Πολεμικό Ναυτικό

Το ΠΝ «θωρακίζει» το Καστελλόριζο: Επί ποδός η ΤΠΚ Γρηγορόπουλος με πυραύλους Exocet block II - Στοχοποιούν τα Δωδεκάνησα οι Τούρκοι

Μόνιμη πλέον παρουσία με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια υλοποιεί το ελληνικό ΠΝ στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου λόγω των συνεχών τουρκικών απειλών και κυρίως των ύποπτων σχεδίων.

Σήμερα παρουσιάζουμε βίντεο με την ΤΠΚ Γρηγορόπουλος η οποία πριν μερικές ώρες πλησίαζε το σύμπλεγμα του Καστελορίζου ως πλοίο "σκοπούν", για να κόψει την όρεξη των Τούρκων στα όποια σχέδια τους.

https://youtu.be/jQHFg_aTle8

Την ίδια στιγμή σήμερα η τουρκική Φρεγάτα TCG Oruçreis, αφού έκανε κοινές ασκήσεις με αλβανικό πλοίο "Ιμπραχήμ" πλέει στο Ιόνιο Πέλαγος.

https://twitter.com/Bahriye1773/status/1068215988779397120

Η Άγκυρα παρόλα τα προβλήματα με τα αεροσκάφη F-35 και τους S-400 με τις ΗΠΑ, παίζει εδώ και μεγάλο διάστημα ένα πολύ «βρώμικο παιχνίδι» με την δύση, δείχνοντας συνεχώς τι ακριβώς επιζητεί στο Αιγαίο ως «δώρο», για να αλλάξει πιθανώς ρότα και να υλοποιήσει τα «κελεύσματα» του αμερικανικού Πενταγώνου στο ζήτημα της προσχώρησης της στον άξονα Μόσχα-Τεχεράνη-Πεκίνο.

Αυτήν την τακτική πυκνά συχνά η τουρκική πλευρά την διανθίζει με διάφορες αιτιάσεις, χάρτες και "πύρινους λόγους" που διενεργούν Τούρκοι υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζουμε ότι το Καστελόριζο είχε αναφέρει ως κύριο στόχο της Τουρκίας και ο επίτιμος Α/ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Φ.Φραγκούλης, μιλώντας ξεκάθαρα για πιθανό «θερμό επεισόδιο» στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή, μιλώντας σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γ. Τράγκα.

Την ίδια στιγμή σε άρθρο μας επισημαίναμε ότι ο βασικός εμπνευστής της θεωρίας αυτής, είναι ο νυν υποναύαρχος και υπαρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου ναυτικού Τζιχάντ Γιαϊγτζί, ο οποίος έχει εκπονήσει την σχετική μελέτη για την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να διαμελίσουν Μεσόγειο και Αιγαίο, δημοσιεύοντας χάρτες, εκδίδοντας NAVTEX που οριοθετούν την «τουρκική» ΑΟΖ,  μέσω των οποίων όμως εξαφανίζουν την ΑΟΖ σε Κρήτη και Καστελόριζο.

Η Τουρκία πρόσφατα με αυτούς του χάρτες επανέφερε τη θεωρία της «εξαφάνισης» του Καστελόριζου και τη μη αναγνώριση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, προσπαθώντας να βάλει το όλο θέμα ως ζήτημα «προστριβής» με την χώρα μας, ίσως λέμε μετά από οποιοδήποτε πιθανό περιστατικό.

Ο ίδιος Τούρκος υποναύαρχος στις 21 Νοεμβρίου μίλησε σε σεμινάριο στην «Ακαδημία Εθνικής Άμυνας» της Τουρκίας, με θέμα «Η σημασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τα προβλήματα».

Εκεί ο Γιαϊγτζί μιλώντας σε μεγάλο ακροατήριο ανωτέρων αξιωματικών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε πως «η Ελλάδα καταπατά οικόπεδα της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο», δίνοντας το στίγμα της τουρκικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα.

Η τουρκική εφημερίδα «Aksam» σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ανέφερε πως «ο Γιαϊγτζί εξήγησε πως η Ελλάδα καταπατά της περιοχές Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε περιοχές όπου ανεβάζει την ένταση».

Ο ίδιος υποστήριξε πως το 15ο οικόπεδο στη Μεσόγειο βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και το 20ο στη Λιβύη".

Το όλο θέμα προβάλλεται συνεχώς από τα τουρκικά ΜΜΕ, με κάθε ευκαιρία ή προστριβή με την Ελλάδα, με σκοπό να το εμπεδώσει καλά  η αποκαλούμενη διεθνή κοινότητα και ειδικά οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα προς το παρόν τηρεί επιφυλακτική στάση και αποστέλλει δυνάμεις της στην περιοχή δείχνοντας στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε κίνηση θα ευρίσκεται μέσα στο βεληνεκές των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων.

Αυτή η « γλώσσα» νομίζουμε ότι είναι η ενδεδειγμένη στις όποιες αιτιάσεις ή προκλήσεις του τουρκικού νέο-οθωμανικού καθεστώτος, που αναμένει απλά μια "ευκαιρία» για να κάνει πράξη τα σχέδια του, όπως έκανε και το 1974 στην Κύπρο.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΟΙΟΥ

Μήκος:61.9m

Πλάτος:9.5m

Βύθισμα:2.8m

Εκτόπισμα:670 tn

Μέγιστη Ταχύτητα:33.5 knots

Αυτονομία:Πάνω από  1000 ν.μ.

Οπλισμός :1.Οκτώ Κ/Β Ε-Ε EXOCET MM40 Blk2 / Blk3

2.Ένα πυροβόλο 76mm / 62 SRGM OTO-MELARA

3.Δύο πυροβόλα 30mm OTOBREDA

4.Αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GMLS RAM με 21 Κ/Β

Πρόωση :Τέσσερις κύριες μηχανές MTUμε μέγιστη ιπποδύναμη 5790HPανα μηχανή.

Πλήρωμα: 45 άνδρες

https://youtu.be/eLoMF8y-Yo4

https://twitter.com/YorukIsik/status/1068427814729379840

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...