Εκκλησία

Τι θα γίνει με την Σύνοδο των σχισματικών στην Ουκρανία; Ζυμώσεις και παρασκήνιο-Πιέσεις σε στρατιωτικούς ιερείς να “αλλαξοπιστήσουν”

Ερωτήματα προκύπτουν για το τι θα γίνει με την περίφημη Σύνοδο των σχισματικών στην Ουκρανία από όπου υποτίθεται πως θα προκύψει το νέο καθεστώς της ουκρανικής εκκλησίας και σε αυτό το νέο μόρφωμα θα δοθεί και ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας.

Ο Πόροσενκο στις 13 Νοεμβρίου θα συναντηθεί με τους επισκόπους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP). Όσον αφορά την παρουσία στη συνάντηση του ίδιου του Μητροπολίτη Ονούφριου αυτή δεν διευκρινίστηκε.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ έχει ζητηθεί από όλους τους Ιεράρχες της κανονικής Εκκλησίας να είναι παρόντες. Σημειώνεται ότι "η συμμετοχή όλων των επισκοπών είναι υποχρεωτική". Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Κοίτης της Λαύρας του Κιέβου.Σκοπός του Ποροσένκο είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να “κλέψει” έμψυχο δυναμικό από την κανονική ουκρανική Εκκλησία.

Ένας εκπρόσωπος της σχισματικής "ουκρανικής αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας" (UAOC) εξήγησε πάντως από την πλευρά του ότι δεν έχουν γίνει ακόμη διαπραγματεύσεις προς τη Σύνοδο ενοποίησης και ότι αυτή δεν θα γίνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, παρά τις δηλώσεις των άλλων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Αντρέι Παρμπάι, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Σύνοδος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 21 ή 22 Νοεμβρίου με βάση ρεπορτάζ επικαλούμενα πηγές στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Ο "Αρχιεπίσκοπος" Χαρκόφ Αθανάσιος του σχισματικού UAOC μίλησε για την επερχόμενη Σύνοδο λέγοντας πως η διαπραγματευτική επιτροπή, η οποία είχε την εντολή να συζητήσει την ημερήσια διάταξη της Συνόδου ενοποίησης, δεν πραγματοποίησε παρά μία μόνο συνάντηση.

"Όταν η Επιτροπή εργάζεται, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να συνεργαστούν, να εργαστούν για το χάρτη και άλλα έγγραφα για το πώς θα ζήσει η εκκλησία μετά την ενοποίηση, αλλά δεν έχουμε λάβει προτάσεις από το Πατριαρχείο του Κιέβου "δήλωσε.

Πιέσεις σε στρατιωτικούς ιερείς

Στο μεταξύ η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο πλαίσιο της νέας κρατικής πολιτικής πιέζει αδικαιολόγητα τους στρατιωτικούς ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) και μεταφέρει παράνομα τους ναούς που βρίσκονται σε στρατιωτικές μονάδες στο σχισματικό Πατριαρχείο Κιέβου. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος του UOC για τις σχέσεις με τις ένοπλες δυνάμεις Αρχιμανδρίτης Λούκα (Vinarchuk).

Σημείωσε δε ότι τέτοιες ενέργειες στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν δημοσιοποιούνται ευρέως λόγω της παρουσίας μυστικών εγγράφων. "Τον περασμένο μήνα, η διοίκηση της στρατιωτικής μονάδας Α-0222 ενός ξεχωριστού συντάγματος του της Ουκρανίας μεταβίβασε την Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που αποκαταστάθηκε από την κοινότητα UOC, στο Πατριαρχείο Κιέβου", δήλωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ