Κυβέρνηση

Τσίπρας: «Εγώ ζήτησα στον Κοτζιά να κάνει μήνυση - Θέλουμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις με ποσοστά πάνω από 44%»

Στη μήνυση που κατέθεσε ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως ο ίδιος του ζήτησε να το κάνει.

«Είναι εν γνώση μου η μήνυση που κατέθεσε ο Κοτζιάς. Μπορεί κανείς να διαφωνεί σε πολλά μαζί του αλλά το τελευταίο είναι να του προσάψουν ανεντιμότητα. Εγώ του ζήτησα να πάει στον εισαγγελέα τα δημοσιεύματα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε κάνει ένα εξαιρετικό έργο στο ΥΠΕΞ και είχε μια αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «δεν θυσίασε» τον ΥΠΕΞ αλλά παραιτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσφυγές των συνταξιούχων λέγοντας πως η κυβέρνηση «παρακολουθεί, αλλά δεν συμμετέχει» και «στρατηγική μας είναι να πηγαίνει καλά η οικονομία».

«Η μόνη πιθανότητα να μην στηριχθούν οι συνταξιούχοι είναι να βγει η Νέα Δημοκρατία τον Οκτώβριο του 2019», τόνισε.

«Θα φθάσω την τελευταία μέρα και θα πάρω ακόμα 20 μέρες όπως προβλέπει το Σύνταγμα» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ λέγοντας πως «τις απαντήσεις τις δίνει η πραγματική ζωή» και μετά τις ευρωεκλογές «η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον κ. Μητσοτάκη».

Τέλος ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκλογικό σύστημα που δεν θα επιτρέπει την επίτευξη αυτοδύναμων κυβερνήσεων με ποσοστά κάτω του 44% ή 45 %.

«Εμείς και στις προτάσεις μας στο σύστημα προτείνουμε αναλογία της ψήφου με τις έδρες στη Βουλή όχι μεγαλύτερη από 10%. Δηλαδή ποσοστό 20% επί των ψήφων θα μπορεί να έχει μέχρι 22% εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα ποσοστό 40% στον ελληνικό λαό δεν θα μπορεί να δίνει εκπροσώπηση πάνω από το 44% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Πρακτικά σημαίνει ότι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερο ποσοστό από 44 – 45%. Προσανατολιζόμαστε λοιπόν σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των συνεργασιών.»

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...