Κίνα

J-10: Οι Κινέζοι δεν... αστειεύθηκαν με την τρομακτική βελτίωση του μαχητικού αεροσκάφους (βίντεο)


Η Κίνα εξακολουθεί να δείχνει σημάδια τεχνολογικής προόδου που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω βελτιώσεις στον στόλο αεροσκαφών επόμενης γενιάς, σύμφωνα με ειδικό αναλυτή της πολεμικής αεροπορίας.

Αυτές οι βελτιώσεις εμφανίζονται στην αεροπορική επίδειξη Zhuhai στην Κίνα, όπου τόσο το μαχητικό Chengdu J-10 όσο και το stealth μαχητικό J-20 συμμετέχουν σε πτήσεις επίδειξης.

Αυτές περιλαμβάνουν πτήσεις του αεροσκάφους J-10B εξοπλισμένο με έναν αμιγώς κινεζικό ανεπτυγμένο κινητήρα WS-10B3 turbofan, που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και βελτιωμένο χειρισμό. Το J-10B με το συγκεκριμένο κινητήρα κάνει την πρώτη εμφάνισή του στο Zhuhai.

Ο Justin Bronk, ερευνητής που ειδικεύεται στα οπλικά συστήματα και στην πολεμική αεροπορία,στο βρετανικό think tank Royal United Services Institute, δήλωσε ότι ο κινητήρας WS--10B3 σαφώς έχει ενισχύσει τη δυνατότητα ελέγχου του μαχητικού J-10 καθώς τους επιτρέπει να εκτελεί ελιγμούς με μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία.

Ωστόσο, ο Bronk πρόσθεσε ότι, οι περισσότερες δυτικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση τέτοιων κινητήρων και πρόσθετων χαρακτηριστικών στο σύστημα πρόωσης του αεροσκάφους γενικά δεν αξίζουν το πρόσθετο κόστος, βάρος και πολυπλοκότητα, καθώς σε περίπτωση αερομαχίας οι περισσότεροι πύραυλοι διαθέτουν δυνατότητες κλειδώματος στόχου μετά την εκτόξευση.

Από την άλλη, τα νέα τεχνικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του J-10 του προσφέρουν μειωμένη πιθανότητα ανίχνευσής του όταν πλησιάζει έναν εχθρό, με τον Bronk να παρατηρεί ότι οι βελτιώσεις στον συγκεκριμένο τομέα ενδεχομένως να του προσφέρουν μεγαλύτερη δυνατότητα stealth από ότι το J-20 που διαθέτει ρωσικά τεχνολογικά συστήματα.

Επιπρόσθετα, ο Bronk ανέφερε ότι βάσει των φωτογραφιών υψηλής ευκρίνειας που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του Zhuhai Air Show 2018, μπορεί να ειπωθεί ότι οι Κινέζοι έχουν προχωρήσει πολύ στην αναβάθμιση και την βελτίωση των αεροσκαφών τους χάρη στις ποιοτικές προσθήκες και διορθώσεις στον θέμα της μηχανικής, του σχεδιασμού και της κατασκευής.

Παρόλα αυτά, η Κίνα έχει να διανύσει ακόμα πολύ μεγάλο δρόμο, προτού φτάσει τα επίπεδα stealth που χαρακτηρίζουν τα F-22 και F-35. Στην αεροπορική επίδειξη του Zhuhai συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη τύπου J-20, τα οποία από κοντινή αεροπορική βάση και πετούν κατά τη διάρκεια καθημερινών επιδείξεων.

Δείτε φωτογραφίες από ανάρτηση στο Twitter :
https://twitter.com/liuwencao/status/790757543274385408?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/embed/UVG_I8Ywenw

Πηγή:onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ