτες.

Παρ 'όλα αυτά, δεν είναι τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι ένα ρωσικό υποβρύχιο κατηγορίας Kilo θα μπορούσε να νικήσει ένα υποβρύχιο κατηγορίας Los Angeles, καθώς το τελευταίο είναι παλιό και σταδιακά αντικαθίσταται από το νεότερο και πιο αθόρυβο υποβρύχιο κατηγορίας Βιρτζίνια. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι άγνωστοι οι κανόνες εμπλοκής ή οι διάφοροι παράμετροι κατά την διάρκεια της άσκησης.

Αλλά τα βασικά στοιχεία είναι ότι τα υποβρύχια κατηγορίας Kilo είναι εξαιρετικά αθόρυβα και πολύ ικανά λόγω του συστήματος πρόωσης που διαθέτουν, καθώς τα υποβρύχια που κινούνται με μηχανές ντίζελ και ηλεκτροκίνησης είναι πολύ αθόρυβα και αυτό είναι ένα τρομερό πρόβλημα για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αφού τέτοια υποβρύχια χρησιμοποιεί η Κίνα και το Ιράν, πέρα από τη Ρωσία.

Από την άλλη, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προτιμά πυρηνοκίνητα υποβρύχια λόγω της εμβέλειας, της ταχύτητας και της αντοχής τους, αφού είναι απαραίτητο να επιχειρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τις βάσεις τους.Αντιθέτως οι χώρες που επιχειρούν σε πιο περιφερειακό επίπεδο όπως η Ινδία, μπορούν να αντέξουν οικονομικά να λειτουργούν μικρής εμβέλειας υποβρύχια ντίζελ-ηλεκτροκίνησης.

Παρ’ όλα αυτά το περιστατικό του 2015 υπενθυμίζει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ την ανάγκη να αντικατασταθεί πλήρως ο στόλος υποβρυχίων κατηγορίας Los Angeles με τα υποβρύχια κατηγορίας Virginia το συντομότερο δυνατόν.

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ