ΗΠΑ

F-105: Το “F-35” του πολέμου του Βιετνάμ το μέγα όπλο των ΗΠΑ; (Βίντεο)

Το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ, F-35 δεν μπορεί να πραγματοποιήσει εύκολα ελιγμούς σε σενάριο αερομαχίας κοντινών αποστάσεων σε σύγκριση με ένα προηγούμενης γενιάς μαχητικό F-16 αναφέρουν αναλυτές.

Πώς λοιπόν το F-35, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει τεράστιο μέρος του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, θα ανταποκρίνεται σε αερομαχίες απέναντι στα πολύ πιο ευκίνητα ρωσικά και κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η απάντηση, βρίσκεται παραδόξως στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πριν από πενήντα χρόνια, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση. Τότε το βασικό επιθετικό μαχητικό αεροσκάφος ήταν το F-105 Thunderchief, ένα βαρύ, υψηλής τεχνολογίας, για την εποχή του, αεροσκάφος, το οποίο είχε ως αποστολή να νικήσει τα εχθρικά μαχητικά.

Αλλά στην πραγματικότητα, το F-105, όπως και το F-35, δεν μπορούσε να εκτελέσει ελιγμούς και δε διαθέτουν την απαιτούμενη ευκινησία και ευελιξία κινήσεων σε κοντινές αποστάσεις, ώστε να κατατροπώνει τον βασικό ανταγωνιστή του, τα σοβιετικά MiG-21.

Το Πεντάγωνο τότε αναγκάστηκε να αναθεωρήσει, κάτι που οφείλει να κάνει και τώρα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ απέκτησε 833 μαχητικά F-105 και έχασε τουλάχιστον 334 στον πόλεμο του Βιετνάμ μεταξύ του 1965 και του 1970. Τα σοβιετικά μαχητικά MiGs που χρησιμοποιούσε το Βόρειο Βιετνάμ κατέρριψαν 22 F-105, ενώ από τη μεριά του Βορείου Βιετνάμ οι απώλειες ήταν 22 MiG-21.

Αυτή η “ισοπαλία” στους αριθμούς απωλειών ενόχλησε πολύ το Πεντάγωνο. και έτσι στο πλαίσιο μυστικού προγράμματος, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προχώρησε σε εικονικές αερομαχίες F-105 με ένα ιρακινό MiG-21 με το οποίο ο πιλότος είχε αυτομολήσει στο Ισραήλ.

Το πείραμα δεν πήγε καλά για το αμερικανικό μαχητικό. Αντιμετωπίζοντας το MiG-21, φάνηκαν οι αδυναμίες του F-105, το οποίο δεν μπορούσε εύκολα να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση λόγω της αδυναμίας του να ελιχθεί όπως ο αντίπαλός του σε κοντινές αποστάσεις. Τα ίδια περίπου πορίσματα προέκυψαν από την εικονική αερομαχία F-35 και F-16.

Ωστόσο, εκεί όπου το F-105 απολάμβανε συγκριτικό πλεονέκτημα ταχύτητας από τους αντιπάλους του, το F-35 είναι πιο αργό από τα μαχητικά Sukhoi, Shenyang και Chengdu. Όμως το μαχητικό πέμπτης γενιάς, διαθέτει stealth στοιχεία και χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να μην γίνεται αντιληπτό από αισθητήρες και συστήματα ανίχνευσης από μεγάλη εμβέλεια.

Αν, λοιπόν το F-35 πρόκειται να επιβιώσει σε μελλοντικούς πολέμους, το Πεντάγωνο αλλά και οι πιλότοι του θα πρέπει να επενδύσουν και να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα

https://www.youtube.com/watch?v=R1hceCmVic0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ