Κόσμος

Τουρκία: Ο πληθωρισμός χτύπησε κόκκινο - Ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 15 ετών - Γκρεμίζεται η λίρα

Η οικονομική κρίση τους πλήττει όλους, ακόμα και εκείνους που βρίσκονται εκτός ΕΕ. Η επιπτώσεις της έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές και στην Τουρκία όπου ο πληθωρισμός γνώρισε πρωτοφανή επίπεδα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε άλμα στο 25% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο που έχει η κρίση της τουρκικής λίρας καθώς η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,67%, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου, υψηλότερα από την πρόβλεψη για 2,0% σε έρευνα του Reuters.

Λόγω της υποχώρησης της λίρας, η κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης του τουρκικού ΑΕΠ μπορεί να είναι αρνητικός τα επόμενα τρίμηνα, αποθαρρύνοντας την όποια κίνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 5,4740 λίρες έναντι του δολαρίου στις 10:20 ώρα Ελλάδας από τις 5,43 προηγουμένως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...