Κύπρος

«ΥΠΟΙΚ» ψευδοκράτους: «Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν θα ανεχτούν παραγνώριση των δικαιωμάτων τους»

«Καμία ενέργεια η οποία παραγνωρίζει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και του τ/κ ‘λαού’ δεν θα γίνει ανεκτή», ανέφερε ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών και ενέργειας Οζντίλ Ναμί.

Σε δηλώσεις του στον παράνομο Μπαϊράκ,ο κ. Ναμί ανέφερε ότι συμμετείχε στη συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), στην Κωνσταντινούπολη, όπου έθεσε το θέμα των υδρογονανθράκων.

Όπως είπε, ζήτησε τη στήριξη του ΟΙΣ, ώστε να εγκαταλείψει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις μονομερείς ενέργειες, όπως ισχυρίστηκε, στα θέματα υδρογονανθράκων και να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους για οποιεσδήποτε ερευνητικές δραστηριότητες.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στα ενεργειακά κοιτάσματα του νησιού και η ελληνοκυπριακή διοίκηση – όπως χαρακτήρισε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – θα πρέπει να απέχει από ενέργειες, οι οποίες στοχεύουν στην υποβάθμιση αυτών των νόμιμων δικαιωμάτων, ώστε να αποτραπεί η όξυνση των εντάσεων, είπε ο κ. Ναμί.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος και να είναι προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

Είπε εξάλλου ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί το καθεστώς της τ/κ πλευράς, εάν η ε/κ πλευρά συνεχίσει να αντιτίθεται σε μια διευθέτηση ακόμη και μετά τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος.

Όσο δεν προχωρά αυτός ο καθορισμός, δεν έχει νόημα η συζήτηση εννοιών όπως η χαλαρή ομοσπονδία ή η συνομοσπονδία, είπε.

Ανέφερε παράλληλα ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο τραπέζι και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας διαδικασίας που θα είναι προσανατολισμένη σε αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ναμί, η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πως θα δομήσει μια διαδικασία η οποία θα περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα και θα είναι προσανατολισμένη σε αποτελέσματα.

Υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτό το θέμα έρχεται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να εγκύψουν στο θέμα των υδρογονανθράκων, ώστε να ξεπεραστεί η αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.

Ο κ. Ναμί είπε τέλος ότι απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη του ΟΙΣ να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με το ψευδοκράτος και τα κάλεσε να τιμήσουν τις αποφάσεις που υιοθέτησαν, καθώς δεν υπήρχε λόγος να συνεχίζεται η «απομόνωση» του ψευδοκράτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ