Κυβέρνηση

Handelsblatt: Ο Τσίπρας μιλησε για αλλαγή, αλλά «γύρισε» στο ρουσφέτι

Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν εξελέγη πρωθυπουργός στα τέλη Ιανουαρίου 2015, ήθελε να αλλάξει τα πάντα στην Ελλάδα. Όμως τώρα, ενώ πλησιάζουν οι εκλογές, φαίνεται ότι υιοθετεί μεθόδους που είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα: προαναγγέλλει προσλήψεις στο Δημόσιο.

Το άρθρο στην Handelsblatt του παλαιότερου ανταποκριτή οποιασδήποτε ευρωπαϊκής εφημερίδας στην Αθήνα, Gerd Höhler, εστιάζεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για νέες προσλήψεις, ενόψει της λήξης της τετραετίας και τη σύνδεσή του με τη λέξη που στοιχειώνει εδώ και δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή: το ρουσφέτι

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για την «αλλαγή» και όμως ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που έκανε ήταν να επαναφέρει την τουρκική λέξη «ρουσφέτι». Μία  λέξη που έχει στοιχειώσει την ελληνική πολιτική εδώ και δεκαετίες», αναφέρει το άρθρο .

«Ρουσφέτι είναι η μαγική λέξη με την οποία οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κρατήσει ικανοποιημένη την "πελατεία" τους εδώ και γενιές. Η λέξη προέρχεται όχι τυχαία από την τουρκική rüsvet. Περιγράφει αυτό που γινόταν κατά την περίοδο του οθωμανικού ζυγού με την «ανάθεση ευνοιών» με τις οποίες οι πολιτικοί συντηρούσαν τα πελατειακά τους δίτκυα. Το πιο πολύτιμο εκλογικό δώρο που μπορεί να κάνει ένας βουλευτής, ένας υπουργός ή μία κυβέρνηση, πάντα είναι ένας διορισμός στο δημόσιο», επισημαίνει ο αρθρογράφος,

«Αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικοί όλων των κομμάτων στην Ελλάδα αντιδρούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία», τονίζει ο Höhler.

«Ο Τσίπρας έκανε αυτήν την εβδομάδα πολλές καρδιές να χτυπήσουν όταν σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανακοίνωσε μαζικές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα: 16.000 θέσεις θα προκηρυχθούν μέχρι το 2019 και άλλες 18.000 τον επόμενο χρόνο. Εκτός αυτού, και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προανήγγειλε με τη σειρά του 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών», προσθέτει ο αρθρογράφος.

Και συνεχίζει: «Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση προχωρά στην προκήρυξη νέων θέσεων απασχόλησης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Την επόμενη χρονιά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται πίσω από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Με τους μαζικούς αυτούς διορισμούς ο Τσίπρας ελπίζει να κερδίσει μεγαλύτερο έδαφος. Εξάλλου, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι και οι πιο πιστοί ψηφοφόροι του»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...