Υγεία

5 συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη σιδήρου

Ο κύριος ρόλος του σιδήρου στο σώμα είναι στο ότι αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της χρωστικής του αίματος, της αιμοσφαιρίνης. Εκτός από τη λειτουργία του στα ερυθρά αιμοσφαίρια, ο σίδηρος εντοπίζεται και στη μυοσφαιρίνη (αντίστοιχη της αιμοσφαιρίνης η οποία βρίσκεται στους μύες) και συμμετέχει επιπροσθέτως στις αντιδράσεις απελευθέρωσης ενέργειας στο σώμα.H κόπωση, ο ελαφρύς πονοκέφαλος, η αδυναμία συνοδεύεται από αντίστοιχη χαμηλή συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα υπάρχουν όμως και άλλες ενδείξεις στις οποίες πρέπει να δώσετε βάση.

Συχνές λοιμώξεις
«Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου στη σπλήνα, η οποία είναι ένας τόπος όπου οι μολύνσεις μπορούν να καταπολεμηθούν», σημειώνει η Μarilyn Murr, MD, επίκουρη καθηγήτρια οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Texas Health Science Center .

«Όταν κάποιος έχει έλλειψη σιδήρου, τα λευκά αιμοσφαίρια δεν παράγονται επίσης, και δεν είναι τόσο ισχυρά επειδή δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο, καθιστώντας το άτομο πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις».

Η απώλεια μαλλιών
Χάνοντας κάποια ποσότητα μαλλιών είναι απολύτως φυσιολογική. Λέγεται ότι ο μέσος άνθρωπος χάνει 100 τρίχες κάθε μέρα. Αλλά ο,τιδήποτε αισθητά υπερβολικό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι αναιμίας έλλειψης σιδήρου.

Όπως γνωρίζουμε, απαιτείται σιδήρου για τη μεταφορά οξυγόνου. Αλλά όταν το οξυγόνο παύει να φθάνει στα θυλάκια της τρίχας, προκαλεί την πτώση των μαλλιών.

Ασυνήθιστο πόθο
Η Πικα αναφέρεται σε μια πάθηση όπου ένα άτομο αρχίζει να λαχταράει ασυνήθιστες ουσίες όπως πηλό, κιμωλία, βρωμιά και χαρτί μεταξύ άλλων. Σχετικη έρευνα έδειξε πως όσοι επιθυμούν και καταναλώνουν παγάκια τακτικά μπορεί να βιώνουν ανεπάρκεια σιδήρου.

Ανήσυχα πόδια
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή το RLS είναι μια διαταραχή που προκαλεί δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια σας, προκαλώντας έτσι μια έντονη επιθυμία να τα μετακινήσετε. Μπορεί να αισθάνεται σαν μια αίσθηση μυρμήγκιασμα ή σαν έντομα που σέρνονται πάνω από το δέρμα σας. Έχει συνδεθεί και αυτό το σύμπτωμα με την έλλειψη σιδήρου.

Δέρμα, γλώσσα αλλάζει
Εάν η γλώσσα σας είναι πρησμένη και έχει αναπτύξει μια λεία υφή σε αντίθεση με μια ανώμαλη, μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου. Επιπλέον, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αλλαγές στον τόνο του δέρματός σας.

Η αιμοσφαιρίνη δίνει στο αίμα μας το χρώμα που, με τη σειρά του, δίνει στο δέρμα μας μια κοκκινωπή απόχρωση. Ισχυροί δείκτες έλλειψης σιδήρου, περιλαμβάνουν ξαφνική ωχρότητα μέσα στα κάτω βλεφάρων, στα χείλη και στα ούλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ