Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ «πνίγει» το καθεστώς Ερντογάν: Δεν θα διορίσει νέο πρεσβευτή στην Τουρκία - Έρχεται κόντρα Τελ Αβίβ-Άγκυρας & για τον EastMed

Νέο σήριαλ στην υπόγεια σύγκρουση Ερντογάν και Νετανιάχου αποτελεί η απόφαση μη ύπαρξης ουσιαστικά διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ, με το κύριο λόγο να αποτελεί σαφώς ο αγωγός East Med, ο οποίος τέμνει την "τουρκική¨ ΑΟΖ,.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην διορίσει νέο πρεσβευτή στην Τουρκία, απαντώντας έτσι στην άρνηση της Άγκυρας να διορίσει δικό της πρέσβη στο Τελ Αβίβ.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμμανουήλ Νακχσόν δήλωσε χθες, ότι το Ισραήλ είχε αποφασίσει να μην διορίσει νέο πρεσβευτή στην Άγκυρα.

Ο ίδιος είπε ότι το Τελ Αβίβ αποφάσισε επίσης να μην διορίσει ούτε νέο πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη.

Τόνισε ότι αυτό συμβαίνει σύμφωνα με την αρχή της "αμοιβαιότητας".

"Ωστόσο, είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ και της Τουρκίας να εκπροσωπούν πλήρως την διπλωματική εκπροσώπηση", δήλωσε ο Nakhshon.

Η Τουρκία απέσυρε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία 60 άοπλων παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι ήταν διαδηλωτές που διαμαρτυρόντουσαν κατά της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ στα μέσα Μαΐου, μια μέρα πριν να τιμήσουν την επέτειο Nakba, κατά την οποία τιμάται ο διωγμός ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά την δημιουργία του κράτους Ισραήλ.

Η απόφαση του Ισραήλ αποτελεί συνέχεια της στάσης των αρχών της χώρας, οι οποίες δεν δίνουν εύκολα βίζα σε Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα κατεχόμενα στην Γάζα, σύμφωνα με άρθρο μας.

Με αυτό τονίζαμε την μεγάλη κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ με αφορμή το ζήτημα των Παλαιστινίων και τον περιορισμό χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες.

Η αιτία όμως μιας ακόμα μεγαλύτερης διένεξης είναι σαφώς η επεκτατική τουρκική νέο-οθωμανική ηγεμονία στα κατεχόμενα, καθώς και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των δύο χωρών στην Α.Μεσόγειο με αφορμή τον αγωγό East Med.

Πράξη πρώτη της τουρκο-ισραηλινής κρίσης, οι δηλώσεις του Τούρκου προεδρικού εκπροσώπου, ο οποίος απαίτησε από το Ισραήλ να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων, ενώ κατηγόρησε και την διεθνή κοινότητα για τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ibrahim Kalin είχε δηλώσει: «Οι επιθέσεις αυτές έδειξαν για άλλη μια φορά την παράνομη, τυρανική και κατοχική στάση του Ισραήλ. Αυτές οι επιθέσεις εναντίον του λαού της Γάζας πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Η διεθνής κοινότητα, η οποία σιωπά για τις ισραηλινές επιθέσεις, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να δράσει».

Ο Έσμερ είπε ότι μερικοί Τούρκοι πολίτες κινδυνεύουν να συλληφθούν και δεν μπορούν να κινηθούν άνετα στο Ισραήλ, αν για παράδειγμα ανοίξουν μια σημαία στο τζαμί Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ, ή τραβήξουν φωτογραφίες σε απαγορευμένες περιοχές ή μιλάνε φωναχτά με την ισραηλινή αστυνομία.

Πρόκειται για μια στάση ηγεμονικού χαρακτήρα και εμπλοκής της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις ως τρίτο μέλος, ενώ η ιστορία με το τέμενος Αλ Ακτσά και της ονομασίας της Ιερουσαλήμ ως «ιερής πόλης του Ισλάμ», δίνει άλλη διάσταση στα νέο-οθωμανικά σχέδια.

Αυτά τα περιστατικά και οι πρακτικές σύμφωνα με Έλληνες αμυντικούς αναλυτές αποτελούν προοίμιο εξελίξεων στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, οι οποίες οδεύουν από το κακό στο χειρότερο, ειδικά όταν τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα των δύο χωρών είναι εντελώς αντίθετα εδώ και μεγάλο διάστημα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...