ΗΠΑ

DARPA: Έτσι θα χτυπήσει την «αχίλλειο φτέρνα» των ρωσικών όπλων ηλεκτρονικού πολέμου (βίντεο)


Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων της Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA) διεξήγαγε μια σειρά δοκιμών στη Yuma της Αριζόνα, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Collaborative Operations in Denied Environment (CODE)για αυτόνομες επιχειρήσεις drones.

Στη δοκιμή, αναπτύχθηκαν μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα εξοπλισμένα με το σύστημα CODE με το σενάριο να προσομοιώνει πεδίο μάχης όπου ο εχθρός μέσω ηλεκτρονικού πολέμου επιχειρούσε παρεμπόδιση των επικοινωνιών και αεροπορική απαγόρευση.

Τα drones μοιράζονταν πληροφορίες, σχεδίαζαν και προσδιόριζαν στόχους και ανέλαβαν αποφάσεις τακτικού επιπέδου μεταξύ τους και λειτουργούσαν με ελάχιστες επικοινωνίες για να αντιπροσωπεύουν ενδεχόμενη εμπλοκή του εχθρού.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν με τον διοικητή της αποστολής να αλληλεπιδρά με τα drones και να τα κατευθύνει μέχρι το σημείο όπου οι επικοινωνίες υποβαθμίζονταν ή ήταν αποκομμένες, όπως προέβλεπε το σενάριο της άσκησης.

Στη συνέχεια, τα drones με σύστημα CODE συνέχισαν αυτομάτως το σχέδιο αποστολής χωρίς ανθρώπινη καθοδήγηση και επικοινωνούσαν μεταξύ τους υπολογίζοντας τους καλύτερους τρόπους για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Αυτή η ικανότητα είναι ζωτικής σημασίας για επιχειρήσης όπου τα drones θα καλούνται να εκτελούν μεγάλες αποστάσεις για να πλήξουν στόχους στο έδαφος ή στη θάλασσα, όπου θα υφίστανται συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το DARPA.

“Στη συγκεκριμένη σειρά δοκιμών διαπιστώθηκε η ικανότητα των drones να λειτουργούν σε αντίξοες συνθήκες επιχειρήσεων όπου τόσο οι επικοινωνίες όσο και η πλοήγηση μεσω GPS είχαν αποκοπεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο διαχειριστής του προγράμματος της DARPA για το σύστημα CODE, Scott Wierzbanowski.

"Ο τρόπος με τον οποία συμπεριφέρθηκαν και λειτούργησαν τα drones αποτελούν θετικό σημάδι για την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος CODE και είναι βασικά συστατικά για μια αυτόνομης ομάδα drones που μπορεί να συνεργαστεί και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αποστολής σε ένα μεταβαλλόμενο εχθρικό περιβάλλον", προσέθεσε στη συνέχεια ο Wierzbanowski.

Η ανάπτυξη του προγράμματος CODE και των σχετικών υποδομών θα συνεχίσει να εμπίπτει στη δικαιοδοσία της DARPA έως την ολοκλήρωσή του την άνοιξη του 2019, ενώ στη συνέχεια θα το αναλάβει η Διοίκηση Αεροπορικών Συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Δείτε βίντεο:
https://www.youtube.com/embed/FckLyWn1hfk

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ