Στρατός Ξηράς

Το άρμα μάχης ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ που εντυπωσίασε στην παρέλαση! Ποιος και πως το έφτιαξε (εικόνες)

Το πρώτο επετειακό άρμα παρελάσεως LEOPARD 2 HEL του Ελληνικού Στρατού και του Όπλου των Τεθωρακισμένων έκανε την εμφάνιση του στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου για την επέτειο του «ΟΧΙ» στην Θεσσαλονίκη με έναν εντυπωσιακό διάκοσμο. Το άρμα μάχης LEO 2 HEL ανήκει στην XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «2º Σύνταγμα Ιππικού Έφεσος».

Ο επετειακός διάκοσμος στις πλευρές του άρματος αποτελείται από μια Λεοπάρδαλη – από την ονομασία των γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου «Leopard» που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό, την Ελληνική Σημαία και την επιγραφή «10 Χρόνια LEO 2 HEL», προς τιμή της επετείου της πρώτης δεκαετίας από την ένταξη σε υπηρεσία των LΕΟ 2 HEL στο όπλο των Τεθωρακισμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα LEO 2 HEL που διαθέτει στο οπλοστάσιο του ο Ελληνικός Στρατός, είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.

Δημιουργός είναι ο Δημήτρης Σταθόπουλος, σχεδιαστής του IcarusWorkshop ο οποίος είχε αναλάβει και το σχεδιασμό του επετειακού LEO 1A5 της παρελάσεως της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, αλλά και του διάκοσμου του αεροσκάφους F-16 Block 52+ Advance της 335 Μοίρας για το Tiger Meet της Πολωνίας πρόσφατα. Ο ίδιος λέει στο militaire:

“Αρχικά συζήτησα με το αρμόδιο επιτελείο και στελέχη της XXV ΤΘΤ τις πιθανές επιλογές που είχαμε και παρουσίασα διάφορα εναλλακτικά σχέδια. Το θέμα μας ήταν το LΕΟ 2 ΗΕL και οι πολλές επίπεδες και μεταλλικές επιφάνειές του έκαναν το έργο μας πιο δημιουργικό σε σχέση με τα LEO 1 A5. Ήταν δε ευκαιρία (παρά τους περιορισμούς όπως εσοχές, διαφορετικά επίπεδα, μεντεσέδες, κλπ) να μπορέσω να προβάλω σχεδιαστικά στο μέγιστο δυνατό την ελληνική σημαία κυματιστή και ολόκληρη, το μέγεθος της οποίας καθορίστηκε από τις διαθέσιμες επιφάνειες στα σημεία εφαρμογής που μου υποδείχτηκαν.”

“Επιλέχτηκε το σχέδιο να υλοποιηθεί με την εφαρμογή υψηλής αντοχής αυτοκόλλητων ελαφριάς κόλλας και όχι με βαφή. Έτσι, χρειάστηκε να επισκεφτώ τη Θεσσαλονίκη για να κάνω ο ίδιος την τοποθέτηση, στο αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ έδρα της 350ΠΚΒ λίγες μόνο ημέρες πριν την παρέλαση και πριν την διεξαγωγή της τελικής δοκιμαστικής.

“Έπειτα από ολονύχτιο ταξίδι, οι εργασίες ξεκίνησαν στης 8 το πρωί και διήρκεσαν μέχρι της 16:00 περίπου το απόγευμα. Χρησιμοποιήθηκαν αυτοκόλλητα μήκους περίπου 10 μέτρων και για τις 2 πλευρές του άρματος και έπρεπε να τοποθετηθούν με ιδιαίτερη προσοχή, με πολλά μονταρίσματα στην εφαρμογή καθώς υπήρχαν διάφορα επίπεδα στην επιφάνεια του άρματος. Την επομένη χρειάστηκε να αφιερωθούν πάλι κάποιες ώρες εργασίας ώστε να γίνουν τελικές διορθώσεις.

Φυσικά η απόσταση από την έδρα μου ήταν ένα μειονέκτημα, καθώς έπρεπε να λειτουργήσουν όλα ρολόι λόγω ότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος και δεν υπήρχαν περιθώρια για λάθη. Όλα όμως πήγαν κατ’ ευχή. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκπληκτική συνεργασία μου με τα στελέχη της XXV ΤΘΤ που από την πρώτη στιγμή της αρχικής ιδέας και μέχρι τη τελική εφαρμογή των υλικών, έδειξαν εκπληκτικό επαγγελματισμό, ενθουσιασμό και ομαδικό πνεύμα, γεγονός το οποίο δεν κρύβω πως με εντυπωσίασε. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του προσωπικού της 350ΠΚΒ της Πολεμικής Αεροπορίας που μερίμνησε από την πρώτη στιγμή για τη στέγαση του άρματος, ώστε να γίνουν με ασφάλεια οι εργασίες ενώ παρείχε κάθε ευκολία και βοήθεια.”

“Πιστεύω πως τέτοιες προσπάθειες όπως το επετειακό LEO 2 HEL, εξυψώνουν όχι μόνο το φρόνημα και το ηθικό των στελεχών του Ελληνικού Στρατού αλλά και κάθε Έλληνα. Eλπίζω, το όποιο μήνυμα πέρασε στους θεατές της παρέλασης από το βαμμένο με την Γαλανόλευκη LEO 2 ΗΕL – που κατά γενική ομολογία άρεσε πάρα πολύ , να κατάφερε να το περάσει στο λαό, στην Ιεραρχία των Ε.Δ. και στην Ηγεσία της χώρας μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αν το πετύχαμε με την προσπάθεια μας αυτή, τότε είμαι διπλά ικανοποιημένος και υπερήφανος. Είμαι σίγουρος πλέον πως στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες ενέργειες από τον Ελληνικό Στρατό.”

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία που μου δόθηκε, για τη συνεργασία και τη φιλοξενία όλα τα στελέχη της XXV ΤΘΤ και όλους τους εμπλεκόμενους που βοήθησαν στην επιτυχία του εγχειρήματος, άλλα και το πλήρωμα του άρματος το οποίο βοήθησε τα μέγιστα κατά τη φάση της εφαρμογής των υλικών επί του άρματος. Επίσης τους Θεόδωρο Αποστολίδη και Δημήτρη Παλάσση για τη συνεισφορά τους και τον Φάνη Μπόσκο για ο φωτογραφικό υλικό. Ο διάκοσμος του επετειακού LEO 2 HEL θα κυκλοφορήσει σύντομα σε χαλκομανίες απο τo IcarusWorkshop και την LM Decals για τους φίλους μοντελιστές”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...