Ελληνοτουρκικά

Τουρκικά «σύννεφα» και στο Ιόνιο: Η φρεγάτα TCG Oruçreis έρχεται στην περιοχή - Αναβαθμίζεται η αμυντική συμμαχία Άγκυρας-Τιράνων

Δεν φτάνει που μας απειλούν στο Αιγαίο οι Τούρκοι εδώ και δύο εβδομάδες, τώρα μας «έρχονται» και από δυτικά μέσω του Δυρραχίου προς το Ιόνιο Πέλαγος, δημοσιοποιώντας την στενή αμυντική συμμαχία τους με τους Αλβανούς για ευνόητους λόγους.

Η τουρκική φρεγάτα TCG Oruçreis αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Δυρραχίου με σκοπό την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας και Αλβανίας, αναφέρουν τουρκικά και αλβανικά ΜΜΕ.

Η παρουσία των Τούρκων αφορά την επίδειξη σε όλες τις χώρες της περιοχής της πολύ στενής σχέσης των δύο χωρών ειδικά στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα η TCG Oruçreis θα αποπλεύσει αύριο 28 Νοεμβρίου και θα κατευθυνθεί στο Ιόνιο πέλαγος, περιοχή στην οποία η χώρα μας προκήρυξε διαγωνισμό πριν μερικές ημέρες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, ενώ σε αναμονή είναι και η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια.

Αυτό φαίνεται να προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Άγκυρας η οποία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται πιθανόν να παρέμβει και σε αυτήν την περιοχή «μέσω Αλβανίας», η οποία προκαλεί συνειδητά μετά την δολοφονία του Κ.Κατσίφα εδώ και ένα μήνα.

Η Άγκυρα δεν θέλει να επεκτείνει η χώρα μας τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο και την Κρήτη και θα κάνει στην κυριολεξία τα πάντα για να το αποτρέψει πάση θυσία.

Η κυβέρνηση του γνωστού μας Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα είναι σε διαρκή επαφή με την τουρκική πλευρά για όλα τα ζητήματα, και αναμένεται να διαδραματίσει το ρόλο του «τουρκικού βραχίονα» στην περιοχή.

Περιττό να αναφέρουμε ότι πάνω στο κατάστρωμα του τουρκικού πλοίου παρέλασε πλήθος Αλβανών αξιωματούχων από τα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας, αποδεικνύοντας τις άριστες σχέσεις δύο "παλαιών" από την ιστορία εθνών, τα οποία ενεργούσαν διαχρονικά κατά των ελληνικών συμφερόντων.

Επισημαίνουμε ότι σημαντικός αριθμός στρατιωτικού εξοπλισμού για τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις αποστέλλεται συνεχώς από την Τουρκία, εδώ και μερικά χρόνια.

Οι Αλβανοί κομάντος και η δύναμη της Ειδικής Στρατιωτικής Αστυνομίας στο Ζαλ Χερ, έχουν ήδη αντικαταστήσει τα ρωσικά μοντέλα όπλων με τουρκικά αυτόματα όπλα, όπως τα Μ20, MP5, M4A1, MPT-76 κλπ.

Τα ΝΑΤΟικών προδιαγραφών νεόδμητα κτίρια της Αεροπορικής Βάσης στο Kuçovë φέρουν το χαρακτηριστικό λαδί χρώμα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Τουρκίας.

Με τουρκική χρηματοδότηση αναβαθμίστηκαν επίσης οι εγκαταστάσεις του εργοστάσιου κατασκευής πυρομαχικών στο Poliçan, του κέντρου εκπαίδευσης και της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στο Pasha­liman του Αυλώνα καθώς και της ναυτικής βάσης Bisht Palla στο Δυρράχιο, στην οποία παρέχεται δικαίωμα ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πλοίων του Τουρκικού Ναυτικού στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελούν οι συχνές επισκέψεις τουρκικών υποβρυχίων στη ναυτική βάση Δυρραχίου.

Τουρκική εταιρεία βρίσκεται στη σημαντικότερη ναυτική βάση και πάνω από 10 χρόνια προσφέρει εκπαίδευση στους Αλβανούς αξιωματικούς, ενώ δεκάδες Αλβανοί φοιτούν στις τουρκικές στρατιωτικές σχολές.

Εν τω μεταξύ η δύναμη των Φρουρών της αλβανικής προεδρίας έχει εκπαιδευτεί και προμηθευτεί τουρκικά όπλα από το 1998, ενώ οι καλύτεροι Τούρκοι εκπαιδευτές έχουν εκπαιδεύσει το Ειδικό Τάγμα της προεδρικής Φρουράς.

Πληροφορίες φέρουν την αμυντική σχέση των δύο χωρών (Τουρκία-Αλβανία) να έχει ανέλθει επίπεδο και στο τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών καθώς και στην συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών τους.

Σκοπός των Τούρκων είναι η πιθανή περικύκλωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από την πλευρά του Ιονίου σε μια πιθανή λέμε «πολεμική κρίση» Τουρκίας και Ελλάδος.

Αυτό τον ρόλο θα παίξουν οι Αλβανοί με τον καλύτερο τρόπο μιας και οι Τούρκοι τους το ανταποδίδουν με την ολόπλευρη στήριξη τους στο υπό εξέλιξη σχέδιο της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας».

Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή έχει επικεντρωθεί στον άξονα Ισραήλ-Κύπρου–Αιγύπτου ενώ μια πραγματική αμυντική συμμαχία με Βουλγαρία και Σερβία αντιμετωπίζει προβλήματα για πολλούς λόγους και συμφέροντα προς το παρόν.

Ενδεικτικό αναφέρουμε ότι στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Κων/πολης παρευρέθησαν οι ηγέτες της Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και έλειπε μόνο η ελληνική πλευρά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ