Οικονομία

«Χαράτσι» 108 ευρώ για τα αυτοκίνητα - Ποιους αφορά

Xαράτσι άνω των 100 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι ηλικιωμένοι οδηγοί, άνω των 74 ετών που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε ανανέωση του διπλώματος οδήγησης.

Οπως αναφέρει το movenews, το κόστος να ανέρχεται σε 108 ευρώ σύμφωνα με εγκύκλιος του ΥΜΕ η οποία περιλαμβάνει μέχρι και καθαριότητα αυτοκινήτου.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο χαρακτηριστικά: «Τα οχήµατα µε τα οποία θα διενεργείται η δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς οφείλεται να προσκοµίζονται καθαρά εσωτερικά και εξωτερικά (υαλοπίνακες, καθρέφτες, πινακίδα αριθµού κυκλοφορίας), διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα διενεργείται η δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς.»

Επίσης η διαδικασία διακόπτεται σε περίπτωση που η επιτροπή έχει βάσιμες ενδείξεις για πιθανούς περιορισμούς για την ικανότητα οδήγησης του ενδιαφερόμενου…

Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΥΜΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σας ενηµερώνουµε ότι στο ΦΕΚ Β΄4158/21-9-2018 δηµοσιεύθηκε η υπ’ αριθµ. Α3/64720/6117/30-8-2018 απόφαση του Υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών µε θέµα «Συµπλήρωση και τροποποίηση της 50984/7947/22-11-2013 (Β΄3056) υπουργικής απόφασης «Άδεια οδήγησης, εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών µοτοποδηλάτων, µοτοσικλετών και αυτοκινήτων»» η οποία έλαβε Α∆Α 9Λ2Ρ465ΧΘΞΗ9Π.

Το άρθρο 1 αφορά στην ανανέωση κατηγοριών άδειας οδήγησης µετά τη συµπλήρωση της ηλικίας των εβδοµήντα τεσσάρων (74) ετών, ενώ το άρθρο 2 αφορά συµπλήρωση και τροποποίηση της υπόψη απόφασης.

Στη συνέχεια παρατίθενται διευκρινίσεις επί του άρθρου 1 της εν θέµατι απόφασης, που έχουν ως εξής:

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Στις διατάξεις της εν θέµατι απόφασης εµπίπτουν οι ενδιαφερόµενοι για ανανέωση άδειας οδήγησης που καταθέτουν αίτηση από την 30η Αυγούστου 2018 και µετά, και έχουν συµπληρώσει την ηλικία των εβδοµήντα τεσσάρων ετών (74) κατά την ηµεροµηνία λήξης της προηγούµενης άδειας οδήγησης (σηµείο 4β).
Το όχηµα µε το οποίο προσέρχεται στη δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς ο ενδιαφερόµενος, οφείλει να διαθέτει ισχύον ασφαλιστήριο συµβόλαιο για την κάλυψη της έναντι τρίτων αστικής ευθύνης από ατύχηµα κατά την κυκλοφορία του.
∆ιευκρινίζεται ότι το προσκοµιζόµενο ασφαλιστήριο συµβόλαιο ισχύει κατά την ηµέρα της δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς, ακόµη και αν η άδεια οδήγησης του ενδιαφεροµένου έχει λήξει.

Επισηµαίνεται ότι στις παραγράφους 1 και 3 του νέου άρθρου 8Α εκ παραδροµής γίνεται παραποµπή στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του π.δ.51/2012 αντί του ορθού «παράγραφο 3 του άρθρου 7».

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ∆ΟΚΙΜΑΣΙΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αρµόδια ∆ιεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών εκδίδει ∆ελτίο Εκπαίδευσης και Εξέτασης (∆.Ε.Ε.), το οποίο µέχρι την προσαρµογή του πληροφοριακού συστήµατος εκδίδεται χειρόγραφα.
Στο ∆.Ε.Ε αναγράφονται τυχόν ιατρικοί περιορισµοί µε τη µορφή κωδικών αριθµών, όπως αυτοί αναφέρονται στο Παράρτηµα Ι του π.δ. 51/2012 (Α’ 101) και εφόσον έχει χορηγηθεί στον ενδιαφερόµενο βεβαίωσης παράτασης, ο αριθµός πρωτοκόλλου αυτής.

Στην αίτηση δηλώνεται από τον ενδιαφερόµενο το όχηµα µε το οποίο θα συµµετάσχει στη δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς καταθέτοντας φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του. Στην περίπτωση ανανέωσης άδειας οδήγησης δικύκλου ή φορτηγού ή λεωφορείου, η αρµόδια Υπηρεσία ελέγχει και διασφαλίζει ότι το δίκυκλο ή το φορτηγό ή το λεωφορείο, ανήκει στην κατηγορία που αιτείται ο ενδιαφερόµενος για ανανέωση και αναγράφει στο ∆ΕΕ τον αριθµό κυκλοφορίας και την κατηγορία στην οποία ανήκει το όχηµα. Σε περίπτωση ανανέωσης άδειας οδήγησης µε όχηµα κατηγορίας Β, ο αριθµός κυκλοφορίας του δύναται να αναγράφεται στο ∆ΕΕ από τον εξεταστή κατά την δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς.
Με την κατάθεση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για ανανέωση άδειας οδήγησης, ο ενδιαφερόµενος από τα «παράβολα» που αναφέρονται στο άρθρο 8 της υ.α. 50984/7947/2013 (Β’ 3056), καταθέτει υποχρεωτικά το αποδεικτικό του προβλεπόµενου ποσού (50,00€ – κωδικός τύπου e-παράβολου 23) για τις δαπάνες της ανανέωσης άδειας οδήγησης και το αποδεικτικό για την καταβολή του προβλεπόµενου ποσού (10,00€ – κωδικός τύπου e-παράβολου 25) για τον προγραµµατισµό της δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς.
Το αποδεικτικό του προβλεπόµενου ποσού για την εκτύπωση του εντύπου (30,00€ – κωδικός τύπου e-παράβολου 28) της άδειας οδήγησης καθώς και το αποδεικτικό για την καταβολή παγίου τέλους χαρτοσήµου και εισφοράς υπέρ ΤΣΑ (18,00€ – κωδικός τύπου e-παράβολου 65), δύναται να καταβάλλονται µετά την επιτυχή δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς.
Οι ∆ιευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών οφείλουν να ενηµερώνουν τους ενδιαφερόµενους µε οποιοδήποτε τρόπο για τη διαδικασία διενέργειας της δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς σύµφωνα µε τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Γ. ∆ΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ∆ΟΚΙΜΑΣΙΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Τα οχήµατα µε τα οποία θα διενεργείται η δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς οφείλεται να προσκοµίζονται καθαρά εσωτερικά και εξωτερικά (υαλοπίνακες, καθρέφτες, πινακίδα αριθµού κυκλοφορίας), διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα διενεργείται η δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς.
Πριν την έναρξη της δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς, ο ενδιαφερόµενος παραδίδει το ∆ΕΕ στον εξεταστή για έλεγχο και σε περίπτωση που του έχει χορηγηθεί βεβαίωση παράτασης ισχύος της άδειας οδήγησης, την επιδεικνύει στον εξεταστή.
Μετά το τέλος της εξέτασης, η βεβαίωση αυτή παραδίδεται στον εξεταστή, ο οποίος την επισυνάπτει στο Πρακτικό.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόµενος δεν φέρει µαζί του την ανωτέρω βεβαίωση δεν πραγµατοποιείται η δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς.

Κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών ο εξεταστής ελέγχει επιπλέον την άδεια κυκλοφορίας του οχήµατος και εάν πρόκειται για όχηµα κατηγορίας Β αναγράφει στο ∆ΕΕ τον αριθµό κυκλοφορίας (εφόσον δεν αναγράφεται). Σε περίπτωση που το όχηµα είναι αυτόµατο, αναγράφει τον κωδικό «78» ή «αυτόµατο όχηµα» και µονογράφει το ∆ΕΕ.
Επίσης ελέγχει από το πρωτότυπο έντυπο (ή από ευκρινές φωτοαντίγραφο των δύο όψεων εάν έχει κατατεθεί το πρωτότυπο) εάν η άδεια οδήγησης που έχει στην κατοχή του αντιστοιχεί στην κατηγορία στην οποία εξετάζεται.
Στις συγκοινωνιακές περιοχές της χώρας στις οποίες εφαρµόζεται εξαίρεση υποχρέωσης διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου των οχηµάτων τους, δεν ελέγχεται η ύπαρξη ∆ελτίου Τεχνικού Ελέγχου.
Ο Α εξεταστής δύναται εφόσον το επιθυµεί να κάθεται στη θέση του συνοδηγού.
Στις περιπτώσεις προσέλευσης του ενδιαφερόµενου µε όχηµα διθέσιο (όπως, αγροτικό, διθέσιο επιβατικό) στο όχηµα επιβαίνει ο Α εξεταστής, κατ’ αναλογία των δοκιµασιών προσόντων και συµπεριφοράς οχηµάτων κατηγορίας C ή CE.
Σε περίπτωση που η επιτροπή έχει βάσιµες ενδείξεις για πιθανούς περιορισµούς για την ικανότητα οδήγησης του ενδιαφεροµένου, δεν διενεργείται ή διακόπτεται η δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς.
Σηµειώνεται σχετική παρατήρηση στο ∆.Ε.Ε. και στο πρακτικό εξέτασης. Η οικεία ∆ιεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών οφείλει να ελέγξει τα αναγραφόµενα στο ∆.Ε.Ε. και στο πρακτικό και να προβεί στις απαραίτητες κατά περίπτωση ενέργειες.

Σε περίπτωση πρόκλησης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης κατά τη διάρκεια της δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά και µόνο τον ενδιαφερόµενο.
Η δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς ολοκληρώνεται στο σηµείο εκκίνησης µε ενηµέρωση του ενδιαφεροµένου για το αποτέλεσµά της. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο ενδιαφερόµενος ενηµερώνεται από την επιτροπή για τη δυνατότητα επανεξέτασής του από πρωτοβάθµια ή δευτεροβάθµια επιτροπή.
Στη δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς δίκυκλων:
Με µέριµνα του ενδιαφεροµένου προσκοµίζεται στο χώρο της δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς και όχηµα κατηγορίας Β (από τον οδηγό του ο οποίος πρέπει να κατέχει ισχύουσα άδεια οδήγησης της αντίστοιχης κατηγορίας) που ακολουθεί κατά τη διάρκεια της πορείας και το οποίο φέρει όλα τα έγγραφα για τη νόµιµη κυκλοφορία του (άδεια κυκλοφορίας, δελτίο τεχνικού ελέγχου, κάρτα καυσαερίων, ασφαλιστήριο συµβόλαιο ή ειδικό σήµα ασφάλισης, απόδειξη πληρωµής τελών κυκλοφορίας) που ελέγχουν οι εξεταστές.

Το παραπάνω όχηµα φέρει στο πίσω µέρος του και σε εµφανές σηµείο πινακίδα µε το διεθνές διακριτικό σήµα «L» ερυθρού χρώµατος και τη φράση «Προσοχή – Προπορεύεται Μοτοσικλέτα», που προµηθεύονται οι εξεταστές µε ευθύνη των ∆ιευθύνσεων Μεταφορών & Επικοινωνιών και τοποθετούν στο όχηµα πριν την έναρξη της δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς.

Ο ενδιαφερόµενος οφείλει κατά τη δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς να φορά εγκεκριµένο κράνος ασφαλείας κλειστού τύπου (full face ή flip up) στο οποίο το υπάρχον κάλυµµα του κάτω µέρους του προσώπου είναι προστατευτικό και σηµαίνεται στο ειδικό ταµπελάκι µε το σύµβολο «P».

Επίσης φορά επενδύτη (µπουφάν) µοτοσικλέτας εγκεκριµένου τύπου, το οποίο φέρει εσωτερικά προστατευτικά στους ώµους, αγκώνες, βραχίονες και χέρια και παντελόνι µε προστατευτικά σε γοφούς και γόνατα, σύµφωνα µε το πρότυπο ΕΝ1621, γάντια τα οποία εξασφαλίζουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες, προστασία από την τριβή και τέλος καλή αίσθηση των χειριστηρίων κατά την οδήγηση.

Πέραν των ανωτέρω φορά και αντανακλαστικό γιλέκο χρώµατος κίτρινου φθορίζοντος το οποίο µε ευθύνη των ∆ιευθύνσεων Μεταφορών & Επικοινωνιών προµηθεύονται οι εξεταστές.

Επιπρόσθετα πρέπει να φορά κατάλληλα υποδήµατα (όχι πάνινα), που προστατεύουν το πόδι τουλάχιστον έως το ύψος του αστραγάλου.

Κατά τη διάρκεια της Πορείας (ΟΜΑ∆ΕΣ Β και Γ), η καθοδήγηση του ενδιαφεροµένου από τους εξεταστές που επιβαίνουν στο ακολουθούν όχηµα κατηγορίας Β, γίνεται µέσω κινητών τηλεφώνων, τα οποία φέρουν ο ενδιαφερόµενος και ο οδηγός του ακολουθούντος οχήµατος, ένα εκ των οποίων συνοδεύεται από ασύρµατα ή ενσύρµατα ακουστικά.

Εναλλακτικά δύναται να χρησιµοποιηθεί ραδιοσύστηµα αµφίδροµης (full duplex), ασύρµατης, φωνητικής επικοινωνίας, µεταξύ του ενδιαφεροµένου και του εξεταστή (το σύστηµα ασύρµατης επικοινωνίας µεταξύ πρέπει να είναι τέτοιο ώστε ο ενδιαφερόµενος να µην αποσπά το χέρι του από το τιµόνι, για τη χρήση ή λειτουργία του).

Ο ενδιαφερόµενος ή και ο οδηγός του ακολουθούντος οχήµατος πρέπει να έχουν τις γνώσεις και να είναι σε θέση να χειρίζονται τον παραπάνω εξοπλισµό.

∆εν απαιτείται φόρτωση σε όχηµα κατηγορίας ΒΕ, C και CΕ κατά την διάρκεια των δοκιµασιών και της πορείας.

∆. ΕΚ∆ΟΣΗ ΝΕΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Α∆ΕΙΑΣ Ο∆ΗΓΗΣΗΣ

Σε περίπτωση επιτυχούς δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς πριν τη λήξη της διοικητικής ισχύος της άδειας οδήγησης, ως έναρξη της νέας διοικητικής ισχύος (σηµείο 4α), του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης, είναι η ηµέρα λήξης της προηγούµενης άδειας οδήγησης.
Εφόσον κατά την ηµέρα διεξαγωγής της δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς, η άδεια οδήγησης του ενδιαφερόµενου έχει λήξει, ως ηµεροµηνία έναρξης ισχύος (σηµείο 4α), του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης, είναι αυτή της επιτυχούς δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς.

Κάθε άδεια οδήγησης που ανανεώνεται αποδίδεται στον ενδιαφερόµενο όχι νωρίτερα από τη λήξη του προηγούµενου εντύπου (µε την παράδοση του παλαιού εντύπου), καθότι δεν έχει τη δυνατότητα οδήγησης µε το νέο έντυπο, δεδοµένου ότι η έναρξη ισχύος του (σηµείο 4α), είναι αυτή της λήξης του προηγούµενου (σηµείο 4β).
Σε περίπτωση δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς µε αυτόµατο όχηµα και στο ∆ΕΕ έχει αναγραφεί από τον εξεταστή ο κωδικός «78» ή αυτόµατο όχηµα, τότε στο νέο έντυπο της άδειας οδήγησης που θα εκδοθεί αναγράφεται υποχρεωτικά ο κωδικός «78».

Ε. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Προκύπτει από τα παραπάνω ότι, οι Υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών υποχρεούνται να προµηθευτούν ικανό αριθµό αντανακλαστικών γιλέκων χρώµατος κίτρινου φθορίζοντος καθώς και πινακίδες µε το διεθνές διακριτικό σήµα «L» ερυθρού χρώµατος και τη φράση «Προσοχή – Προπορεύεται Μοτοσικλέτα».
Παρακαλούνται οι Υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών να ενηµερώσουν τους εξεταστές αναφορικά µε τα διαλαµβανόµενα στην παρούσα εγκύκλιο, µε ιδιαίτερη επισήµανση στην υποχρέωση ελέγχου αναγραφής στο ∆ΕΕ τυχόν ιατρικών περιορισµών.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...