Κόσμος

Το ISIS έχασε έναν από τους ύστατους θύλακές του στη νότια Συρία

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ 'Ασαντ ανέκτησε το Σάββατο, αποσπώντας από τα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τον τελευταίο θύλακα που κατείχαν στην νότια Συρία, ενώ παράλληλα αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο ανατολικό τμήμα της Συρίας εναντίον άλλου θύλακα είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

Η εξτρεμιστική οργάνωση είχε καταλάβει το 2014 τεράστια τμήματα της συριακής επικράτειας, από τα οποία όμως έκτοτε εκδιώχθηκε. Ελέγχει πλέον μόνο μερικούς μικρούς θύλακες στον νότο και στα ανατολικά και βρίσκεται υπό την εντεινόμενη πίεση χωριστών επιχειρήσεων εναντίον της.

Το Σάββατο το ΙΚ έχασε το Τλουλ ας Σάφα, το ύστατο προπύργιό της στο νότιο τμήμα της χώρας, ανάμεσα στις επαρχίες της Δαμασκού και της Σουέιντας, έπειτα από εντατικούς βομβαρδισμούς που το καθεστώς διεξήγαγε επί πολλές εβδομάδες.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος 'Ασαντ "ελέγχουν πλέον την περιοχή, μετά την απόσυρση των μαχητών του ΙΚ προς τα ανατολικά, στην Μπαντίγια (στην έρημο)", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Κατά τον ίδιο, από 700 ως 1.000 τζιχαντιστές εγκατέλειψαν αυτό το τελευταίο καταφύγιο, έπειτα από μια "συμφωνία με το καθεστώς" (της Συρίας).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ