ΗΠΑ

Τι επιθυμούν οι ΗΠΑ από Ελλάδα-Κύπρο

Διανύουμε μία περίοδο αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ,με μία ταυτόχρονη αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της ΕΛΛΑΔΑΣ και της ΚΥΠΡΟΥ Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να γνωρίζουμε καλά το τι ακριβώς επιθυμούν οι ΗΠΑ από ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟ στην παρούσα χρονική περίοδο ,αφού αυτό εν πολλοίς θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση των μελλοντικών εξελίξεων.

Πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου απάντησε:

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει προσθέτοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης προς το Αθηναικό-Μακεδονικό Πρακτορείο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε ερώτηση αναφορικά με τους τομείς της ελληνικής οικονομίας με την μεγαλύτερη δυναμική, στους οποίους αναζητούν οι ΗΠΑ στενότερη συνεργασία απάντησε:

«Όσον αφορά τους Αμερικανούς επενδυτές, φυσικά ο ενεργειακός τομέας είναι εκείνος στον οποίο έχουμε επενδύσει καθότι ο αγωγός TAP είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα αυτή την τελευταία δεκαετία, εξ' όσον γνωρίζω, και αισιοδοξούμε ότι θα δούμε στο μέλλον εξελίξεις με ευκαιρίες όπως η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου -η FSRU στην Αλεξανδρούπολη- η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια. Υπάρχουν ήδη σημαντικές ξένες επενδύσεις για παράδειγμα ο ρόλος που η ιταλική Sinam πρόκειται να αναλάβει στο δίκτυό σας διανομής αερίου, και έχουμε και νέες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η ExxonMobil των ΗΠΑ έχει κοινοπραξία με την Total και την (εταιρεία) Ελληνικά Πετρέλαια στα ανοιχτά της Κρήτης, έχουμε παραδείγματα όπως η Energean, με σημαντικό μερίδιο αμερικανικής ιδιοκτησίας, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την επέκταση των δραστηριοτήτων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στα ανοιχτά του Ισραήλ, επομένως ο ενεργειακός τομέας είναι ιδιαιτέρως δυναμικός. Επιλογές όπως, αιολικά, ηλιακά, μη συμβατικά, όπου η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλες δυνατότητες και όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αμερικανική τεχνογνωσία και τεχνολογία που μπορεί να μεταφερθεί εκεί. Ο τομέας του τουρισμού φυσικά και διαθέτει μεγάλη δυναμική αυτή τη στιγμή: η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους Αμερικανούς τουρίστες, είναι επίσης μια ευλογημένη χώρα με όμορφα τοπία, υπέροχο καιρό και ένα περιβάλλον το οποίο προσελκύει όλο και περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες. Θέλουμε να το δούμε αυτό να συνεχίσει να αναπτύσσεται επομένως είναι εξαιρετικό να βλέπουμε την επέκταση αμερικανικών ξενοδοχειακών ονομάτων, αμερικανικών εταιρειών παροχής τουριστικών υπηρεσιών εδώ. Και έπειτα ένας τρίτος τομέας, που, όπως προείπα, δεν έχει την αρμόζουσα προσοχή, είναι όλος ο τομέας της οικονομίας, εταιρείες βασισμένες στην οικονομία της γνώσης, εταιρείες όπως εκείνη που ανέφερα ότι επισκέφθηκα πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή ήταν για μένα η επικεφαλίδα του Thessaloniki Fair -ήταν ο δυναμισμός αυτού του συστήματος startup και των προφανών ευκαιριών για συνέργεια ανάμεσα σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και σε τοπικές ελληνικές startups. Επομένως ελπίζω ότι θα δούμε περισσότερη ανάπτυξη τέτοιου τύπου μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες.»

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης σε ερώτηση αναφορικά με το πόσο σημαντικό είναι για τις ΗΠΑ το θέμα της πετρελαικης εκμετάλλευσης από την Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε:

«Το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν ασφαλώς μεγάλα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία έχουν ήδη εντοπισθεί και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στην ενίσχυση της διαφοροποίησης της τροφοδοσίας στην Ευρώπη, προφανώς πολύ σημαντικό για τους εταίρους μας στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, άρα είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς τις πολυμερείς συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην Ελλάδα το Ισραήλ, την Κύπρο, και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φάνον, μόλις βρέθηκε στη Λευκωσία φυσικά, και μετά συνέχισε. Και, πάλι, θα συνεχίσει επικεντρώνοντας στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Την αντιμετωπίζουμε ως μοναδική περιοχή. Για το θέμα της Κύπρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν συνεπείς εδώ και κάποιο διάστημα στη έκφραση της υποστήριξής μας στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την δική της ΑΟΖ. Ελπίζουμε φυσικά ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα συνεχίσει να προχωρεί προς μία λύση που θα βασίζεται σε μία ζώνη δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά στο μεταξύ υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους. Μίλησα όταν ήμουν στην Θεσσαλονίκη για τη σημασία διατήρησης μίας υπό έλεγχο ρητορικής και πιστεύω ως προς αυτό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα για να διατηρήσει καθαρές διόδους επικοινωνίας με την Τουρκία, για να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των διαφορών. Ως πρεσβευτής, η κατάσταση κατά τη γνώμη μου φαίνεται ότι βελτιώνεται σε σχέση με αυτό που ήταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν όλοι μας φυσικά ήταν κατανοητό ότι ανησυχούσαμε με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών. Και πιστεύω ότι θα θέλαμε να δούμε τον διάλογο, τη διπλωματία να επιστρέφουν τώρα εκεί όπου βρίσκονταν αμέσως μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν εδώ στην Αθήνα, για την οποία πιστεύω ότι όλοι συμφώνησαν ότι ήταν μία ιστορική επίσκεψη και άνοιξε ορισμένες σημαντικές συζητήσεις για την περαιτέρω πρόοδο στη σταθεροποίηση της σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε να επιτραπεί ένας διάλογος ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα που θα επικεντρωθεί στις περιοχές των προφανών κοινών συμφερόντων: εμπορική συνεργασία, ενεργειακή συνεργασία, διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων. Αρα, εκεί ελπίζουμε ότι θα είναι το επίκεντρο του επόμενους μήνες. Αλλά στο μεταξύ, η πολιτική μας στην Κύπρο δεν έχει αλλάξει. Όπως έχω πει, είχαμε τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φάνον στην Λευκωσία για να επαναλάβει αυτή τη θέση μόλις λίγες ημέρες πριν.»

Επίσης αναφέρθηκε και στη συνεργασία που έχει με την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας:

Εμείς σαφώς και έχουμε υπάρξει μεγάλοι υποστηρικτές των σπουδαίων προσπαθειών χωρών των δυτικών Βαλκανίων για να κινηθούμε προς ευρωατλαντικούς θεσμούς -η Ελλάδα μοιράζεται αυτήν την άποψη. Η Ελλάδα έχει κοινό συμφέρον με τις ΗΠΑ να κρατήσει την Τουρκία προσδεδεμένη στη Δύση, προσδεδεμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, η Ελλάδα μοιράζεται την ανησυχία μας για θαλάσσια ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Επομένως για αυτό βρισκόμαστε σε αυτή την πολύ θετική στιγμή και μέρος της δουλειάς μου ως πρεσβευτή και μέρος αυτού που προσπαθούμε να επιτύχουμε με το στρατηγικό διάλογο είναι τόσο να ενισχύσουμε την αρχιτεκτονική που μας έχει βοηθήσει να φθάσουμε σε αυτήν την θετική συγκυρία στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, όσο και να θέσουμε μια πολύ ξεκάθαρη πορεία για τους επόμενους μήνες, αντανακλώντας τις οδηγίες που μας έχει στείλει ο Λευκός Οίκος και το γραφείο του πρωθυπουργού και τις οποίες όλοι μας καλούμαστε να εφαρμόσουμε.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1.Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ όλοι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

2.Αποθαρρύνουν οι ΗΠΑ κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή

3. H ατζέντα ενδιαφέροντος των ΗΠΑ με την Ελλάδα περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
Ενέργεια, αγωγός ΤΑΡ, τουρισμός , προηγμένη τεχνολογία, ιδιωτικοποίηση ΕΛΠΕ, ασφάλεια Αλεξανδρουπόλεως, στρατιωτική συνεργασία.

4. Περαιτέρω ενέργειες θα διαφανούν μετά τις 13 Δεκεμβρίου οπότε και θα διεξαχθεί ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας, στην Ουάσινγκτον.

5. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ ,ΕΛΛΑΔΑ και ΗΠΑ επιθυμούν την εμβάθυνση των σχέσεων όλων των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής με το ΝΑΤΟ, έχουν συμφέρον η Τουρκία να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και τέλος ανησυχούν για την θαλάσσια ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανάλυση επί των παραπάνω επισημάνσεων θα παρουσιαστεί σε νεότερο άρθρο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΑΣΤΟΣ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...