Κόσμος

Το ναζιστικό κόμμα της Ουκρανίας που εκπαιδεύει τα παιδιά να σκοτώνουν


Το «Σβόμποντα» (σ.σ. Ελευθερία) είναι ένα φασιστικό κόμμα στην Ουκρανία, τα μέλη του οποίου έχουν φθάσει στο σημείο να εκπαιδεύουν σε ειδικά διαμορφωμένες κατασκηνώσεις παιδιά οκτώ ετών σε όπλα, πυρομαχικά και στο πώς να σκοτώσουν με απώτερο σκοπό να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τη «ρωσική επιθετικότητα» και τις απειλές από τη Δύση. Τη φασιστική κατασκήνωση των Ουκρανών ακροδεξιών που έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης παρουσιάζει το EleftherosTypos.gr.

Η «Έκρηξη της Βούλησης» είναι καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά, σε δάσος κοντά στον ποταμό Dniester, στα δυτικά της Ουκρανίας δίπλα από την Τερνοπόλ. Τη διαχείρισή της έχει ο Οργανισμός Γεράκι (Σοκίλ), μία στρατιωτική οργάνωση του «εθνικοσοσιαλιστικού» κόμματος Σβόμποντα.

Η κατασκήνωση λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια και εκπαιδεύει παιδιά άνω των 13 ετών, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Ωστόσο η ηλικία των παιδιών διαψεύδεται από δημοσιογράφο του Associated Press ο οποίος επισκέφτηκε την «Έκρηξη» και εντόπισε παιδιά μέχρι και οκτώ ετών.

Τα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια, μαθαίνουν κιθάρα, κάνουν αναρριχήσεις και άλλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε όλες τις παιδικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Ωστόσο εκπαιδεύονται και σε κάτι ακόμα το οποίο δεν έχει σχέση με την παιδικότητα και την ψυχαγωγία: Το πώς θα σκοτώνουν.

«Ο κύριος σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε τα παιδιά σε κτήνη απέναντι στον εχθρό τους».

Αυτά είναι τα λόγια του επικεφαλής του Οργανισμού Γεράκι που διαχειρίζεται την κατασκήνωση, Yuri Cherkashin. «Δεν χρησιμοποιούμε όπλα κατά ανθρώπων. Αλλά οι αποσχιστές δεν είναι άνθρωποι, οπότε μπορούμε να τους πυροβολήσουμε», συμπληρώνει ο Cherkashin.

Ο Cherkashin συμμετείχε στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, τραυματίστηκε σοβαρά και αποσύρθηκε ενώ στη συνέχεια ορίστηκε επικεφαλής του Οργανισμού Γεράκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο τα παιδιά να έχουν εθνικιστικό τρόπο αντιμετώπισης στα πράγματα για να πολεμήσουν τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και να αντeπεξέλθουν σε όλες τις προκλήσεις που θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικές για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Associated Press, ένας έφηβος κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από την εκπαίδευση στα όπλα αποφάσισε να παίξει στην κιθάρα έναν εθνικιστικό ύμνο. Πάνω στη κιθάρα υπήρχαν αυτοκόλλητα με βομβαρδισμένα τεμένη και το σύνθημα «Στόχος μας η Λευκή Ευρώπη».

Πρόκειται για ένα… ευχάριστο διάλειμμα μέσα στη μέρα γι αυτά τα παιδιά που τα ξυπνούν άνδρες με ρούχα παραλλαγής μέσα στη νύχτα και εκπαιδεύονται στο πως χρησιμοποιούν τα ΑΚ-47. Μάλιστα, αρκετά από τα παιδιά έχουν το ίδιο ύψος με αυτά τα όπλα που καλούνται να χρησιμοποιήσουν…

Ο Μιχαίλο είναι 18 ετών και ένας από τους μεγαλύτερους ηλικιακά κατασκηνωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη:

«Κάθε στιγμή τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά στην Ουκρανία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Γι αυτό ήρθα στην κατασκήνωση, για να μάθω να προστατεύω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που αγαπώ».

Όμως η Ρωσία δεν είναι η μοναδική «απειλή» για τους κατασκηνωτές. Τα παιδιά μαθαίνουν πως η Δύση είναι «κατώτερη» και όλα τα δεινά στην Ευρώπη προκαλούνται από τους αριστερούς. «Τέτοιες προκλήσεις μπορεί να μας καταστρέψουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τους λένε.

«Πρέπει να προσέχετε. Όλα όσα συμβαίνουν, τα προκαλούν οι μοντέρνοι μπολσεβίκοι που πλέον ελέγχουν την Ευρώπη και πλέον προσπαθούν να εντάξουν στα εκπαιδευτικά συστήματα όλα αυτά τα κινήματα όπως των LGBT και των γκέι», λέει ο εκπαιδευτής Ruslan Andreiko στα παιδιά.

Ενώ τα παιδιά εκπαιδεύονται να γίνουν ακροδεξιοί ενήλικες και όλα αυτά φαίνονται πρωτοφανή, η κατασκήνωση όχι μόνο δεν κατακρίνεται αλλά διαφημίζεται. Οι τοπικές Αρχές είναι… υπερήφανες που στην Τερνοπόλ υπάρχει η κατασκήνωση που εκπαιδεύει νέους ανθρώπους.

Για την ιστορία, το Σβόμποντα ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του ’90. Αυτοαποκαλείται ως εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση στην Ουκρανία και είχε ως σήμα έναν λύκο. Το 2000, το Σβόμποντα επανήλθε στο προσκήνιο με τους επικεφαλής να επισημαίνουν πως δεν διατηρούν δεσμούς με νεοναζί. Το σήμα άλλαξε και πλέον είναι μία παλάμη με τρία δάχτυλα.

Πλέον έχει έξι από τις 450 συνολικά έδρες του ουκρανικού κοινοβουλίου αλλά ένας από τους ιδρυτές του Σβόμποντα, ο Αντρέι Παρουμπίγ, είναι πρόεδρος της Βουλής.

Το Σβόποντα έχει κατηγορηθεί για βία και ρατσισμό ενώ τα μέλη του έχουν παίξει ρόλο στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας και έχουν δεσμούς με την κυβέρνηση. Στα μέσα του 2018, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας έδωσε 150.000 δολάρια επιχορήγηση στις κατασκηνώσεις της χώρας, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και πολλές των εθνικιστών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σκοπός της επιχορήγησης είναι να «η εθνική και πατριωτική εκπαίδευση των παιδιών».

Γράφει η Ευανθία Καρρά

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ