Αρχείο

Μόσχα: «Το Κίεβο θα κάνει χημική επίθεση στο Ντονμπάς» - Σειρήνες πολέμου στην Α. Ουκρανία - Έρχεται επέμβαση από ΝΑΤΟ;

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Αλ. Λουκάσεβιτς ανέφερε σε δημοσίευμα στο twitter, ότι ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζει μια χημική επίθεση στο Ντονμπάς, με ενορχήστρωση και συμμετοχή από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν, σύνμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί της Ουκρανίας που αιχμαλωτίστηκαν στη Θάλασσα του Αζόφ είναι αιχμάλωτοι πολέμου.

"Θα ήθελα να τονίσω ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το καθεστώς των αιχμαλωτισμένων πληρωμάτων πρέπει να εξεταστεί σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1949. Έτσι, οι ναυτικοί μας είναι αιχμάλωτοι πολέμου", ανέφερε σε μια ενημέρωση στο Κίεβο Δευτέρα.

https://twitter.com/eha_news/status/1067127688110972928

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανέφερε σήμερα ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία αγνόησαν προειδοποιητικές βολές, εξωθώντας τα ρωσικά πλοία να ανοίξουν πυρ με πραγματικά πυρά, αφότου εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Τα ουκρανικά πλοία ήταν εκείνα που πρώτα στόχευσαν τα όπλα τους ενάντια σε ρωσικά πλοία στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, ανέφερε η ανακοίνωση της FSB.

Στην άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να αναπτύξει ναυτικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία ενόψει της επιβολής του στρατιωτικού νόμου, αναφέρει ο αρχισυντάκτης ουκρανικό πρακτορείου ειδήσεων. Ταυτόχρονα, έχουμ σωρεία πολεμικών δηλώσεων από την ουκρανική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών να βάλλει κατά της Ρωσίας.

Την πρόβλεψη ότι θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν την ουκρανική επικράτεια σε νέα Συρία, με την προβοκάτσια χημικής επίθεσης, έκανε Ρώσος εκπρόσωπος σε Ευρωπαϊκή υπηρεσία, αποκαλύπτοντας για ακόμη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της Ουκρανίας και της Δύσης.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες κινήσεις του ουκρανικού καθεστώτος, δεν διαφαίνεται σκοπιμότητα αποκλιμάκωσης, καθώς έχει ξεκινήσει μια διπλωματική μάχη για ΝΑΤΟϊκή βοήθεια κατά της Ρωσίας.

Σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ δεν εκτιμήσει σωστά την κατάσταση, θα ξεσπάσει μια κόλαση στην περιοχή, στην οποία το πλεονέκτημα είναι φανερό ποιος θα το έχει.

Ο αρχισυντάκτης του ουκρανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Obozrevatel, Orest Sokhar, δήλωσε ότι ο κύριος λόγος για την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία μπορεί να είναι να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να παρέμβει στη σύγκρουση και έτσι τα γεγονότα στο στενό του Κερτς να λάβουν εντελώς διαφορετική γεωπολιτική σημασία.

"Οι πηγές μου υποστηρίζουν ότι αυτό το ειδικό καθεστώς είναι απαραίτητο για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία: πρέπει να γίνει κάτι επιπλέον για το ΝΑΤΟ, για την ανάπτυξη των πλοίων του στη Μαύρη Θάλασσα".

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι έχουν προετοιμαστεί πολύ και προσεκτικά για το περιστατικό.

«Από την εποχή της προσάρτησης, αυτό είναι το δεύτερο πέρασμα των ναυτικών μας δυνάμεων από την Οδησσό στη Μαριούπολη, όπου η κατασκευή μιας ναυτικής βάσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Γκ. Βίκτορ Μουζένκο και τον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, Αντιναύαρχο Ιόρ Βοροτσένκο, η ουκρανική πλευρά ενημέρωσε τη Ρωσία για το πέρασμα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ο Σοκάρ.

Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε ότι οι Ρώσοι συσσωρεύουν ενεργά βαριά όπλα κοντά στη γραμμή επαφής τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς και ενισχυμένο στρατιωτικό προσωπικό στην Κριμαία.

Την τελευταία εβδομάδα, τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια μιλούσαν ενεργά για το "μεγαλείο του ρωσικού στόλου".

Κατά τη γνώμη του, η συμπεριφορά του επιτιθέμενου μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά οι Ρώσοι προετοίμαζαν αυτήν την επιχείρηση, η οποία μπορεί να έχει έναν πολύπλευρο σκοπό: από την απλή εκτροπή της προσοχής από τα γεγονότα του Ντόνμπας σε έναν νέο γύρο επιθετικότητας, αναφέρει το ουκρανικό μέσο.

Τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα κατακλύζονται από ρωσικά μαχητικά, ενώ το Κίεβο σε κατάσταση απελπισίας εκλιπαρεί για ΝΑΤΟϊκή βοήθεια.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ η Μόσχα στέλνει μαχητικά αεροσκάφη τα οποία είναι έτοιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Ουκρανία. Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, Vadim Skibitsky, όπως μεταδίδουν Ρωσικά ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο θα ζητήσει την στρατιωτική υποστήριξη του ΝΑΤΟ, μετά το περιστατικό στα στενά του Κερτς. Πρόκειται για ένα γεγονός που εάν λάβει πραγματικά χώρα, τότε θα πάρει φωτιά η περιοχή. Ο Πόροσνενκο ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του έχουν παράσχει πληροφορίες που «δείχνουν» ότι η Ρωσία προετοιμάζει χερσαία επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Σε ποιο βαθμό θα εμπλακεί εν τέλει η Συμμαχία; Το θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις ενώ υπάρχει έντονη κινητικότητα από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και μια επέμβαση της Δύσης ίσως βρίσκεται προ των πυλών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές