Πατριαρχεία

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που υπέγραψαν Βαρθολομαίος-Ποροσένκο και γιατί εξυπηρετεί Φανάρι, Κίεβο αλλά όχι την Εκκλησία

Τα καλά και συμφέροντα... Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η συμφωνία την οποία υπέγραψαν το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιοτρ Ποροσένκο.

Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Μόνο που οι κερδισμένοι είναι όλοι οι υπόλοιποι εκτός από την Εκκλησία την ίδια!!

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραχωρήσει τον Τόμο αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της ουκρανικής εκκλησίας και θα τον παραδώσει στον αρχηγό που θα εκλεγεί από την κοινή Σύνοδο.... Το ουκρανικό κράτος θα βοηθήσει με αυτές τις διαδικασίες. Μόνο που όσο οι σχισματικοί τσακώνονται για τα αξιώματα Σύνοδος δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, κατά συνέπειαν δεν θα έχει που να δώσει τον Τόμο ο Βαρθολομαίος.

Παρόλα αυτά βάσει της συμφωνίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα δημιουργήσει μια αποστολή (πρεσβεία) στο Κίεβο για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του και να ενθαρρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ουκρανικής Εκκλησίας και του Ορθοδόξου κόσμου. Δηλαδή θα πατήσει πόδι στο Κίεβο, θα έχει και περιουσία προφανέστατα και ΟΤΑΝ και ΑΝ τα βρούν οι σχισματικοί τους δίνει τον Τόμο του οποίου η χορήγηση προβλέπεται ρητά στη συμφωνία, αρκεί να υπάρχει αποδέκτης!!!

Τώρα, λοιπόν, οι Ουκρανοί επίσκοποι πρέπει να συγκεντρωθούν για τη Σύνοδο και να εκλέξουν τον ηγέτη τους. Ο Φιλάρετος δεν κάνει βήμα πίσω και ονειρεύεται καρέκλες στα 90 του χρόνια, αλλά ακόμη και από το Φανάρι δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν τον θέλουν. Ή... που τον θέλουν πολύ γιατί με τα τερτίπια του δεν πρόκειται ποτέ να ενωθούν οι σχισματικοί της Ουκρανίας οπότε και το Φανάρι θα φαίνεται πως έχει όλην την καλή διάθεση να δώσει τον Τόμο, αλλά φταίνε οι εκκλησιαστικές ομάδες που δεν μπορούν να ενωθούν.

Δηλαδή όλοι βολεμένοι. Το Φανάρι πατάει για τα καλά πόδι στην Ουκρανία, ο Ποροσένκο θα κάνει προεκλογική σημαία την συμφωνία, μόνο που για την δύσμοιρη την Εκκλησία δεν έμεινε τίποτα.

Στο μεταξύ στις περισσότερες επαρχίες της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο κλήρος και το ποίμνιο υποστηρίζουν ανοιχτά τον κανονικό προκαθήμενό τους μητροπολίτη Ονούφριο και υποστηρίζουν τη διατήρηση της ενότητας με το Πατριαρχείο Μόσχας. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίωνας στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Εκκλησία και Κόσμος».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στην επαρχία της Οδησσού διεξήχθη μυστική ψηφοφορία επί του ερωτήματος: “στηρίζετε τον μητροπολίτη Oνούφριο και ανήκετε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας;”

"Από τους 413 εκπροσώπους που ψήφισαν, 406 ψήφισαν "υπέρ", τρεις ψήφισαν"κατά", τέσσερις απείχαν."Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η υποστήριξη του Μακαριότατου Ονούφριου είναι σχεδόν ομόφωνη. Οι διαθέσεις στην πλειονότητα των επισκοπών της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ακριβώς αυτό που έδειξε η μυστική ψηφοφορία στην Οδησσό," υπογράμμισε και συμπλήρωσε: “Οι άνθρωποι υποστηρίζουν τον ευλογημένο Μητροπολίτη Ονούφριο, υποστηρίζουν την ενότητα της ουκρανικής εκκλησίας με το Πατριαρχείο Μόσχας. Οι άνθρωποι δεν υποστηρίζουν τις αρπακτικές πράξεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τη νομιμοποίηση του σχίσματος που έχει πραγματοποιήσει και δεν πρόκειται να εισέλθουν σε αυτό το σχίσμα ".

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ένας ή δύο επίσκοποι μίλησαν δημοσίως υπέρ της αυτοκεφαλίας ο Ιλαρίων δήλωσε: «Οι ιερείς είπαν σε αυτούς τους επισκόπους, ότι αν πάτε στην αυτοκεφαλία, δεν θα σας ακολουθήσουμε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ