Κόσμος

Charles de Gaulle: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από την αντικατάσταση του αεροπλανοφόρου θρύλου της Γαλλίας (βίντεο)


Στην πρόσφατη έκθεση Euronaval 2018, η Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλύ ανακοίνωσε ότι η Γαλλία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αντικαταστάτη για το μοναδικό αεροπλανοφόρο του Γαλλικού Ναυτικού, Charles de Gaulle.

Το νέο αεροπλανοφόρο θα επιχειρεί μέχρι το 2080 και θα είναι ικανό να φέρει αεροσκάφη επόμενης γενιάς. Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση θα αποφασίσει σχετικά με τις προδιαγραφές του πλοίου το 2020.

"Τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν προς επίλυση κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης είναι εάν το νέο αεροπλανοφόρο θα είναι πυρηνοκίνητο όπως το Charles de Gaulle και πώς θα επιχειρούν τα νέα αεροσκάφη που αναπτύσσονται από κοινού με τη Γερμανία", ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France Presse .

Το Charles de Gaulle είναι ένα αεροπλανοφόρο 42 χιλιάδων τόνων που τροφοδοτείται από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι και σαράντα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών μαχητών Rafale M και αεροσκαφών ραντάρ E-2C Hawkeye που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ. Επίσης είναι εξοπλισμένο με τέσσερις εκτοξευτήρες για M1 Aster 15 και δύο εκτοξευτήρες για βλήματα Mistral εδάφους - αέρος, καθώς και 8 κανόνια των είκοσι χιλιοστών, αλλά και καταπέλτες τύπου C-13, που χρησιμοποιούνται επίσης από το Ναυτικό των ΗΠΑ για την εκτόξευση αεροσκαφών.

Το όνομα Charles de Gaulle συνδέεται συμβολικά με τον Γάλλο ηγέτη, που μετάλλαξε τη Γαλλία από την ταπείνωση μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και σε μεγάλη δύναμη. Έτσι και το αεροπλανοφόρο είναι σύμβολο της γαλλικής υπερηφάνειας, αφού είναι το μοναδικό μη αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.

Αυτή η ικανότητα του αεροπλανοφόρου είναι ιδανική για να προβάλλει η Γαλλία την ισχύ της στην Καραϊβική, τη Νότια Αμερική, τον Ινδικό Ωκεανό και τον Ειρηνικό. Ο γαλλικός στρατός έχει ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό με την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών στην Αφρική. «Θέλουν να προβάλουν τη δύναμη οπουδήποτε και θέλουν την ελευθερία κινήσεων που διαθέτει μόνο ένα πλοίο πυρηνικής ενέργειας" δήλωσε ο Michael Shurkin, ειδικός αναλυτής της RAND.

Ο στρατός της Γαλλίας εξελίχθηκε από τον Ψυχρό Πόλεμο, από έναν στρατό που είχε ως στόχο να σταματήσει μια σοβιετική εισβολή, σε μια εκστρατευτική δύναμη που μπορεί να προβάλλει τη γαλλική ισχύ στο εξωτερικό, ειδικά στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ως πλοίο πυρηνικής ενέργειας που μπορεί να λειτουργήσει για πολλά χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό, ο Charles de Gaulle αποδείχθηκε χρήσιμος, ξεκινώντας δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Shurkin βλέπει μερικά θέματα που αντιμετωπίζει το νέο αεροπλανοφόρο που θέλουν οι Γάλλοι, καθώς δεν πρόκειται για ένα κακό πλοίο, αλλά το κυριότερο είναι ότι η Γαλλία έχει ανάγκη από περισσότερους και έτσι η αντικατάσταση δεν λύνει το πρόβλημα.

Συμπερασματικά, ένας νέο αεροπλανοφόρο θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να παραμείνει μια μεγάλη δύναμη, ακόμη και αν ο στρατός -όπως και με πολλούς άλλους στρατούς μετά το Ψυχρό Πόλεμο, έχει υποβαθμιστεί. "Θέλουν ακόμα να είναι ένας παγκόσμιος παίκτης", λέει ο Shurkin. "Λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ιδέα ότι αυτό απαιτεί μια επένδυση σε σκληρή δύναμη και όχι μόνο σε ήπια ισχύ”

Δείτε πλάνα από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle :

Πηγή:onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...